Η κοινή επανεμφάνιση των "πρώην" και ο Μητσοτάκης

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σε ανοικτή γραμμή με Λαμία και Ξάνθη το πρωί της Κυριακής

i-koini-epanemfanisi-twn-prwin-kai-o-mitsotakis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σε ανοικτή γραμμή με Λαμία και Ξάνθη το πρωί της Κυριακής, θέλοντας να μάθουν από…«πρώτο χέρι» τι συνέβαινε στη σύναξη των «καραμανλικών», παρουσία του Κώστα Καραμανλή και στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Η εμφάνιση των δυο πρώην Πρωθυπουργών σήμανε «συναγερμό» στην ηγεσία της Ν.Δ. που ήθελε να αποκωδικοποιήσει τι σήμαιναν οι δυο εκδηλώσεις για τα μελλούμενα.

Η εμφάνιση των δυο πρώην Πρωθυπουργών σήμανε «συναγερμό» στην ηγεσία της Ν.Δ. που ήθελε να αποκωδικοποιήσει τι σήμαιναν οι δυο εκδηλώσεις για τα μελλούμενα. Το μόνο σίγουρο και για τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς είναι ότι επιζητούν την πολιτική τους δικαίωση, ενώ κινούνται με διαφορετική στρατηγική.

Η επιλογή του Κ. Καραμανλή να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, αν και δε συνηθίζει τις δημόσιες εμφανίσεις είχε την ιδιαίτερη σημασία του για τα εσωκομματικά δεδομένα.

Και αυτό διότι στη Λαμία συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 άτομα για να τιμήσουν την Μαριέττα Γιαννάκου, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η ομάδα των «καραμανλικών» είναι ισχυρή, αλλά χωρίς διάθεση να υπονομεύσει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο ίδιος μάλιστα, επέλεξε, παρά τις παροτρύνσεις διαφόρων πολιτών να επιστρέψει, απέφυγε τις δηλώσεις, ενώ ακόμα και στην…«ουζοκατάνυξη» που ακολούθησε ήταν φειδωλός ως προς τις πολιτικές εξελίξεις.

Το μόνο μήνυμα που βγήκε από τα συμφραζόμενα στο τραπέζι που ακολούθησε ήταν ότι σε κρίσιμες στιγμές ο τόπος χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση και όχι άσκοπες συγκρούσεις, ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά θέματα.

Μήνυμα Σαμαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή όμως, σε άλλο εντελώς κλίμα κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς που ουσιαστικά υπέδειξε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν χρειάζεται καμία μορφή συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η αναφορά του «δεν ενωνόμαστε με όσους επιμένουν στα ίδια λάθη» και «κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του λαού» εκλήφθηκε από έμπειρους εσωκομματικούς παράγοντες ως ένα σήμα στην ηγεσία που τελικά συναίνεσε στη συγκρότηση ΕΣΡ.

Αν και στήριξε τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά δήλωσή του, εντούτοις τόνισε πως ο ίδιος δικαιώθηκε και ότι πρέπει «να είμαστε και φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστές και πατριώτες», μια αναφορά που θεωρήθηκε ως προτροπή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς έχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα και κάνει συνεχή ραντεβού με στελέχη και μέλη της Ν.Δ.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ειδικά σε μεγάλο τμήμα των «καραμανλικών», αλλά και σε ένα μικρότερο των «μητσοτακικών» υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα μελλοντικά σχέδια του Αντ. Σαμαρά και το τι ακριβώς επιδιώκει. Και αυτό διότι, εκτός από την ομιλία του έχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα και κάνει συνεχή ραντεβού με στελέχη και μέλη της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή δεν περνάει αδιάφορο σε στελέχη της Ν.Δ. ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στελέχη που ανήκουν στην ηγετική ομάδα, συνδέουν το πολιτικό μέλλον του Αντ. Σαμαρά με αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, διακινώντας σε μερίδα ΜΜΕ σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος, στο οποίο θα συμμετέχει ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ και ενδεχομένως και του Ποταμιού.

Από την ηγεσία της Ν.Δ. δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα επίσημο σχόλιο για τις δυο εκδηλώσεις, αλλά όπως έλεγαν συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από το πως θα περιγραφούν στα ΜΜΕ, οι δυο παρουσίες δεν προκαλούν πρόβλημα στον πρόεδρο του κόμματος.

Παρά τους χαμηλούς τόνους της ηγεσίας και μόνο η αναπαραγωγή διαφόρων σεναρίων προκαλεί εσωκομματικές ζυμώσεις για τα μελλούμενα. Μόνο που όσο η Ν.Δ. προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει η προοπτική της εξουσίας προ των πυλών, είναι εύκολο τα όποια σενάρια να τα πάρει ο άνεμος!
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook