Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν άλλοθι για τα νέα μέτρα

Σε αγώνα δρόμου με πολλές επικίνδυνες στροφές μετατρέπεται για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μετά την αρχική συμφωνία στην Μάλτα.

Σε αγώνα δρόμου με πολλές επικίνδυνες στροφές μετατρέπεται για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μετά την αρχική συμφωνία στην Μάλτα. Η ελληνική πλευρά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις πρέπει τώρα να κάνει πράξη τα όσα συμφώνησε ώστε να πάει με «καθαρό τον διάδρομο» στο Eurogroup της 22ης Μαίου για περάσει στην επόμενη πίστα των πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, κάτι παραπάνω από 40 ημέρες και μέχρι τότε πρέπει να έχουν διευκρινιστεί πολλά, να ολοκληρωθούν περισσότερα και βεβαίως ο τελικός λογαριασμός να έχει εγκριθεί πρώτα από το κόμμα (βλ  Κεντρική Επιτροπή), αλλά και την υπογραφή του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το Μαξίμου επιχείρησε να «ντύσει» την συμφωνία με αισιόδοξους τόνους επαναφέροντας στο προσκήνιο το ίδιο σκηνικό μετά το Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου όπου οι ίδιες πηγές μιλούσαν τότε για τέλος της λιτότητας, Χθες  ανέφεραν ότι επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, για επαναφορά στην ευρωπαική κανονικότητα σε ότι αφορά στα εργασιακά και απέδιδαν το success story στα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2016 αλλά και στις συνομιλίες του Αλέξη τις τελευταίες ημέρες με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες.

Ο Γερούν Νταίσελμπλουμ εμφανίστηκε πάντως λιγότερο αισιόδοξος. Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται, ενώ φέρεται να ομολόγησε ότι και η ανάκαμψη το 2016 ήταν κατώτερη των αναμενόμενων.

Σκεπτικός ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που εξακολουθεί όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο να μην συμμερίζεται τα χαμογέλα της ομάδας Τσίπρα. «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες συμβιβασμού» είπε, ενώ μιλώντας για τα εργασιακά και σε αντίθεση με το Μαξίμου έκανε λόγο για επιστροφή σε συνθήκες «που προσεγγίζουν την κανονικότητα». Παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις ένα μοιάζει βέβαιο,  Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να μην υπάρξουν νέες περιπλοκές..

Εργασιακά

Ακόμα και αν ισχύσει η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι ο απεργιακός νόμος αλλά και το καθεστώς ομαδικών απολύσεων μένουν ως έχουν, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων το 2018 με τη λήξη του προγράμματος δεν είναι αυτονόητη.  Υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε επιτήρηση και κατ΄ συνέπεια να μην έχει  ευχέρεια κινήσεων.

Ενεργειακά

Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ προκάλεσε τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι παρεμβάσεις του Γιώργου Σταθάκη φαίνεται πως έφεραν ειρήνη. Ωστόσο οι εστίες έντασης θα αναζοπυρωθούν (με απρόβλεπτες συνέπειες) στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν εκείνοι που θεωρούν ότι οι επενδυτές θα επιμείνουν να αποκτήσουν με τις «βρώμικες» μονάδες λιγνίτη και τα «καθαρά» υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Μέτρα

Μπορεί ο χρονικός ορίζοντας του 2019 να δίνει στην κυβέρνηση βαθιές ανάσες σε ότι αφορά τις νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις ωστόσο οι βουλευτές γνωρίζουν ότι πρέπει να πατήσουν εκ νέου τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι έχουν τραβήξει και να ψηφίσουν μειώσεις που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ήτοι 1,8 δις ευρώ.και αφορούν τις κύριες συντάξεις.

Παρόμοια είναι και η εικόνα και για το αφορολόγητο. Η μείωση κατά 1%  το 2020 μοιάζει μακρινή αλλά και αυτή αποτελεί μια ακόμα οπισθοχώρηση σε ένα θέμα που για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελούσε κάποτε αιτία πολέμου

Κρίσιμη λεπτομέρεια στην τήρηση του «μίγματος» είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, Το Ταμείο είναι αυτό που θα έχει την τελευταία λέξη για το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που διαπιστώσει απώλεια οικονομικών στόχων τότε όλα τα μέτρα θα μεταφερθούν το 2019.

Αντίμετρα

Η εφαρμογή τους είναι συνάρτηση της τήρησης των στόχων. Παραμένει ακόμα ζητούμενο ποιοί και πόσοι θα ωφεληθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχικά μιλήσει για μείωση του ΦΠΑ αλλά αργότερα μετάβαλε στάση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αφήσει εκτός το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Χθες επανήλθε. Μένει να δούμε τι από όσα έχουν ακουστεί (προγράμματα φτώχιας, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου εισοδήματος, μείωση φόρου επιχειρήσεων) μπουν στο χαρτί.

Η ΚΕ αναζητά πειστικά άλλοθι

Το πρώτο crash test για  τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται συντομότατα. Η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος σήμερα το πρωί θεωρείται κρίσιμη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στις παρεμβάσεις κεντρικών στελεχών. Ήδη εντός της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος υπήρχαν αρκετοί βουλευτές που τις προηγούμενες ημέρες ένιωθαν να τους πλακώνει προκαταβολικά το βάρος των νέων περικοπών στις συντάξεις. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις υπάρχει ανάγκη για πειστικά άλλοθι.

 

  

 

 

 

 

ΘΑ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Φεβ 2020 | 10:24

Βαρουφάκης για τις κασέτες του Eurogroup- Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον Σόιμπλε με τη φωνούλα του;

Αποφασισμένος να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Eurogroup είπε στον Παύλο Τσίμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών

ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP 17 Φεβ 2020 | 22:48

Ρέγκλινγκ: Παραβίαση εμπιστοσύνης οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη

Τη λύπη τους για την ηχογράφηση συνεδριάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη εξέφρασαν οι επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

EUROGROUP 17 Φεβ 2020 | 21:15

Νέος πρόεδρος του Euro Working Group ο Τόμας Σαρανχέιμο

Το Eurogroup ενέκρινε τον διορισμό του Φινλανδού Τόμας Σαρανχέιμο (Tuomas Saarenheimo) στη θέση του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Φεβ 2020 | 10:42

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup - Ecofin ο Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο

ΤΟΥ EUROGROUP 2015 15 Φεβ 2020 | 15:56

Κωνσταντοπούλου σε Βαρουφάκη: Δημοσιοποιώ εγώ τις ηχογραφήσεις εάν θες

Επίθεση Κωνσταντοπούλου στον Γιάνη Βαρουφάκη για τις συνομιλίες των Eurogroup το 2015.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 14 Φεβ 2020 | 19:55

Βαρουφάκης: θα δημοσιοποιήσω τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

«Η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω της Προέδρου της Βουλής, καταδεικνύει τον πανικό τους», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΑΛ 14 Φεβ 2020 | 16:42

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει τις υποκλοπές από το Eurogroup

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΑΣΟΥΛΑ 14 Φεβ 2020 | 16:12

Επιμένει ο Βαρουφάκης: Τείχος αδιαφάνειας στα Eurogroup

Την διαφωνία του με την απόφαση του κ. Τασούλα να επιστρέψει ως απαράδεκτο το usb που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων εξέφρασε ο κ. Βαρουφάκης.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΟ 07 Φεβ 2020 | 14:39

Φινλανδός ο νέος πρόεδρος του Euro Working Group- Ξέρει καλά την Ελλάδα

Ο Σαρανχέιμο είναι μέλος του EWG ως μόνιμος υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας

06 Φεβ 2020 | 13:57

ΥΠΕΞ Μάλτας: Στήριξη στην Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ

ΥΠΕΞ Μάλτας: Πλήρης στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 05 Φεβ 2020 | 11:44

Στη Μάλτα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.