Συγκινητική συνάντηση ΠτΔ με ασυνόδευτα ανήλικα: Ξέρω ότι περάσατε δύσκολα, πρέπει να το αφήσετε πίσω [Εικόνες]

Είκοσι τέσσερα κορίτσια μίλησαν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που συναντώ και μιλώ στενά με την Πρόεδρο της Ελλάδας. Έμαθα νέα πράγματα από το να μεγαλώσω σε αυτή τη χώρα τους τελευταίους μήνες". Μία ανήλικη που διαμένει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών στο Ίλιον επέλεξε να γράψει τα παραπάνω λόγια στα ελληνικά και τα αγγλικά για να υποδεχθεί σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στη δομή.

"Ευχαριστώ που διαβάσατε την επιστολή μου και σας ευχαριστώ και πάλι γιατί σ' αυτό το σπίτι με το εξαιρετικό προσωπικό του, εγώ και όλα τα κορίτσια εδώ αισθανόμαστε ασφαλής", συνέχισε η κοπέλα απευθυνόμενη στην Πρόεδρο. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το 17χρονο κορίτσι ζήτησε στη συνέχεια από την κ. Σακελλαροπούλου να τη βοηθήσει να επισπευσθεί η μεταφορά της στη Γερμανία, προκειμένου να γιορτάσει σε λίγο καιρό τα γενέθλια ενηλικίωσής της μαζί με τη μητέρα της.

Συγκινητική συνάντηση ΠτΔ με ασυνόδευτα ανήλικα: Ξέρω ότι περάσατε δύσκολα, πρέπει να το αφήσετε πίσω [Εικόνες]

Είκοσι τέσσερα κορίτσια που φιλοξενούνται στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, συνάντησαν σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησαν μαζί της και τής χάρισαν ζωγραφιές και γράμματά τους.

Η ίδια κοπέλα που έγραψε το παραπάνω γράμμα δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα πορτρέτο της φιλοτεχνημένο με μολύβι. Στη συνέχεια τα κορίτσια θέλησαν να βγάλουν σέλφι μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου, κάτι που η ίδια δεν αρνήθηκε.

σακελλαροπούλου

"Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Ξέρω ότι στο παρελθόν έχετε περάσει πολύ δύσκολα. Πιστεύω όμως ότι τα δύσκολα πρέπει να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε", τους είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες που έχετε. Να σκέφτεστε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, και πως μπορείτε να πετύχετε οποίο στόχο θέσετε στη ζωή σας", συμπλήρωσε μιλώντας στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τις ημέρες πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας το προσωπικό της δομής ενημέρωσε τα κορίτσια για τη διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου και το τι σημαίνει να ανεβαίνει μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Κοντούνη, υπεύθυνη του προγράμματος "Λειτουργία έξι δομών ασυνόδευτων ανηλίκων" του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Όπως προσθέτει η κ. Κοντούνη, "τα κορίτσια που δεν φαντάζονταν ούτε στα όνειρά τους μια γυναίκα να έχει τέτοια θέση, εμπνεύστηκαν από την ιστορία της και πήραν θάρρος και κουράγιο". Την έμπνευση αυτή μετασχημάτισαν σε λέξεις και ζωγραφιές και χάρισαν τα έργα τους στην κ. Σακελλαροπούλου.
σακελλαροπούλου

Αποχωρώντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στη δομή τρία τάμπλετ για να τα χρησιμοποιούν τα κορίτσια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στη συγκεκριμένη δομή, που λειτουργεί από το 2016, διαμένουν κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Κουβέιτ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ ευάλωτες περιπτώσεις. Τα παιδιά υποστηρίζονται σε 24ωρη βάση από 19 άτομα προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς, νομικό σύμβουλο και φροντιστές.

σακελλαροπούλου

"Είναι ένα κανονικό σπίτι, στο οποίο απλώς μένουν περισσότερα παιδιά και προσπαθούμε να καλύψουμε μέσα στη δομή όποιες ανάγκες έχει το κάθε παιδί. Έχουμε εστιάσει στην εκπαίδευση των παιδιών και θέλουμε να τα στηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα, γι' αυτό και για κάθε παιδί κάνουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο δράσης", επισημαίνει η κ. Κοντούνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λειτουργεί έξι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο την παροχή στέγασης και υπηρεσιών σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών. Τις δομές λειτουργούσε η ΜΚΟ Praksis και από τις αρχές του 2019 πέρασαν υπό την ευθύνη του ΔΟΜ.

σακελλαροπούλου
Εκτός από τη στέγαση, στις δομές παρέχεται νομική συμβουλευτική, διερμηνεία, ψυχοκοινωνική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, εκμάθηση ελληνικών και ενισχυτική διδασκαλία, διοργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, δημιουργική απασχόληση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Η δυναμικότητα των δομών ανέρχεται σε 131 θέσεις. Στην Αττική βρίσκονται τρεις δομές ανήλικων αγοριών και η δομή ανήλικων κοριτσιών στο Ίλιον. Επίσης δύο δομές για αγόρια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
σακελλαροπούλου

Σημειώνεται ότι στη σημερινή επίσκεψή της στη δομή στο Ίλιον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από την ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο.

σακελλαροπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 08 Ιουν 2021 | 08:22

Μπογδάνος με αφορμή την Αγ. Μαρίνα: Απομόνωση και απέλαση για όσους μετανάστες επιτίθενται σε γυναίκες

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να τίθενται υπό κράτηση σε καθεστώς απομόνωσης ως την απέλασή τους, ζητά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για όσους μετανάστες επιτίθενται σε γυναίκες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 06 Ιουν 2021 | 12:57

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών - Πλήρες εργαστήριο πλαστογραφίας στο διαμέρισμά τους

Έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ως μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Διατηρούσαν πλήρες εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 02 Ιουν 2021 | 14:03

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα ΚΥΤ του Καρά Τεπέ Λέσβου, στη ΒΙΑΛ Χίου και στο Βαθύ Σάμου - Μόνο το 15% ενδιαφέρεται

Ξεκινούν με μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου.

ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 29 Μαϊ 2021 | 22:00

Η Ισπανία κατηγορεί το Μαρόκο ότι προωθεί ανήλικους πρόσφυγες στα σύνορα της Θέουτα

Η Ισπανία ατηγόρησε το Μαρόκο για την συρροή χιλιάδων μεταναστών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Μαϊ 2021 | 16:40

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σασόλι: "Το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί μόνιμος και σταθερός θεσμός"

"Το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο", πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΗ LE FIGARO 21 Μαϊ 2021 | 13:12

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ευρώπης και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει κάποιες χώρες να προσφέρουν καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους.

53ΧΡΟΝΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ 20 Μαϊ 2021 | 11:42

Ρόδος: Καταδικασμένος σε κάθειρξη 108 ετών ζητάει να αφεθεί... ελεύθερος - Το αίτημα που υπέβαλε

Το αίτημα που υπέβαλε 53χρονος Ουκρανός ο οποίος έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 108 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 271.000 ευρώ.

Η ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΚΟΜΗ 20 Μαϊ 2021 | 06:43

Ιταλία: Το Sea-Eye 4 αναμένει άδεια να αποβιβάσει 415 μετανάστες που διέσωσε στη Σικελία [βίντεο]

Ανάμεσα στους 415 μετανάστες που διασώθηκαν στη διάρκεια έξι επιχειρήσεων του πλοίου της Sea-Eye 4 βρίσκονται 150 ανήλικοι. Περιμένει άδεια από τις ιταλικές αρχές στα ανοιχτά του Παλέρμου για να τους αποβιβάσει.

ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 19 Μαϊ 2021 | 22:43

Συγκλονιστική φωτογραφία: Ισπανός αστυνομικός σώζει μισοπνιγμένο μωρό στη Θέουτα

Οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες παιδιά από τα νερά της Μεσογείου - Χιλιάδες μετανάστες από το Μαρόκο φτάνουν στα ισπανικά παράλια

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ 18 Μαϊ 2021 | 22:27

Ισπανία: 8.000 μετανάστες έφτασαν από το Μαρόκο - Οι Αρχές απέλασαν τους μισούς [εικόνες]

Οι μισοί από τους 8.000 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο - Μαζική και αιφνίδια εισροή χιλιάδων Μαροκινών στη Θέουτα της Ισπανίας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 18 Μαϊ 2021 | 19:48

Επίτροπος ΕΕ: Να ξεκινήσει άμεσα η Τουρκία τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση αναφορικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΛΛΩΝ 50 ΑΝΘΡΩΠΩΝ 17 Μαϊ 2021 | 07:29

Περισσότεροι από 170 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο - Επέβαιναν σε ξύλινες βάρκες εντελώς ακατάλληλες

172 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινες βάρκες εντελώς ακατάλληλες διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 16 Ιουν 2021 | 14:07

Κουτσούμπας για εργασιακό: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων

"Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, ούτε μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων", είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.