Η γαλλική πρόταση για το χρέος: Τι συζήτησαν Λεμέρ-Τσακαλώτος

Χαμηλές παραμένουν τρία 24ωρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup οι προσδοκίες της Αθήνας για μια συμφωνία που θα δίνει στην Αθήνα κάτι περισσότερο από τη δόση.

i-galliki-protasi-gia-to-xreos-ti-suzitisan-lemer-tsakalwtos
SHARE THIS
0
SHARES

Χαμηλές παραμένουν τρία 24ωρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup οι προσδοκίες της Αθήνας για μια συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα δίνει στην Ελλάδα κάτι πολύ περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης, με το ακριβές ποσό αυτής να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

Καθώς πλησιάζουμε προς την Πέμπτη, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι ο συμβιβασμός Βερολίνου-ΔΝΤ, με κάποιες μικρές βελτιώσεις στις διατυπώσεις αναμένεται να είναι το βασικό σενάριο που πέσει στο τραπέζι. Το περίγραμμα αυτού του συμβιβασμού είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστό και περιλαμβάνει επί της αρχής έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, και μεταφορά των μεγάλων αποφάσεων στο θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.

H γαλλική πρωτοβουλία - Στην Αθήνα ο Λεμέρ 

Τις τελευταίες ημέρες, η Γαλλία δείχνει να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο στη διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει μια ευνοϊκότερη απόφαση για την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ σε κατόπιν θα έχει συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

«Η Ελλάδα υλοποιεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικονομία της χώρας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βρούμε λύση με τις άλλες χώρες στο Eurogroup. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά τις επόμενες δυο ημέρες ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. 

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. O κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη περίοδο ο κ. Λεμέρ είχε συναντήσεις με όλους του μεγάλους παίκτες που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα, από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μέχρι την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η γαλλική πλευρά φέρεται να προτείνει την συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Eurogroup της σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους. Τουτέστιν, εάν για παράδειγμα η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε να ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης σε όλο τους το εύρος με παράταση αποπληρωμής έως και 17 χρόνια. Εάν, αντιθέτως, είναι υψηλή, να συμβαίνει το αντίστροφο.

 

Οι νέοι στόχοι της Αθήνας για το Eurogroup

Στην πραγματικότητα, η Αθήνα εγκλωβίστηκε για ακόμη μια φορά στις υψηλές προσδοκίες και τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, παραβλέποντας τη δυναμική που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους κύριους παίκτες του δράματος. Και αφού το θέμα του χρέους και μετά η ποσοτική χαλάρωση πήγαν στις καλένδες, τρεις είναι πλέον οι κυβερνητικές επιδιώξεις για τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πρώτον, να καταφέρει να αποκομίσει μια έστω και λίγο καλύτερη διατύπωση για το χρέος. Δεύτερον, η ανάδειξη στο κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup των ευκαιριών ανάπτυξης, ένα σημείο στο οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να επιμένει τις τελευταίες ημέρες. Και τρίτον, η εκταμίευση μιας αρκετά μεγάλης δόσης, η οποία θα δώσει το σήμα ότι θα πέσει χρήμα στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι από τη δόση τα 7,4 δισ. αναμένεται να δοθούν για την αποπληρωμή χρέους προς την ΕΚΤ. Ό,τι περισσότερο λοιπόν δοθεί θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι νέοι σχεδιασμοί αποτυπώνονται πλέον σαφώς και στην κυβερνητική ρητορική η οποία έχει υποστεί ακόμη μια μετατόπιση καθώς από τον στόχο του QE προτάσσεται πλέον η ανάγκη διασφάλισης των όρων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη, γενικά και αφηρημένα.

Γκρίνιες και ανακατατάξεις στην κυβέρνηση 

Εκτός από την ψήφιση των ουρών των προαπαιτουμένων, η περασμένη εβδομάδα ανέδειξε δύο σημαντικά πολιτικά ζητήματα που αναμένεται να μας απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά, διατυπώθηκαν ανοιχτά γκρίνιες και ενστάσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία διαρκούς υποχώρησης. Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί γίνονται πλέον αντικείμενο σοβαρής κριτικής και αμφισβήτησης από στελέχη και βουλευτές, οι οποίοι δεν διστάζουν να ξεσπούν για το γεγονός ότι ψηφίζουν μέτρα χωρίς να βλέπουν κάποιο φως στο τούνελ.

 

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις αλλαγές στην ομάδα του Μαξίμου που χαράσσει τη στρατηγική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Α. Τσίπρας φέρεται πλέον να βασίζεται στους Ν. Παππά και Δ. Τζανακόπουλο, ενώ κεντρικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει στα θέματα του χρέους και η Rothchild. Αντιθέτως, σε δεύτερο πλάνο φαίνεται πως περνούν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκη, καθως σε αυτούς χρεώνονται ορισμένες από τις πρόσφατες επικοινωνιακές ήττες, με πρώτη εκείνη του χρέους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, και υπό την προϋπόθεση ότι κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και το σενάριο του ανασχηματισμού, ως ένα μέσο για να απορροφηθούν οι κραδασμοί των μικρών αντισταθμισμάτων που φέρνει η ελληνική πλευρά, σε σύγκριση με τα επώδυνα μέτρα που ψηφίστηκαν την τελευταία περίοδο.

 

Φωτο: Eurokinissi
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook