Η επίσκεψη Πομπέο και το δείπνο στο σπίτι Μητσοτάκη το πιο σαφές μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία - Σήμερα η επίσκεψη στη Σούδα

Σε μια "καλοκαιρινή" βραδιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποδέχθηκαν χθες το βράδυ το ζεύγος Πομπέο.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Μητσοτάκης Πομπέο

Η αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ στην αμυντική της αρχιτεκτονικής στην ανατολική Μεσόγειο σφραγίζεται σήμερα με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Σούδα. Παράλληλα όμως επιβεβαιώνεται το άριστο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών με την φιλοξενία του Μάικ Πομπέο στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Μία κίνηση που δείχνει τις προσωπικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Κρητική φιλοξενία

Σε μια "καλοκαιρινή" βραδιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποδέχθηκαν χθες το βράδυ το ζεύγος Πομπέο. Ο πρωθυπουργός ξενάγησε τους επίσημους καλεσμένους του στους εξωτερικούς χώρους, τους μίλησε για την ιστορία του σπιτιού και βέβαια για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κοντοστάθηκε μπροστά σε ένα δέντρο, το οποίο όπως είπε, φύτεψε πριν από δύο χρόνια στη μνήμη του πατέρα του.

Ο Μάικ Πομπέο με την σύζυγο του Σούζαν έμειναν μαγεμένοι από την μοναδική θέα του σπιτιού με το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι να καθρεφτίζει στο λιμάνι την πόλη των Χανίων. Για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κρήτη και έδειξε εντυπωσιασμένος για τις πρώτες εικόνες που αντίκρυσε. Ο πρωθυπουργός του έδειξε την Αμερικάνικη βάση της Σούδας που θα επισκεφθούν σήμερα το πρωί κάτι που όμως γνώριζε ο Μάικ Πομπέο καθώς όπως είπε το είχε δει νωρίτερα στον χάρτη.

Στην συνέχεια όλοι μαζί πέρασαν στο εσωτερικό του σπιτιού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και την σύζυγο του να γεύονται τις κρητικές γεύσεις και φυσικά την ρακή. Ο Μάικ Πομπέο γίνεται ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο σπίτι. Στις 20 Ιουλίου του 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην οποία παρών ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη Πομπέο και το δείπνο στο σπίτι Μητσοτάκη το πιο σαφές μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία - Σήμερα η επίσκεψη στη Σούδα

Πώς θα αναβαθμιστεί η Σούδα

Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην άμεση αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στους στην περιοχή. Άλλωστε ο γεωστρατηγικός ρόλος του συγκεκριμένου σημείου είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς μπορούν να ελέγξουν όλη την ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας στη βουλή ανακοίνωσε τη δημιουργία και δεύτερου ναύσταθμου στη Σούδα που αποτελεί πάγιο αίτημα του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να μπορούν να ανεφοδιάζονται καύσιμα τα υποβρύχια και πολεμικά πλοία.

"Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας" τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει προς τον παρών να αποχωρήσει από την βάση του Ιντσιρλίκ αλλά επιθυμεί να δημιουργήσει μια εξίσου ισχυρή βάση επί ελληνικού εδάφους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο "βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη" είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την περιήγηση και την ενημέρωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη βάση της Σούδας, θα υπάρξει διευρυμένη συνάντηση στην 115 πτέρυγα μάχης στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Στις συγκεκριμένες συνομιλίες εκτός από την αναβάθμιση της Σούδας θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα των εξοπλιστικών με την χώρα μας να συζητά την αγορά φρεγατών και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πομπέο σε Τουρκία: Κάντε το όπως η Ελλάδα

Από μόνη της η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. Ο Μάικ Πομπέο ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καλώντας την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου όπως έπραξε η Αθήνα. "Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο" είπε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι διερευνητικές επαφές να μην έχουν την τύχη των προηγουμένων. "Να ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά".

ΠΟΜΠΈΟ ΔΕΝΔΙΑΣ

Στη κοινή δήλωση που υπήρξε μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη τονίζονται οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας πως τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΔΕΝΔΙΑ 19 Οκτ 2020 | 15:30

Νέος εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει από σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

ΣΤΙΣ 10.30Π.Μ. 19 Οκτ 2020 | 07:23

Κορονοϊός - Ενίσχυση των ΜΕΘ με 50 νέες κλίνες στο "Σωτηρία": Εγκαίνια από τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της μεγαλύτερης σε μέγεθος μονάδας ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία.

ΣΤΗΝ ΣΙΝΩΠΗ 16 Οκτ 2020 | 16:25

H Άγκυρα ενεργοποίησε τους S-400: Εκτόξευσε τρεις πυραύλους σε πεδίο δοκιμών

Η Τουρκία εκτόξευσε τρεις πυραύλους S-400 στη Μαύρη Θάλασσα

ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:38

USNS Carson City: Στη Σούδα το θηριώδες εκστρατευτικό καταμαράν των ΗΠΑ [Εικόνες-Βίντεο]

Το θηριώδες καταμαράν USNS Carson City έχει καταπλεύσει στην βάση της Σούδας προερχόμενο από τη Μαύρη θάλασσα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΩΡΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ 15 Οκτ 2020 | 16:54

Διπλωματικές πηγές: Οι Τούρκοι λένε ανοησίες- Είχαν εγκρίνει το σχέδιο πτήσης για την πτήση Δένδια

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για το "καψόνι" στον Δένδια με το σχέδιο πτήσης- Λένε ανοησίες οι Τούρκοι

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 14 Οκτ 2020 | 10:18

Γεννηματά: Υπάρχει κατακόκκινη γραμμή για Oruc Reis - Ο Μητσοτάκης πρέπει να θέσει βέτο

Ο Ερντογάν πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα πλέον δεν αστειεύεται.

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 07:16

Ο Ερντογαν προκαλεί νέα ένταση με το Oruc Reis στο Καστελλόριζο - Κατάφερε να εξοργίσει και τους Γερμανούς

Ο Ερντογάν εμπαίζει την Ευρώπη και στήνει σκηνικό έντασης με το "Oruc Reis" - Ανησυχία στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Οκτ 2020 | 16:24

Boehringer Ingelheim: Η νέα μεγάλη επένδυση της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει

Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον CEO της Boehringer Ingelheim έθεσε τις βάσεις για τη συνέχιση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 09 Οκτ 2020 | 21:27

Μήνυμα Πομπέο σε Άγκυρα: Δεν λύνονται με εκφοβισμούς και εξαναγκασμούς οι διαφορές - Ατυχής η αγορά των S-400, κάντε πίσω

Ο εξαναγκασμός και εκφοβισμός δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης της διαμάχης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο διαμηνύει ο Μάικ Πομπέο

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ 09 Οκτ 2020 | 09:35

Μητσοτάκης στη Le Figaro: Σε μέτρα κατά της Τουρκίας θα οδηγήσει η ένταση - Δεν αποκλείεται όμως συνάντηση με Ερντογάν

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του Le Figaro.

26 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 08 Οκτ 2020 | 19:59

Εκτός ελέγχου ο Τραμπ: Τώρα τα έβαλε και με τον Πομπέο γιατι δεν βρήκε κάτι που να ενοχοποιεί την Κλίντον

Φανερά εκνευρισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ - Επέκρινε τον Πομπέο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση με τα mail της Χίλαρι Κλίντον.

ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 08 Οκτ 2020 | 15:45

Τσαβούσογλου: Προκλητικός πριν τη συνάντηση με Δένδια - "Στοχοποίησε" το Καστελόριζο δείχνοντας χάρτες [Βίντεο]

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και έβαλε πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο.