Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμως στο Προεδρικό Μέγαρο - Μήνυμα για κορονοϊό και προσφυγικό

Ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με αναφορά στα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και τον κοροναϊό συνοδεύεται η πρώτη δημόσια παρέμβαση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λίγο μετά την ορκωμοσία της και την ανάληψη των καθηκόντων επισήμως στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου σημειώνοντας ότι σφραγίστηκε από την προσπάθειά του για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, μέσα σε ναρκοθετημένο από την καχυποψία έδαφος, καθώς και στο γεγονός ότι συνετέλεσε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

"Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους και απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και το κράτος Δικαίου", επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

"Ενωμένοι και δημιουργικοί θα πορευθούμε για να κερδίσουμε μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους", επισήμανε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκανε αναφορά στην Ευρώπη καθώς και έναν νέο πατριωτισμό.

Η ίδια έκανε αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα εκείνων, που εργαλειοποιώντας τον πόνο των προσφύγων, επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας.

Μίλησε για την ανάγκη να φυλάξουμε τα σύνορά μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. "Μια δύσκολη αλλά όχι αδύνατη εξίσωση", σημείωσε.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμως στο Προεδρικό Μέγαρο - Μήνυμα για κορονοϊό και προσφυγικό

Για τον κοροναϊό

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρξει πανικός, χωρίς να διαλυθεί το σύστημα υγείας και να διαρρηχθεί ο κοινωνικός ιστός ή να προκληθεί πλήγμα στην Οικονομία μας, επισήμανε.

"Η απόλυτη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα για τον κοροναϊό είναι αναγκαία" τόνισε.

Για τις γυναίκες

Αναφέρθηκε, δε, στις γυναίκες και τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία. Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, υπογράμμισε ότι "είναι καιρός οι γυναίκες στη χώρα να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φθάσουν όπου επιθυμούν με την αξία τους".

Σακελλαροπούλου

Παυλόπουλος: "Σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες"

Κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων της, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, ευχήθηκε ο απερχόμενος Προκόπης Παυλόπουλος στην νέα πλέον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

"Πολλώ δε μάλλον" όπως είπε, που "η επιτυχία σας είναι επιτυχία σε ό,τι αφορά τον τόπο μας και τον λαό μας.

"Εχουμε παρακολουθήσει όλοι την πορεία σας στο εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την μεγάλη ιστορία και παράδοση και ταυτοχρόνως μια νομολογία που έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος.

"Φθάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντα σας ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και το κυριότερο, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπιστείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια", είπε μεταξύ άλλων ο Πρ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην Κ. Σακελλαροπούλου.

Σακελλαροπούλου

Η ορκομωσία στη Βουλή

Σε πανηγυρικό κλίμα - παρά τον περιορισμένο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού - προσκεκλημένων, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σακελλαροπούλου

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών, και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε "στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας" να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.. "'Αξια" αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε "καλή δύναμη".

Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα, η κα Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κων. Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι "επινεύσεις", όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α' αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Σακελλαροπούλου

Η κα Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατευθύνθηκε στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη για να καταθέσει στέφανο και ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα.

Βουλή - αντισηπτικό
Βουλή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 14 Σεπ 2020 | 13:35

Στα ελληνικά μέσω Anadolu η παραληρηματική προτροπή Ακάρ: "Η Ελλάδα να μην γίνει μεζές του Μακρόν"

το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέφρασε στα ελληνικά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να μην γίνουν οι Έλληνες "μεζές".

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 14 Σεπ 2020 | 09:18

Τουρκία: Το Oruc Reis επέστερεψε στην Αττάλεια για συντήρηση - Βέλη κατά Σακελλαροπούλου από τουρκικά ΜΜΕ

Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις εργασίες του λέει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας - "Αλαζονικές" οι δηλώσεις της Κ. Σακελαροπούλου για τον τουρκικό Τύπο.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΓΙΣΤΗ 13 Σεπ 2020 | 13:13

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου: Η τουρκική ηγεσία πλειοδοτεί σε επιθετικές δηλώσεις - Πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας το Καστελόριζο

"Η τουρκική ηγεσία εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα μας, πλειοδοτεί σε επιθετικές δηλώσεις. Υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης" σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 13 Σεπ 2020 | 11:56

Η Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο και απέναντι στο Κας ο Ακάρ ζητά διάλογο

"Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα, αν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και απαιτήσεις μας" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ 13 Σεπ 2020 | 11:34

Έφτασε στο Καστελόριζο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Η ΠτΔ θα ανέβει σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ενώ στη συνέχεια με ελικόπτερο θα πάει στο νησάκι της Ρω για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 13 Σεπ 2020 | 09:49

Σήμερα στο Καστελόριζο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου- Σε επιφυλακή για τυχόν "προβοκάτσια" της Τουρκίας

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Καστελόριζο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΣΧΟΙΝΑ 11 Σεπ 2020 | 15:55

Σακελλαροπούλου για Μόρια: Ηρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, η Ελλάδα σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος

"Η Ελλάδα σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογούσε και ιδίως κάποια συγκεκριμένα νησιά", είπε σχετικά με το προσφυγικό η κ. Σακελλαροπούλου.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 11 Σεπ 2020 | 11:35

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στο Καστελόριζο την Κυριακή η ΠτΔ - Ολο το πρόγραμμά της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα βρίσκεται στο Καστελόριζο την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 10 Σεπ 2020 | 12:09

Μήνυμα Σακελλαροπούλου: Τα γεγονότα στη Μόρια δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση από κανέναν

Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι "οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κωλυσιεργίες, αποποίηση ή μετάθεση ευθυνών, πολεμικές κραυγές".

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 09 Σεπ 2020 | 16:50

Η ΠτΔ βράβευσε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας

Για την προσφορά της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σύλλογο "Η Ελπίδα", η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 08 Σεπ 2020 | 13:03

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Δένδια: "Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις με την Τουρκία"

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 02 Σεπ 2020 | 14:32

Eπίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο- Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο είναι απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 31 Αυγ 2020 | 11:44

"Κηραλοιφή" η δήθεν αποκάλυψη Βελόπουλου ότι δεν υπάρχει ελληνική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο - Τι απάντησε η Σακελλαροπούλου

Η... έκκληση Βελόπουλου να μπει ελληνική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο "είναι άνευ αντικειμένου και οφείλεται, θέλουμε να πιστεύουμε, σε αβλεψία ή κακή πληροφόρηση" αναφέρει στην απάντησή της η Προεδρία της Δημοκρατίας.