Δέσμη μέτρων πέραν του ασφαλιστικού ζήτησε η Λαγκάρντ

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δέσμη μέτρων πέραν του ασφαλιστικού ζήτησε η Λαγκάρντ

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΔΝΤ τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο θα απαιτήσει επιπλέον "μεταρρυθμίσεις" πέραν αυτής στο ασφαλιστικό.

ΔΝΤ: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα δηλώνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή ωστόσο το Ταμείο ζητάει «ισχυρές πολιτικές» τόσο στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσο και σε εκείνο της ελάφρυνσης χρέους.

«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι ανέφερε νωρίτερα το TheToc:

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, η ελάφρυνση χρέους και ως ένα βαθμό η διασφάλιση της εύθραυστης κυβερνητικής σταθερότητας αναλόγως των απαιτήσεων εκ μέρους ΔΝΤ και δανειστών, παίζεται αυτές τις ώρες στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ προηγήθηκε τετ α τετ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού . Εξάλλου την Τετάρτη σε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν δόθηκε το μήνυμα των ΗΠΑ για την ανάγκη σταθερότητας στην Ελλάδα, με ό,τι κι αν αυτό πρακτικά συνεπάγεται.

Όπως έχει μεταδώσει με ρεπορτάζ του το TheToc, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα τους επόμενους μήνες στην χώρα μας αλλά και για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα - Λαγκάντ γίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του TheToc η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που- όπως θα τονίσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό- θα είναι εις βάρος πρωτίστως της Αθήνας αν η τελευταία δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να το αποτρέψει προτού αυτό δημιουργηθεί:

* Πρώτον, η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τις απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Όσο κι αν η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας ότι δεν ξέρει τίποτα περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων από το Ταμείο, είναι κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από τον πήχη των παρεμβάσεων της ελληνικής πλευράς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα υπογραμμίσει ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρέπει να είναι βαθιά και χωρίς αστερίσκους, και μάλιστα ότι πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι στο σύντομο μέλλον.

* Δεύτερον, οι πληροφορίες λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ταμείο και τους πιστωτές, και θα θίξει το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων εκ μέρους της Αθήνας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κα Λαγκάρντ θα τονίσει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει την Αθήνα, αρκεί και η ελληνική πλευρά να έχει διάθεση και πρόθεση συνεργασίας και θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να μην υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που πρέπει να επαναθεμελιωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

* Τρίτον, η κα Λαγκάρντ θα αναφερθεί και στο θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας στον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ώστε μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Θα υπογραμμίσει ότι θέση του Ταμείου είναι ότι το χρέος της χώρας μας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, και ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον όμως πρώτα η Ελλάδα κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί. Με άλλα λόγια εφόσον εφαρμόσει το μνημόνιο.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Τσίπρα- Λαγκάρντ αναμένεται να είναι καταλυτικής σημασίας για την συνέχιση της σχέσης των δύο πλευρών, με την γενική διευθύντρια του Ταμείου πάντως να αισθάνεται ότι βρίσκεται από θέση ισχύος λόγω της ευρωπαϊκής και κυρίως αμερικανικής στήριξης και κάλυψης που έχει πρόσφατα πολλαπλώς αποσπάσει στην διένεξή της με την Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.