Δέσμη μέτρων πέραν του ασφαλιστικού ζήτησε η Λαγκάρντ

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δέσμη μέτρων πέραν του ασφαλιστικού ζήτησε η Λαγκάρντ

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΔΝΤ τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο θα απαιτήσει επιπλέον "μεταρρυθμίσεις" πέραν αυτής στο ασφαλιστικό.

ΔΝΤ: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα δηλώνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή ωστόσο το Ταμείο ζητάει «ισχυρές πολιτικές» τόσο στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσο και σε εκείνο της ελάφρυνσης χρέους.

«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι ανέφερε νωρίτερα το TheToc:

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, η ελάφρυνση χρέους και ως ένα βαθμό η διασφάλιση της εύθραυστης κυβερνητικής σταθερότητας αναλόγως των απαιτήσεων εκ μέρους ΔΝΤ και δανειστών, παίζεται αυτές τις ώρες στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ προηγήθηκε τετ α τετ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού . Εξάλλου την Τετάρτη σε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν δόθηκε το μήνυμα των ΗΠΑ για την ανάγκη σταθερότητας στην Ελλάδα, με ό,τι κι αν αυτό πρακτικά συνεπάγεται.

Όπως έχει μεταδώσει με ρεπορτάζ του το TheToc, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα τους επόμενους μήνες στην χώρα μας αλλά και για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα - Λαγκάντ γίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του TheToc η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που- όπως θα τονίσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό- θα είναι εις βάρος πρωτίστως της Αθήνας αν η τελευταία δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να το αποτρέψει προτού αυτό δημιουργηθεί:

* Πρώτον, η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τις απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Όσο κι αν η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας ότι δεν ξέρει τίποτα περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων από το Ταμείο, είναι κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από τον πήχη των παρεμβάσεων της ελληνικής πλευράς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα υπογραμμίσει ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρέπει να είναι βαθιά και χωρίς αστερίσκους, και μάλιστα ότι πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι στο σύντομο μέλλον.

* Δεύτερον, οι πληροφορίες λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ταμείο και τους πιστωτές, και θα θίξει το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων εκ μέρους της Αθήνας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κα Λαγκάρντ θα τονίσει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει την Αθήνα, αρκεί και η ελληνική πλευρά να έχει διάθεση και πρόθεση συνεργασίας και θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να μην υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που πρέπει να επαναθεμελιωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

* Τρίτον, η κα Λαγκάρντ θα αναφερθεί και στο θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας στον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ώστε μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Θα υπογραμμίσει ότι θέση του Ταμείου είναι ότι το χρέος της χώρας μας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, και ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον όμως πρώτα η Ελλάδα κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί. Με άλλα λόγια εφόσον εφαρμόσει το μνημόνιο.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Τσίπρα- Λαγκάρντ αναμένεται να είναι καταλυτικής σημασίας για την συνέχιση της σχέσης των δύο πλευρών, με την γενική διευθύντρια του Ταμείου πάντως να αισθάνεται ότι βρίσκεται από θέση ισχύος λόγω της ευρωπαϊκής και κυρίως αμερικανικής στήριξης και κάλυψης που έχει πρόσφατα πολλαπλώς αποσπάσει στην διένεξή της με την Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 29 Νοε 2021 | 06:57

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

"Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα", τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2021 | 21:10

Χουάν Ραμόν Ρότσα: "Είμαι με τον Αλέξη Τσίπρα - Έκανε μεταρρυθμίσεις και έσωσε την κατάσταση"

Μιλώντας στην εφημερίδα "Puntal" της Αργεντινής, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.