Η ιστορία της αναβάθμισης των τουρκικών F16 και η αγορά ακόμη 40 μαχητικών αεροσκαφών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία- μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ αλλά και του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο- είναι ότι:
Την τελική απόφαση, δεν θα τη λάβει ούτε το Υπουργείο ούτε ο Λευκός Οίκος, αλλά... το Κογκρέσο.
Ουσιαστικά ο Τζο Μπάιντεν, αποκαλύπτοντας ότι είπε στον Ερντογάν ότι βλέπει θετική την πώληση F16 στην Τουρκία, δεν είπε τίποτα διαφορετικό από τα όσα είχαν ειπωθεί τον τελευταίο Δεκέμβριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο το γεγονός πως γίνεται αναφορά για δεύτερη φορά, προκάλεσε προβληματισμό και αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το σφυροκόπημα που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει το ζήτημα της αγοράς των F16, καθώς είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά τελικά κατάφερε να περάσει από κάτω, λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων που είχαν οι διαπραγματεύσεις στην Μαδρίτη.
"Πιστεύω πως οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν θα βρουν μια σοβαρή υποστήριξη, γι αυτό θα στείλω και μια ομάδα μου στις Ηνωμένες Πολιτείες" υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το επίμαχο θέμα είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, καθώς το Κογκρέσο είχε εκφράσει αρχικά την άρνησή του. Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του πρωθυπουργού στο ανώτατο νομοθετικό όργανο των ΗΠΑ στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην έγκριση της αγοράς των F16 στην Άγκυρα, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε νέο κύκλο απειλών και προσωπικών επιθέσεων εναντίον του πρωθυπουργού.
Δεν έχει αλλάξει θέση το Κογκρέσο
Η στάση των μελών του Κογκρέσου δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Άλλωστε, μόλις πριν από ένα μήνα ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήταν αρνητικός, λόγω της απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας. "Η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη".
Στην Αθήνα σημειώνουν με νόημα πως δεν είναι ο Λευκός Οίκος που ενδεχομένως να τάσσεται υπέρ της πώλησης των F16 στην Άγκυρα που θα αποφασίσει, αλλά είναι η Γερουσία. Και υποστηρίζουν πως ο Τζο Μπάιντεν θα το σκεφτεί δύο φορές να καταθέσει τη σχετική πρόταση, καθώς θα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί μια πολιτική ήττα και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα.
Την ίδια στιγμή όμως και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, καθώς δύο βουλευτές, οι Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεση τους με την στάση του Τζο Μπάιντεν.
"Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής" ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ανησυχία στην Άγκυρα για τα F35
Την ίδια στιγμή, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης γίνονται συνεχείς αναφορές για το επίσημο ελληνικό αίτημα που απεστάλη στις ΗΠΑ για την αγορά των F35, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα της Άγκυρα η οποία έχει αποβληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών S400.
Η Αθήνα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και ήδη μέσα στον Ιούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα μεταβούν στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν από κοντά την προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών F35 που είναι από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον κόσμο.
Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια πρώτη γεύση θα πάρει η ελληνική πολεμική αεροπορία σε άσκηση που θα συμμετέχει στις 13 Ιουλίου στην Κρήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr