Σε μίνι καραντίνα και η Ελλάδα - Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα έκτακτα μέτρα

Θα είναι δηλαδή στοχευμένα και θα αφορούν την οικογένεια, την οικονομία και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν αλλά και τα εργασιακά.

Η γρήγορη διασπορά του κορονοϊού και στην χώρα μας έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών που πήραν την απόφαση να προτείνουν το καθολικό κλείσιμο των σχολείων των φροντιστηρίων, πανεπιστημίων και των παιδικών σταθμών, με τον πρωθυπουργό που ήταν στην Βιέννη να ανάβει το "πράσινο φως".

Η κυβέρνηση πριν καν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα είχε λάβει τα πρώτα μέτρα δείχνοντας πως υπάρχει σχεδιασμός με στόχο να περιορίσει όσο είναι δυνατό τον περιορισμό της νόσου.

Ο πρωθυπουργός μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. επέστρεψε στην Αθήνα και στις 11:30 θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή αλλά και για να τους ενημερώσει για τα νέα έκτακτα μέτρα που θα ανακοινώσει αμέσως μετά.

Μέτρα τριών κατευθύνσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι τριών κατευθύνσεων και θα είναι γεωγραφικά, κλαδικά και εθνικά. Θα είναι δηλαδή στοχευμένα και θα αφορούν την οικογένεια, την οικονομία και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν αλλά και τα εργασιακά.

Παράλληλα θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

"Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην Αυστρία.

Παράταση του σχολικού έτους – Μέτρα στο δημόσιο

Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους ειδικούς τις οποίες εξετάζει ενώ τα μέτρα θα "κλειδώσουν" σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η παράταση του σχολικού έτους για περίπου ένα μήνα. Ήδη σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία είχαν κλείσει και θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση για ακόμη 14 ημέρες χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα ξανανοίξουν.

Όλα θα επανεξεταστούν τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με την κατάσταση που επικρατούν θα λαμβάνονται και οι αποφάσεις.

"Προσαρμόζουμε συνέχεια τις πολιτικές μας με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας" τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο.

Επίσης ανησυχία επικρατεί για την λειτουργία του δημόσιου τομέα και γι’ αυτό τον δεν αποκλείεται ορισμένοι κλάδοι να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ εξετάζεται και το σενάριο της υποχρεωτικής άδειας στην περίπτωση που αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό τα κρούσματα.

Παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος να εργάζεται από το σπίτι του στην περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα στο εργασιακό του περιβάλλον. Μέτρα συζητούνται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις τράπεζας αλλά και τα δικαστήρια.

"Πονοκέφαλος" τα εργασιακά

Αν και τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν σε μια πρώτη δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εντούτοις τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά καθώς κάθε κλάδος λειτουργεί διαφορετικά. Στο δημόσιο δύσκολα ένας εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει την τηλεργασία καθώς απαιτείται φυσική παρουσία προκειμένου να καταβληθεί ο μισθός του.

Γι’ αυτό τον λόγο τεχνικές ομάδες επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να βρουν την χρυσή τομή, ώστε να καλύπτονται οι περισσότερες περιπτώσεις πριν ανακοινωθούν τα τελικά μέτρα. "Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών" τόνιζε με ανακοίνωση το Μαξίμου.

Προσλήψεις και ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα στην πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

Επίσης δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το δημόσιο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικών νοσοκομείων καθώς εκτιμάται πως με την αύξηση των κρουσμάτων ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκεί. Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν γίνει γνωστό το πρώτο κρούσμα Κορονοϊού στη χώρα μας.

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο

Στην παρέμβαση κατά την τηλεδιάσκεψη των 27 χωρών της Ε.Ε. τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να στηριχθεί η δημόσια υγεία και να προστατευτούν όσοι πληγούν από την νόσο

"Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Ε.Ε: Ειδικό ταμείο 25 δισ. ευρώ

Μετά από τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών – μελών της Ε.Ε. αποφασίστηκε η ίδρυση ειδικού ταμείου και ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω Κορονοϊού.

Τα χρήματα από το ειδικό ταμείο θα διοχετευτούν σε επενδύσει με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, ενώ πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε πως χρησιμοποιηθούν "όλα τα διαθέσιμα εργαλεία" για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία. Παράλληλα – όπως είπε - θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:00

Κορονοϊός: Μάσκες, τηλεργασία και τέλος οι συναθροίσεις - Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στη ζωή των Αθηναίων

Νέα μέτρα, νέα καθημερινότητα για τους κατοίκους της Αττικής - Τρομάζουν τα νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Σεπ 2020 | 23:22

Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Μπράβο Γιάννη!" - Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον MVP του ΝΒΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 18 Σεπ 2020 | 22:57

Μπρουνό Λεμέρ: Θετικός στον κορονοϊό ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό θα μείνει σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι του

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:45

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ - Πάνω από 13.000 κρούσματα

Επιδεινώνονται οι δείκτες του κορονοϊού στη Γαλλία - Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ LOCKDOWN 18 Σεπ 2020 | 20:28

Κορονοϊός: Πατήσια, Κέντρο, Κηφισιά και Περιστέρι οι περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα [Βίντεο]

Στο "κόκκινο" περιοχές και δήμοι της Αθήνας - 2.100 ενεργά κρούσματα στην Αττική

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Σεπ 2020 | 19:17

"Άδειασμα" Χαρδαλιά σε Κουμουτσάκο: Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί να δίνουν το παράδειγμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει για το περιστατικό με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 18 Σεπ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Πέθανε 80χρονος στο νοσοκομείο "Ελπίς" - 329 οι νεκροί στη χώρα

Ο 80χρονος που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο "Ελπίς" έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 18:52

Κορονοϊός: 4.084 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - 2100 στην Αττική - 966 στην Αθήνα

Σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 18 Σεπ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Σταθερή επικίνδυνη "πρωτιά" για την Αττική - 164 τα νέα κρούσματα

Σταθερά τριψήφια τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - Στο "κόκκινο" το Λεκανοπέδιο

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αττική - Έως 9 άτομα οι συναθροίσεις - Τέλος σινεμά και συναυλίες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική - Οριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαφτίσεις

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ 18 Σεπ 2020 | 17:56

Κορονοϊός: Στοχευμένα lockdowns φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων στη Μαδρίτη

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της Μαδρίτης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Σεπ 2020 | 17:48

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" με 339 νέα κρούσματα σήμερα - 2 θάνατοι - 71 διασωληνωμένοι

Πάνω από 300 και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών - 327 οι νεκροί συνολικά

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ R-PHARM 18 Σεπ 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Από τη Ρωσία το πρώτο φάρμακο - Στα φαρμακεία το "Coronavir" με συνταγή γιατρού

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του Κορονοιού που θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.