Η Ελλάδα, η αυστριακή προεδρία και το μεταναστευτικό στην ολομέλεια

Η Ελλάδα, η αυστριακή προεδρία και το μεταναστευτικό στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

i-ellada-i-austriaki-proedria-kai-to-metanasteutiko-stin-olomeleia
SHARE THIS
0
SHARES

Η «επιτυχής ολοκλήρωση» από την Ελλάδα του Μνημονίου, που θα συζητηθεί παρουσία του προέδρου του Εurogroup Μάριο Σεντένο, η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας αυστριακής προεδρίας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το αφήγημα για το μέλλον της Ευρώπης από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στις διάφορες πτυχές της θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που αρχίζει τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου.

Ως προς το μεταναστευτικό θα γίνει αξιολόγηση των σχετικών συμπερασμάτων της τελευταίας συνόδου κορυφής, θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την προώθηση της συνεργασίας της Europol με χώρες της Μ. Ανατολής, τη χορήγηση 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση παιδιών-προσφύγων στην Τουρκία και για την ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στην ολομέλεια του ΕΚ την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο την Τετάρτη στις 15:00 (ώρα Γαλλίας).

Η αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συζητά την Τρίτη με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις προτεραιότητες που θέτει η χώρα του κατά την προεδρία της από την 1η Ιουλίου ως την 31η Δεκεμβρίου και δίνει κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Αξιολόγηση της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, στην οποία στόχος των ηγετών ήταν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση (βίζα) θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της ΕΕ, σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο δε θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδίου.

Εξάλλου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών σε 5.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που διδάσκουν 300.000 και πλέον παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την προσεχή Τετάρτη.

Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες

Η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Αυτό υποστηρίζει σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια του ΕΚ και θα ψηφισθεί την Πέμπτη. Ζητείται επίσης από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εξαιρέσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που να προβλέπουν την αποφυγή ποινικών διώξεων σε ανθρώπους και ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook