Follow us

Η Ελλάδα ζητά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ - Επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον

Η Αθήνα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
F-35

Επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 αναμένεται να στείλει η Αθήνα στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, με αίτημα που υπεγράφη, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό". Όπως σημειώνουν, "πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία".

Οι ΗΠΑ θα "ενισχύσουν την στρατιωτική τους θέση στην Ευρώπη" ώστε το NATO να μπορεί "να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα", δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε Επίσης

F-35: Γατί ανησυχούν την Τουρκία - Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα

Το F-35 του οποίου η αγορά τόσο έχει προβληματίσει την Τουρκία, είναι η επιτομή της σύγχρονης αεροπορικής τεχνολογίας. Ένα 5ης γενιάς μαχητικό stealth, στην ουσία ένα προηγμένο οπλοσύστημα, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα "πολυεργαλείο” ικανό να πλήξει στόχους παντού, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Τα F 35 κατασκευάζονται με τη συνεισφορά συνολικά οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Δανία και Αυστραλία.

Έκανε την πρώτη του πτήση το 1990, αλλά υπήρξαν τεχνικά προβλήματα για να μπει τελικά στη μαζική παραγωγή αρκετά αργότερα. Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Έχει την ικανότητα να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες που διαθέτει, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται με τον πανίσχυρο υπολογιστή του και τα διανέμει με τα συστήματα επικοινωνιών του.

Το μεγάλο του ατού είναι η ικανότητά του να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses-SEAD). Για αυτόν τον λόγο θεωρείται και ως "όπλο πρώτου πλήγματος" καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).

Επιπλέον μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο οκτώ και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά να ληφθεί υπόψη πως η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ελιγμών αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά του.

Χάρη στις μοναδικές του ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης, το F-35 καθίσταται ένα "ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο".

Τι εξοπλισμό διαθέτει

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays-ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης). Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική και πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης. Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.

F-35

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα του F-35 κατάρτισαν ακριβές σχέδιο εκσυγχρονισμού του stealth μαχητικού με στόχο το μαχητικό να παραμείνει αξιόμαχο μέχρι το 2070, ενώ τα άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο γρήγορους ρυθμούς και τον διαρκή εκσυγχρονισμό του F-35.

Διαβάστε Επίσης

Νέοι αισθητήρες, πρωτοποριακά συστήματα υπολογιστών, ψηφιακή μηχανική και κυβερνοπληροφορική φέρνουν μια νέα εποχή αλλάζοντας για πάντα το τοπίο. Πολλά στοιχεία της τεχνολογίας stealth όπως η διαχείριση του θερμικού ίχνους, το ειδικό υλικό επικάλυψης ή οι διάφορες κατασκευαστικές τεχνικές στις νέες τους εκδόσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο F-35.

F-35

Στα πλεονεκτήματα του F-35 στην εναέρια μάχη, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το defencereview.gr:

– Τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (VLO) από σχεδίασης που περιορίζουν τις αποστάσεις αποκάλυψης και εγκλωβισμού του από τα ραντάρ αεράμυνας και τα ραντάρ των μαχητικών του αντιπάλου.

– Η μεγάλη ποσότητα εσωτερικά μεταφερόμενου καυσίμου που επιτρέπει μεγάλη ακτίνα μάχης, ή μεγάλους χρόνους παραμονής στον αέρα σε αποστολές επιτήρησης, περιπολίας και κάλυψης φίλιων δυνάμεων. Παρέχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, περιορίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης ιπτάμενων τάνκερ.

– Το προηγμένο συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων με συνδυασμένη χρήση των DAS, EOTS και HDU (Gen III), εξασφαλίζει περιμετρική (360 μοιρών) παθητική στοχοποίηση αέρος και εδάφους σε μεγάλες αποστάσεις, που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του F-35 και ώς πλατφόρμα ISR που μπορεί να τροφοδοτεί με απόλυτη επάρκεια με στοιχεία στοχοποίησης και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, φίλιες πλατφόρμες στον αέρα, το έδαφος και την επιφάνεια της θάλασσας.

– Η πολύ μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε οπλικό φορτίο αέρος – αέρος (συγκρίσιμη με αυτή του F-15X) σε διαμόρφωση non stealth (beast mode). Ήτοι 14 AIM-120 και δύο AIM-9.

F-35

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΑΡΟ, ΜΑΥΡΑ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΣΑ ΝΙΣΥΡΟΥ 15 Αυγ 2022 | 12:40

Νέα τουρκική πρόκληση με υπερπτήσεις στο Αιγαίο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο, τα Μαύρα Λέρου και την Κανδελιούσσα Νισύρου, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΔΕΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 14 Αυγ 2022 | 18:11

Κινητοποίηση στο Καπιτώλιο: Άνδρας έπεσε με το ΙΧ του σε οδόφραγμα και αυτοκτόνησε

Κινητοποιήθηκαν άμεσα χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν οι άνδρες του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ όταν όχημα έπεσε σε οδόφραγμα. Αυτοκτόνησε ο οδηγός.

ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 7 ΛΕΠΤΩΝ 13 Αυγ 2022 | 17:01

Η Τουρκία παρουσιάζει το εσωτερικό του Abdulhamid Han: Εντυπωσιακά πλάνα από μέσα και αναφορές στη "Γαλάζια Πατρίδα"

Η Τουρκία δημοσίευσα βίντεο διάρκειας επτά λεπτών από το εσωτερικό του Abdulhamid Han, κάνοντας αναφορά και στη "Γαλάζια Πατρίδα".

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 13 Αυγ 2022 | 12:51

Der Spiegel: Ο Ερντογάν το παρακάνει με τον Πούτιν - Για το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται σαν να ήταν διπλός πράκτορας

Από παρίας περιζήτητος συνομιλητής ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Der Spiegel, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 13 Αυγ 2022 | 08:24

Ανησυχεί την Αθήνα το μπαράζ των τουρκικών απειλών - Αντιπροσωπεία της Άγκυρας στις ΗΠΑ για τα F-16

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 12 Αυγ 2022 | 18:07

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τον Γεωργιάδη: Σάλος με τη δήλωση στους New York Times για Ρωσία και Τουρκία

Η δήλωση Γεωργιάδη στους New York Times που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 12 Αυγ 2022 | 15:41

Απάντηση της Αθήνας σε Ακάρ και Τσαβούσογλου: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας, η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις, τονίζει η Αθήνα

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 12:34

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ακάρ απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 12 Αυγ 2022 | 09:32

Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός Αν Χεκ - Δεν αναμένεται να επιβιώσει, λέει η οικογένεια της

Η οικογένεια της Χεκ ανέφερε ότι υπέστη "σοβαρή εγκεφαλική βλάβη" και τώρα διατηρείται σε μηχανική υποστήριξη για να διαπιστωθεί αν τα όργανα της μπορούν να προσφερθούν για μεταμόσχευση.

ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ 12 Αυγ 2022 | 08:41

ΗΠΑ: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που έχουν εκτεθεί σε κορονοϊό

Τα CDC δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στην COVID-19.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ 12 Αυγ 2022 | 07:58

Πύρινος εφιάλτης στη Γαλλία: Ευρωπαϊκές χώρες συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 γάλλους συναδέλφους τους.

1,03 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12 Αυγ 2022 | 07:00

Κορονοϊός: Εκατοντάδες Αμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19

Η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων στις ΗΠΑ αποδίδεται σε πιο μολυσματικές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2, ιδίως στην BA.5.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 12 Αυγ 2022 | 06:50

ΗΠΑ: Το FBI έψαχνε έγγραφα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα της χώρας στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Washington Post, το FBI έψαχνε έγγραφα που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα της χώρας στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.