Σε συμπληγάδες Βερολίνου-ΔΝΤ ξανά για το χρέος η κυβέρνηση

Στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup, το Μαξίμου προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει το γεγονός πως βγήκε εκτός των στόχων της και να διαχειριστεί την "επόμενη ημέρα"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε συμπληγάδες Βερολίνου-ΔΝΤ ξανά για το χρέος η κυβέρνηση

Στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος κατέληξαν σε πλήρες ναυάγιο, η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις επικοινωνιακές της πληγές από την σφοδρή κριτική που δέχτηκε για την ήττα της -και τις μετέπειτα αναδιπλώσεις της- σε κάθε πιθανό επίπεδο.

Με το ΔΝΤ να αρνείται πεισματικά όλες τις πιθανές λύσεις και να σπρώχνει την κατάσταση προς το σύνηθες συμπέρασμα, δηλαδή ενα βροντερό "όχι" στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην μετακινείται... ρούπι από την ήδη εκπεφρασμένη του θέση και να μην κάνει υποχωρήσεις, πλέον το αφήγημα με τις... γραβάτες και τα "σενάρια που είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά" αρχίζει να αποσύρεται από την δημόσια σφαίρα του διαλόγου.

Κι αυτό γιατι, σε αντίθεση με ό,τι ανέμενε, η κυβέρνηση πήρε... μηδέν εις το πηλίκον: Και τελικά πήρε νέα μέτρα που είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πάρει, και δεν πετύχε καμία απόφαση για την ρύθμιση του χρέους και απέτυχε την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) που αποτελούσε ορόσημο για την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.

Πως "σκότωσαν" τις προσδοκίες της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος, ο κ. Τόμσεν δήλωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως το έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

«Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε από τη μεριά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που συμπλήρωσε ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Μαΐου του 2016 και να σημειώνει ότι αυτό που συζητείτο στο Eurogroup ήταν ουσιαστικά μια νέα απόφαση, για την οποία δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί χωρίς την εντολή από τη γερμανική Βουλή. «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δυο προγράμματα από το Ταμείο». «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, λέγοντας πως «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημα σας ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Αν υπογράψω αυτό το έγγραφο τώρα θα προκληθεί τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αν πρόκειται να συμβεί αυτό χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

ΔΝΤ: Είμαστε ευέλικτοι εξετάζουμε όλες τις επιλογές

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζερι Ράις σχετικά με την συμμετοχή του ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα και για το ζήτημα του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ταμείου ρωτήθηκε για την στάση που κράτησε στο πρόσφατο Eurogroup ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στο να τεθεί προς συζήτηση στη Διοίκηση του ΔΝΤ η πρόταση να εγκριθεί από το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και το δάνειο να δοθεί σε δεύτερο χρόνο όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι ελάφρυνσης του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε κατηγορηματικά πως η θέση του Ταμείου παραμένει όπως έχει τονιστεί εδώ πολύ καιρό, ήτοι πως για την Ελλάδα απαιτείται ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο όπως υπογράμμισε πλέον υπάρχει, αλλά απαιτείται και βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Ράις.

Ο ίδιος είπε πως τη Δεύτερα (σ.σ. στο Eurogroup) οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο χρέος και στα επίπεδα που θα πρέπει να κινηθεί η ελάφρυνση του, όπως και στις εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα, στοιχεία που συνδέονται απευθείας με τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στις 15 Ιουνίου. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στην βάση των πρακτικών μας και τον κανόνων μας. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις χώρες μέλη μας με το καλύτερο τρόπο που μπορούμε», είπε ο Ράις.

Μετά την ήττα, ο Τσίπρας κάνει στροφή στον πραγματισμό;

Μια αποστροφή της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Ενέργειας ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αίσθηση. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο, ούτε πολύ υπονόησε ότι θα μπορούσε να δεχτεί τη πρόταση Σόιμπλε (που είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup) ως plan B. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, να έχει δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με σταθερά επιτόκια, είναι στρατηγικός στόχος και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και αρνηθήκαμε, όχι τόσο αισιόδοξη που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες».

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου κινητοποιήθηκε για να στείλει το μήνυμα ότι η κυβερνητική γραμμή δεν αλλάζει, και πράγματι δεν αλλάζει, παραμένοντας στην τοποθέτηση ότι η πρόταση Σόιμπλε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν δίνει πραγματική λύση στο ζήτημα του χρέους.

Τελικά το βράδυ της Τετάρτης, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ξεκαθάρισε την κυβερνητική γραμμή: «Πολλοί και πολλές αναρωτιέστε εξάλλου για ποιο λόγο δεν στάθηκε εφικτή μια συνολική συμφωνία προχθές στη συνεδρίαση του EG. Και η απάντηση είναι σαφής: Διότι υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου».

Οι "ανεμόμυλοι" του Μαξίμου

Σε μια προσπάθεια... να διασκευάσει τους "Μοιραίους" του Κώστα Βάρναλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αλλεπάλληλα λάθη και τις παλινωδίες της, εφευρίσκοντας, σαν τον Δον Κιχώτη, ανεμόμυλους στο «ελληνικό μιντιακό κατεστημένο», το οποίο κατηγορεί για προπαγάνδα εναντίον της.

Σε ενα non paper που κυκλοφόρησε την Πέμπτη επισημαίνει ότι χάνεται κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην προσπάθεια των ΜΜΕ να αποδομήσουν την κυβέρνηση ενώ ζητάει να υπάρξουν, λέει, όρια στην προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης.

Το non paper του Μαξίμου:
"H κατάσταση με τα ΜΜΕ στη χώρα μας δεν είναι σοβαρή είναι όμως κρίσιμη» (Παραλλαγή αυστριακού αφορισμού: Die lage ist hoffnungslos aber nicht ernst).
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα ΜΜΕ που δίνουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευή ψευδών ειδήσεων και δημιουργία κλίματος σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας.
Προχθές φτιάχτηκε η είδηση ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στο Eurogroup και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους του την ίδια στιγμή που κατά τη συνεδρίαση ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΖ έπαιρναν με σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας.
Την άλλη μέρα, φυσικά, σε όλο τον διεθνή Τύπο απομονωμένος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χθες, κατασκευάστηκε η είδηση ότι ο Πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και μια μέρα μετά την μη αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε από κάποιους δανειστές στο EG, έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους και αποδέχτηκε την παραπάνω πρόταση.
Και όλα αυτά την στιγμή που έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
Προφανώς τα διεθνή media παρουσιάζοντας τη θέση αυτή δεν βλέπουν καλά και πρέπει μάλλον να πάρουν μαθήματα δημοσιογραφίας από το ελληνικό μιντιακό κατεστημένο.
-Το γεγονός ωστόσο ότι μέρα με τη μέρα χάνεται κάθε ίχνος αξιοπιστίας και καταπατάται η δημοσιογραφική δεοντολογία, προκειμένου να αποδομηθεί η κυβέρνηση «δεν είναι μεν σοβαρό είναι όμως κρίσιμο».
Διότι σε θέματα εθνικής σημασίας όπου η διαπραγματευτική γραμμή δεν είναι μόνο της κυβέρνησης αλλά της ίδιας χώρας, πρέπει να υπάρχουν και όρια στην προπαγάνδα."

Το τριπλό σταυροδρόμι της κυβέρνησης

Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι πλέον. Το Μαξίμου γνωρίζει πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές:

1. Είτε η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει μια συμφωνία για το χρέος που θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, παρακάμπτοντας Σόιμπλε και Τόμσεν. Πόσο εύκολο είναι αυτο όμως;

2. Είτε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να πάει σε εκλογές, επιλογή που πάντως δεν θεωρείται ως επικρατούσα.

3. Είτε, το πιθανότερο, στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα συνθηκολογήσει προκειμένου να πάρει τη δόση και μην χρεοκοπήσει η χώρα -ένα σενάριο που μπορεί να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια εσωκομματική δίνη διαφωνιών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
767 ΕΚ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 19:05

"Πράσινο φως" από το Eurogroup στην Ελλάδα: Ξεκλειδώνει η δόση των 767 εκατ. ευρώ - Διθύραμβοι Ντόναχιου για τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η απόφαση του Eurogroup ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ - Το tweet Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Νοε 2020 | 16:10

Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το χρέος της χώρας παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον ως το 2030.