Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού ξεκινά μετά από 20 χρόνια – Παρουσία Μητσοτάκη η έναρξη των εργασιών.

Μετά από πέντε κυβερνήσεις και δυο δεκαετίες

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε κυβερνήσεις και δύο δεκαετίες προκειμένου η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη να αρχίσει να παίρνει μπροστά.

Στις 8:30 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, να ξεπεράσει τα εμπόδια που είχε βάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η εμβληματική επένδυση, θα παραστεί στην τελετή έναρξης των εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μία επένδυση η οποία θα δώσει διπλή ανάσα στην χώρα. Πρωτίστως στην οικονομία καθώς θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, η ανεργία έχει χτυπήσει "κόκκινο". Δευτερευόντως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες η "Αθηναϊκή Ριβιέρα", θα είναι ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Αττικής που τόσο έχει ανάγκη με τα περίπου 2000 στρέμματα πρασίνου. "Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου της Αττικής" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το "Hide Park" της Αττικής

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική είναι αυτή η επένδυση για την χώρα μας αλλά παράλληλα θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκτός συνόρων πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και είναι έτοιμη δεχθεί ανάλογα έργα που θα βάλουν την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αξιοποιείται έκταση 6.200 στρεμμάτων με την επένδυση να φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Δημιουργούνται 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 στη φάση της ανάπτυξής του έργου.

Η επένδυση αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ στο κράτος.

Με δαπάνη του επενδυτή, θα κατασκευαστούν όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής όπως, οδοποιίας, 50 χιλιόμετρα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, κ.α.

Σε έκταση 2000 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου - αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου - και παραλία έκτασης 1 χιλιομέτρου με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες.

Μια επένδυση που δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ

Χάθηκαν τέσσερα πολύτιμα χρόνια με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην γίνει πράξη η σημαντική αυτή επένδυση και μάλιστα σε ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την χώρα που ήταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονίων. Τα εμπόδια που έθεταν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχείς, με αποτέλεσμα το έργο να κοντέψει αρκετές φορές να τιναχτεί στον αέρα. Με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το ΚΑΣ προσπαθούσαν να μπλοκάρουν το έργο.

Επιχείρησαν να κηρύξουν τον χώρο ως αρχαιολογικό, στην συνέχεια βρήκαν και δέντρα (!) στο τέλος τα έβαλαν με την "Lamda Development" κατηγορώντας την πως δεν ήθελε να βάλει χρήματα στην επένδυση.

Ακόμα και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "χλεύαζαν" τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για το πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Οι μπουλντόζες όμως μπήκαν και η μεγαλύτερη επένδυση ξεκινά διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία οδύσσεια 20 ετών

Σχεδόν 20 χρόνια πέρασαν από το 2001, όταν το αεροδρόμιο μετακόμισε στα Σπάτα από την έκταση του Ελληνικού. Με αφορμή τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην περιοχή κατασκευάστηκαν δύο γήπεδα μπέιζμπολ χωρητικότητας 8.700 και 4.000 θέσεων αντίστοιχα, ένα κέντρο Κανό - Καγιάκ Σλάλομ, ένα κλειστό γήπεδο 14.100 θέσεων και μία αίθουσα Ξιφασκίας 5.000 θέσεων. Επίσης στο ελληνικό μεταφέρθηκε το αμαξοστάσιο του τραμ της Αθήνας ενώ σε χώρους του πρώην αεροδρομίου στεγάστηκε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πίστα F1 ή Πάρκο

Επί κυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε το δίλλημα αν θα δημιουργηθεί στο ελληνικό πίστα F1 μάλιστα είχε έρθει στην χώρα μας γι’ αυτό τον σκοπό το αφεντικό της φόρμουλα Μπέρνι Έγκλιστον ή θα γίνει πάρκο που επιθυμούσε να γίνει ο Γιώργος Σουφλιάς. Τελικά πέρασε το σχέδιο του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που το 2007 είχε παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο το οποίο περιελάβανε έκταση πρασίνου που έφτανε τις 4000 στρέμματα. Ωστόσο οι αντιδράσεις των δημάρχων και των βουλευτών του τότε "Συνασπισμού" ήταν σφοδρές.

Διαγωνισμός του 2011

Το 2011 στην κυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου η χώρα αρχίζει να βαδίζει στα πρώτα μνημονιακά χρόνια παρόλα αυτά ιδρύεται η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. γίνεται ο διαγωνισμός για την επένδυση στο ελληνικό. Τρία χρόνια μετά επί ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά το έργο προχωρά και υπογράφεται η σύμβαση "Lamda Development". Χρειάστηκαν να φτάσουμε στο 2016 προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με προφανή στόχο την καθυστέρηση ή και την ματαίωση της επένδυσης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυρώθηκε η αρχική και τροποποιητική σύμβαση από την Βουλή των Ελλήνων με ευρύτατη πλειοψηφία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 20:32

47 χρόνια ΝΔ: Η χειραψία Μητσοτάκη με Σαμαρά και το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή [Εικόνες]

Το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 13 Οκτ 2021 | 19:59

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη στο Μέγαρο Μαξίμου [Εικόνα]

"Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερες!", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Βασίλη Σπανούλη

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 09:11

Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε τη Φώφη Γεννηματά χωρίς κάμερες και δηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κ. Γεννηματά πριν πάει στο γραφείο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της.

ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΟΛΕΙ 12 Οκτ 2021 | 19:14

Σαμοθράκη: Παραδόθηκαν στους μαθητές τα γήπεδα που τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έναν χρόνο μετά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη την υπόσχεση που έδωσε στους μικρούς μαθητές.

«ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Έκανε την 3η δόση ο Μητσοτάκης - "Ας ακούσουμε επιτέλους τους επιστήμονες, να εμβολιαστούμε" [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 12:08

Μητσοτάκης - Μπουρλά εγκαινίασαν το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

"Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοιού φέρει τη σφραγίδα του Αλμπερτ Μπουρλά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Οκτ 2021 | 08:35

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer o Μητσοτάκης - Μετά θα κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 11 Οκτ 2021 | 21:51

Μητσοτάκης για Τουρκία: Απαντάμε μεθοδικά στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού.