Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί: Γιατί μόνο 100.000 πρόσφυγες;

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, που ανατρέπουν ακόμη και τους μαθηματικούς κανόνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, που ανατρέπουν όχι μόνο τους μαθηματικούς κανόνες, αλλά και την απλή λογική.

Μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως αν και από την Ελλάδα πέρασαν σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έμειναν εδώ μόλις 15.000.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να φιλοξενήσει η Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες.

προκαλεί απορία η δήλωση  του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100.000 μετανάστες για τα επόμενα 3-4 χρόνια

Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών για το επόμενο 9μηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC το σχέδιο αφορά

  • την διαμόρφωση κέντρων υποδοχής και προσωρινής διαμονής στην ενδοχώρα για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες και
  • 50.000 voucher για ενοικιάσεις σπιτιών ή για φιλοξενία σε ξενοδοχεία για ακόμα 50.000 πρόσφυγες.

Με δεδομένη την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων από την Τουρκία -ροή που αναμένεται να ενταθεί λόγω βελτίωσης του καιρού- και με την παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα ενώπιον της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ότι τα βόρεια σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, προκαλεί απορία η δήλωση επίσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100.000 μετανάστες για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Για παρανόηση μιλά ο υπουργός και δίνει...διευκρινίσεις 

Ο υπουργός επιχείρησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και σε διευκρινιστική ανακοίνωση μιλά για «παρανόηση, ηθελημένη ή όχι» των λεγομένων του.

« Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας  το πέρασμα  στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί  δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης» ανέφερε η ανακοίνωση. 

Επιπροσθέτως σημειώνει πως σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται  και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς  χώρους  θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν.     

«Γιο γιο» με τον αριθμό των προσφύγων    

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πειστική ερμηνεία για τον αριθμό των 100.000 ανθρώπων, παρά μόνα αν πρόκειται για μια αυθαίρετη εικασία, που θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι 200, 300, ή 400 χιλιάδες.

Αλλωστε μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» 150.000 πρόσφυγες.

Αυτό το «παράδοξο» επισημαίνει και η αντιπολίτευση.

Μήπως τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση; Μήπως τελικά ο Κοτζιάς "πουλά" και…. o Κατρούγκαλος "αγοράζει";

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Όπως είναι γνωστό με απόφαση της Ε.Ε έχει ορισθεί ως υποχρέωση της χώρας μας η προσωρινή φιλοξενία 50.000 συνολικά προσφύγων προς μετεγκατάσταση. Ο μέχρι σήμερα άφαντος ΥΠΕΞ, με σημερινή δημόσια παρέμβαση τριπλασίασε (150.000 και βλέπουμε) τους πρόσφυγες που μπορούν να μείνουν στη χώρα μας.Στην ουσία η κυβέρνηση παραιτείται από την διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης. Η αφέλεια και η ατζαμοσύνη έχουν και όρια. Μήπως, λοιπόν, κάτι άλλο συμβαίνει; Μήπως τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση; Μήπως τελικά ο Κοτζιάς "πουλά" και…. o Κατρούγκαλος "αγοράζει";».