Το επώδυνο πακέτο 3 δισ. για φόρους, μισθούς, συντάξεις

Η Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση ξεκινά μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς κανεις να μπορεί να διαβεβαιώσει πότε θα έρθει το...Πάσχα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το επώδυνο πακέτο 3 δισ. για φόρους, μισθούς, συντάξεις

Kαι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Με την μίνι περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ευρώπη και τις επαφές του οικονομικού επιτελείου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τους επικεφαλής του Κουαρτέτου που επιστρέφουν τη Δευτέρα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση ξεκινά μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς κανεις να μπορεί να διαβεβαιώσει πότε θα έρθει το...Πάσχα. Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι παρά την κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί το Μαξίμου, η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει με τον εφιάλτη των άδειων ταμείων να έρχεται πιο κοντά, ενώ δοκιμάζεται και η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος με χαρακτηριστική τη δημοσιοποίηση του πολιτικού μανιφέστου από τους 53+

Στην ουσία η Αθήνα με την πλάτη στον τοίχο. Η Λαγκάρντ το είπε ορθα κοφτά: «μην περιμένετε γρήγορα αποτελέσματα», από ολους ξεκαθαρίστηκε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα και παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. Μάλιστα, και αυτό έχει τη σημασία του, στους «συνήθεις υπόπτους» που ζητούν περισσότερα μέτρα, προστέθηκε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λέγοντας ότι "δεν αρκούν αυτά που έχει κάνει η Αθήνα, πρέπει να κάνει περισσότερα".

Στο τραπέζι φαίνεται να βρίσκεται γερμανική πρόταση που προβλέπει ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων 3 δισ., πέραν των συμφωνημένων 5 δισ πακέτο το οποίο ουσιαστικά θα έχει τη μορφή κάβας και θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι αριθμοί και οι στόχοι δεν βγαίνουν, όπως προβλέπει το ΔΝΤ.

Τα μέτρα φωτιά

Οι δανειστές, για να βγουν τα νούμερα όπως συνηθίζουν να λένε, ζητούν μέτρα φωτιά. Μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 8.160 ευρώ, μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος- νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%, διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ 6% μόνο για τα φάρμακα, περικοπές των κύριων συντάξεων , απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων., περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα Ειδικά Μισθολόγια.

Παράθυρο από Μαξίμου να δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα

Επιβεβαιώνει με σημείωμα η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για την ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018. Το Μαξίμου σημειώνει ότι ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση, ωστόσο αφήνει παραθυρο να τα δεχθεί λέγοντας ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι

Αναλυτικά το σημείωμα του Μαξίμοου

Σημείωμα, Αθήνα 17.04.2016

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.


7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Εγκλωβισμενη η κυβέρνηση

Το Μαξίμου φαίνεται εγκλωβισμένο από την απόφασή του να ανακοινώσει την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εάν καταθέσει τα δύο νομοσχέδια τότε πιθανότατα να χαρακτηριστούν ως ...μονομερής ενέργεια και να τινάξουν την διαπραγμάτευση στον αέρα, στον βαθμό που οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην χώρα και θα συνεχίζουν τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Εάν δεν κατατεθούν τα νομοσχέδια τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αφού μία τέτοια κίνηση θα αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για ανάληψη μέτρων που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να αντιδράσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος ο οποίος έχει χαρακτηρίσει ως προσωπική κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλος που διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

Ο εφιάλτης των άδειων ταμείων

Το ταμειακό έλλειμμα θα κορυφωθεί τον Ιούνιο. Το «φούσκωμα» κατά το πρώτο εξάμηνο και το «ξεφούσκωμα» κατά το 2ο του ταμειακού ελλείματος, οφείλεται στο μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει να κάνει με την ανισοκατανομή στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Εκτός από τα ελλείμματα στο εσωτερικό, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Ο χρόνος τελειώνει οριστικά τον Ιούλιο καθώς τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς τη δόση που θα φέρει η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δις. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για τις δύο επιμέρους δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο (τα πρώτα 3,7 δισ. ευρώ) και τον Δεκέμβριο (τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.