
Ξεκάθαρη απάντηση δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στην κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τρίπολης για τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επεσήμανε:
"Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα "μνημόνια" που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία".
Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι "υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές".
"Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020", καταλήγει η δήλωση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.
Προκλητική αντίδραση της Λιβύης για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Με άρωμα... Τουρκίας
Στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, της κυβέρνησης της Τρίπολης, κατηγορεί την Ελλάδα για "εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης" και για "επιβολή τετελεσμένων" στην οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, αναφερόμενο σε συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες για έρευνα και εξερεύνηση υδρογονανθράκων.
Νωρίτερα, το επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας της Λιβύης έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil που θέλει να κάνει έρευνες νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.
Το "ΥΠΕΞ" της Λιβύης αναφέρει ότι "η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης".
Το ΥΠΕΞ της Λιβύης την ίδια στιγμή καταδικάζει και προειδοποιεί για επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, προσθέτει ότι έγινε επίσημη διαμαρτυρία στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι "θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα".
Τουρκικός δάκτυλος
Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη είχε υπογράψει με την Τουρκία μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει ότι τουρκικές εταιρίες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και στην ΑΟΖ που διεκδικεί η Λιβύη, ακόμη και νότια της Κρήτης, αγνοώντας την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, η οποία οριοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2020, με μία καθ' όλα νόμιμη διαδικασία, με βάση το δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες.
Επομένως, η "ενόχληση" αυτή του Λιβυκού ΥΠΕΞ δεν γίνεται να μην ειδωθεί από το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης να λειτουργεί ως "δούρρειος ίππος" των ανεδαφικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, που επιχειρεί να "κουτσουρέψει" την ελληνική κυριαρχία νοτίως της Κρήτης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr