Η μάχη των πέντε ημερών για να πειστούν οι αναποφάσιστοι

Όσον αφορά το προφίλ των αναποφάσιστων, ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 15% είχε στηρίξει τη ΝΔ.

i-maxi-twn-pente-imerwn-gia-na-peistoun-oi-anapofasistoi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος της διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαΐου και οι πολιτικοί αρχηγοί στις περιοδείες τους και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν απευθύνουν κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, θέτοντας η κάθε πλευρά τα δικά της διλήμματα.

Τα κομματικά επιτελεία βλέπουν σε όλες τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, «κρυφές» και «φανερές», πως το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αλλιώς της «αδιευκρίνιστης ψήφου», όπως αναφέρουν οι δημοσκόποι την συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι αρκετά υψηλό, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της «ALCO» που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «OPEN», τα ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά φτάνοντας συγκεκριμένα στο 11,3%. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που αγγίζει το 10% έχει επιλέξει να απέχει. Συνολικά δηλαδή το 20% δεν ξέρει αν θα προσέλθει την Κυριακή στην κάλπη και αν πάει δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Όσον αφορά το προφίλ των αναποφάσιστων, ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 15% είχε στηρίξει τη ΝΔ. Από 3,5% των ψηφοφόρων που τώρα δηλώνουν πως δεν ξέρουν ποιο κόμμα θα επιλέξουν είχαν λάβει το 2015 η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝ.ΕΛ και το Ποτάμι. 

Η πόλωση δεν συσπειρώνει 

Η σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών και τα χτυπήματα «κάτω από την ζώνη» που υπήρξαν, δεν ευνόησαν τελικά κανένα από τα δύο κόμματα, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν από το Σάββατο μέχρι και χθες. Η δημοσκοπική «ψαλίδα» της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ελαφρώς να έκλεισε αλλά η διαφορά εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη για τα δύο κόμματα. 

Παράλληλα, η πόλωση δεν αύξησε την συσπείρωση που πιθανότατα να ανέμεναν στην Κουμουνδούρου, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (56%), παρά τις κυβερνητικές παροχές και τους υψηλούς τόνους που έχει σηκώσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της «ALCO» που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «OPEN» και στο ερώτημα ποιον ευνοεί η σκληρή αντιπαράθεση το μεγαλύτερο ποσοστό (37%) απαντά κανέναν από τους δύο. Ποσοστό 20% απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 12% τη ΝΔ και ποσοστό 18% απαντά ότι ευνοεί άλλα κόμματα.

Σιγή ασυρμάτου για τον εκλογικό πήχη 

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο μειώνονται και οι προβλέψεις των κομματικών στελεχών για το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου. Όλοι πλέον εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επικράτηση του κόμματος τους στις ευρωεκλογές χωρίς ωστόσο να μιλούν για την διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γινόταν στις αρχές της προεκλογικής περιόδου. 

Αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία και ακολουθείται παραδοσιακά απ’ όλα τα κόμματα που διεκδικούν την νίκη σε μια εκλογική αναμέτρηση. Στην περίπτωση που ένα κόμμα εκτιμά πως θα κερδίσει με σημαντική διαφορά, ποτέ δεν το αναφέρει τις τελευταίες ημέρες των εκλογών καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει εφησυχασμός και υπάρχει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να πάνε «χαλαρά» στην κάλπη. Αλλά και στην περίπτωση που ένα κόμμα βλέπει να χάνει έδαφος προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, με στόχο να μην τους απογοητεύσει έτσι ώστε να προσέλθουν συντεταγμένα στην κάλπη. 

Στην δημοσκόπηση της Alco για το Open στην παράσταση νίκης που αποτυπώνει ουσιαστικά την ψυχολογία των ψηφοφόρων μόνο το 17% εκτιμά πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά, ενώ το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΝΔ είτε με μικρή είτε με μεγάλη διαφορά θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. 

 

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook