Η επανεμφάνιση των «53» προβληματίζει το Μαξίμου

Που το πάνε οι 53+; Οι διαφοροποιήσεις για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο από τους σκληρούς της τάσης στην Π.Γ. Ο ρόλος του Ευ. Τσακαλώτου και η πίεση στο Μαξίμου.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η επανεμφάνιση των «53» προβληματίζει το Μαξίμου

Πυκνώνει τις παρεμβάσεις της η τάση των 53+ πιέζοντας από τα αριστερά τον Αλέξη Τσίπρα τόσο με ανακοινώσεις για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου όσο και με τις τοποθετήσεις των «σκληρών» της ομάδας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η τάση των 53+ στην οποία ηγετικά στελέχη είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θ. Μιχόπουλος και ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης, μετά την επανεμφάνισή της τους τελευταίους μήνες κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το Μ. Μαξίμου ρίχνοντας το βάρος της στο κόμμα και στην σχέση του με την Κυβέρνηση.

Ως υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος πήρε πάνω του την διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε στην λήψη σκληρών μέτρων που ψηφίστηκαν από τους βουλευτές της τάσης των « 53» στην οποία ανήκουν η Αν. Καββαδία, ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Καραγιαννίδης κ.α.

η τάση που διεκδικεί τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να …κάτσει στ΄ αυγά της λόγω της θέσης που κατέχει στην κυβέρνηση ο Ευ. Τσακαλώτος

Η καταψήφιση των άρθρων για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από την Β. Κατριβάνου η οποία συμμετέχει στην τάση των 53+ και η μετέπειτα παραίτησή της αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα προς το Μ. Μαξίμου ότι η τάση που διεκδικεί τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να …κάτσει στ΄ αυγά της λόγω της θέσης που κατέχει στην κυβέρνηση ο Ευ. Τσακαλώτος.

Αμέσως μετά και με αφορμή το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, με κείμενο – αρχικά- του Γ. Κυρίτση και κατόπιν με ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης, οι 53+ διαφοροποίησαν την θέση τους από την πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του Συντάγματος και έθεσαν την διαχωριστική γραμμή στην απλή αναλογική σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα.

Παράλληλα πέντε βουλευτές της τάσης εξέφρασαν την διαφωνία τους με κείμενο που μοιράστηκε στα μέλη της ΚΟ σχετικά με την τροπολογία Μουζάλα για τις προσλήψεις που αφορούν το προσφυγικό, ζητώντας προηγούμενη συνεννόηση με το κόμμα και τα κομματικά όργανα της ΚΟ, προειδοποιώντας ότι την επόμενη φορά δεν προτίθενται να ψηφίσουν ανάλογες τροπολογίες.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ όπου τέθηκαν οι βάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου το κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Π. Λάμπρου και Χ. Γολέμη από την τάση των 53+ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό με τα μέλη των 53+ να θέτουν έντονα την διαφοροποίησή τους στην πρόταση Κουρουμπλή για το εκλογικό σύστημα.

Χρειάστηκε να κληθεί ο …πατριάρχης του κόμματος Ν. Βούτσης στην τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ για να ηρεμήσει τα πνεύματα και να ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και εντός των 53+ υπάρχουν διαφορετικές φωνές καθώς οι κ.κ. Π. Λάμπρου, Χ. Γολέμης και Γ. Κυρίτσης εμφανίζονται ως οι σκληροί της κομματικής τάσης ενώ οι Ευ. Τσακαλώτος και Θ. Δρίτσας αποτελούν την κυβερνητική συνιστώσα που ακολουθεί ηπιότερη γραμμή.

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν γνώριζε καν για την ανακοίνωση των 53+ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι 53+ κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δημιουργώντας προβλήματα στο Μ. Μαξίμου καθώς επιδιώκουν να θέσουν το κόμμα ως τον καθοριστικό παράγοντα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν αρκετά στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν γνώριζε καν για την ανακοίνωση των 53+ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Για τον λόγο αυτό οι πέντε βουλευτές της τάσης έθεσαν το θέμα της ενημέρωσης της ΚΟ για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στρέφοντας τα βέλη τους όχι νόμο κατά του Γ. Μουζάλα αλλά και άλλων υπουργών που δεν συνεργάζονται με το κόμμα.

Όπως έχει αναφέρει το TheTOC.gr σε παλαιότερο δημοσίευμα το ατού των 53+ είναι η συχνή επικοινωνία του Ευ. Τσακαλώτου με την ΚΟ την οποία ενημέρωνε τακτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά οι 53+ επιδιώκουν να εμφανιστούν ως εγγυητές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας εμπόδια στους ελιγμούς του Αλ. Τσίπρα. Με την στάση τους οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην Π.Γ και στην ΚΕ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα πριν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η τάση των 53+ που έχει εκφράσει την διαφοροποίησή της από την σύνθεση των ψηφοδελτίων προεκλογικά μέχρι και την πρόσφατη διαφωνία της για την ανάγκη των θεσμικών αλλαγών, κάνει αισθητή την παρουσία της και ενόψει του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού τον Σεπτέμβριο προκειμένου να θωρακίσει στελέχη της ομάδας που έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα όπως είναι ο Θ. Δρίτσας για τον οποίο συζητείται η απομάκρυνσή του. Σε κάθε περίπτωση οι 53+ επιδιώκουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους απευθυνόμενοι από την μία πλευρά στο στενό κομματικό κοινό με παρεμβάσεις που σηματοδοτούν την προσήλωση στο κόμμα και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση από τα στελέχη της τάσης να διαφοροποιηθούν σε τέτοιο βαθμό που θα αμφισβητήσουν την συνοχή της κυβέρνησης.

Γνωρίζουν όμως ότι το Μ. Μαξίμου δεν επιθυμεί μετωπική σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση και για τον λόγο αυτό φαίνονται διατεθειμένοι να διεκδικήσουν ισχυρότερη παρουσία στην κυβέρνηση και στο κόμμα με στόχο να βάλουν φρένο στα ανοίγματα Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία καθώς και προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μέσω του εκλογικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη των 53+ είχαν προτείνει στην Π.Γ. την διέξοδο μέσω των εκλογών όταν έγιναν γνωστά τα μέτρα που θα έφερνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην βουλή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 16:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σποτ για τον Αντιδήμαρχο Baden Baden και τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΟΙ ΕΞΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 12:50

Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός στη βόλτα στην Πάρνηθα; - Μια αποτίμηση, η Αυγή και το Μακελειό

Μια αποτίμηση των αντιδράσεων για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η φωτογραφία χωρίς μάσκα.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 28 Νοε 2020 | 17:59

Το απίστευτο ξέσπασμα του Αλέξη Γεωργούλη κατά του Κώστα Τσουρού: Να παραιτηθείς, δεν ξέρεις τι λες [Βίντεο]

Έξαλλος ο Αλέξης Γεωργούλης με τον Κώστα Τσουρό στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού

ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 26 Νοε 2020 | 20:27

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis - Pulse: 16-17 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Μόλις το 51% θα κάνει το εμβόλιο - Παράταση lockdown θέλει το 76%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θετική η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Pulse

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 26 Νοε 2020 | 13:20

Η Αστυνομία συνέλαβε την πρώην βουλευτή Ελένη Αυλωνίτου- Μετά από μήνυση του Φουρθιώτη

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη μετά από μήνυση για συκοφαντική εξύβριση του Μένιου Φουρθιώτη

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

«TO 58% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ» 25 Νοε 2020 | 21:10

Δημοσκόπηση MRB: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Μόλις το 52% θα έκανε το εμβόλιο

Στις 15,9 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB