Η μεγάλη «μάχη» στο ΣτΕ για το νόμο Παππά και τις άδειες

Στα χέρια των 30 δικαστών του ΣτΕ που συνεδριάζουν κρίνεται όχι μόνο η τύχη του νόμου Παππά και η επόμενη μέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά και ο ανασχηματισμός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η μεγάλη «μάχη» στο ΣτΕ για το νόμο Παππά και τις άδειες

Στα χέρια των 30 δικαστών του ΣτΕ που συνεδριάζουν εκ νέου βρίσκεται όχι μόνο η τύχη του νόμου Παππά και η επόμενη μέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά εν μέρει και ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας - η πέμπτη κατά σειρά - εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε κάποια απόφαση έστω και αν χρειαστεί μια μαραθώνια διαδικασία.

Δικαστικές πηγές με γνώση των επίδικων θεμάτων εκτιμούν πως όποια και αν είναι η απόφαση των δικαστών του ΣτΕ το «μπαλάκι» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψει πίσω στην...πολιτική.

Στην κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό αναμένουν ως επικρατέστερο σενάριο το ΣτΕ να επιλέξει την μέση οδό και και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα συστήνονται «θεραπείες» στο νόμο Παππά . Στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολο του έχει ήδη γίνει προπαρασκευή για μια νέα νομοθετική παρέμβαση.

Αν το ΣτΕ υποδείξει εκ νέου με σαφήνεια το ΕΣΡ ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τις άδειες και θέσει και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την συγκρότησή του τότε θα υπάρχει πίεση και προς τη ΝΔ.

Η διαδικασία στο ΣτΕ

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Και αναμένεται να καταλήξει σε ψηφοφορία μεταξύ των ανωτάτων δικαστών σε σχέση με το αν το ΕΣΡ είναι εκ του συντάγματος το όργανο εκείνο το οποίο «νομιμοποιείται» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό είναι και «καρδιά» των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν έμπειρες δικαστικές πηγές οι προηγούμενες κρίσεις του ΣτΕ για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν ως οδηγός για τη σημερινή απόφασή του.

Δεν θεωρούν μάλιστα απίθανο το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που δίνει στον υπουργό Επικρατείας τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών αν και η εισήγηση του προέδρου του ΣτΕ κ.Γιώργου Παπαγεωργίου την Δευτέρα ήταν υπέρ της συνταγματικότητας.

Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ και ο αριθμός «4» ,τα δυο επίδικα

Εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δικαστικές πηγές θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν στην απόφαση «αστερίσκοι» που θα επιτρέπουν διπλή ανάγνωση.

Π.χ ότι ο νόμος είναι μεν αντισυνταγματικός και ο υπουργός κακώς είχε τις εν λόγω αρμοδιότητες, αλλά σε αυτό οδήγησε ότι δεν είχε συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Δεν θεωρείται απίθανο το δικαστήριο να στείλει πίσω το μπαλάκι στη Βουλή ορίζοντας εύλογο χρονικό περιθώριο για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να κινήσει ξανά όλη η διαδικασία αδειοδότησης.

Το έτερο πεδίο προς κρίση είναι η πρόβλεψη του νόμου Παππά για τον συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό των τεσσάρων αδειών.

Για να μπει το ΣτΕ σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει προηγουμένως να έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο στη βάση ότι εφόσον δεν υπήρχε το ΕΣΡ καλώς ο υπουργός ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία.

Διαβάστε ακόμη

Ραγδαίες εξελίξεις από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες - Τα τρία σενάρια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Οκτ 2020 | 12:58

Το ΣτΕ ακυρώνει τον Μεγάλο Περίπατο - Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ 06 Οκτ 2020 | 16:50

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δικαστή του ΣτΕ - Σε καραντίνα σύμβουλοι Επικρατείας

Ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό 66χρονος, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συμμετείχε στην Ολομέλεια

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Οκτ 2020 | 21:52

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα με 158 "όχι"

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών, λόγω των μέτρων. Οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 20:22

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης

"Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

25 Οκτ 2020 | 19:49

Αποκάλυψη: Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ - Η Άγκυρα δεν αποκλείει τη Χάγη - Οι όροι για διάλογο με την Ελλάδα

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν η Ελλάδα δεν αποκηρύξει τον "χάρτη της Σεβίλλης".

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 25 Οκτ 2020 | 16:36

Οι Ένοπλες Δυνάμεις "σκεπάζουν" το Αιγαίο - "Καρφωμένες" στις κινήσεις του Oruc Reis [εικόνες]

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΓΕΕΘΑ φωτογραφίες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο - Παρακολουθούν ασταμάτητα το Oruc Reis.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 25 Οκτ 2020 | 16:19

Πρόταση μομφής: Live η κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Οκτ 2020 | 15:22

Κικίλιας για ΣΥΡΙΖΑ: Διαδίδει πλαστά στοιχεία για το ΕΣΥ, με στόχο να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στον κορονοϊό

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιδοθεί στη διάδοση πλαστών στοιχείων για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με στόχο να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στην πανδημία.