Η «μετανάστευση» των ψήφων οδηγεί σε στροφή τη Μέρκελ

Αλλάζει γραμμή πλεύσης το Βερολίνο για το προσφυγικό. Τέρμα η χαλαρή στάση προς την Ελλάδα. "Θολά" μηνύματα και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η «μετανάστευση» των ψήφων οδηγεί σε στροφή τη Μέρκελ

Σκληραίνει την στάση της η Ανγκελα Μέρκελ όσον αφορά το προσφυγικό, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες που φέρουν το όνομα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τις επικρίσεις της Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να επικρίνει την Ελλάδα για την έλλειψη προόδου στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου χιλιάδων προσφύγων που έχουν ξεμείνει στα νησιά της και για την καθυστέρηση στην επιστροφή όσων απορρίφθηκαν πίσω στην Τουρκία. Την εξέλιξη αυτήυ επιβεβαιώνει επί της ουσίας και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να τα πάει καλύτερα» στην επαναπροώθηση στην Τουρκία των Σύρων που οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίφθηκαν.

Σχολίάζοντας την εξέλιξη αυτή, οι Financial Times κάνουν λόγο για αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου. Η αλλαγή της πλεύσης αυτή, ανάγεται κατά βάση σε δύο άξονες:

  • Κυριότερο σημείο είναι η επέλαση του ξενοφοβικού κόμματος AfD, το οποίο έχει καταφέρει να σκάψει το μαλακό υπογάστριο του CDU, έχοντας κάνει το προσφυγικό ζήτημα σημαία του και κατηγορώντας την Ανγκελα Μέρκελ για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση του. Μάλιστα, το AfD εμφανίζει ποσοστά ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο και βρίσκεται τρίτο κόμμα με 14% στις δημοσκοπήσεις.
  • Το δεύτερο ζήτημα, έχει να κάνει με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Το CSU έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και η γερμανίδα Καγκελάριος θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει την κυβερνητική ισορροπία.

Ετσι, ιδιαίτερα μετά και την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με το μέλλον της Deutsche Bank αλλά και της Commerzbank, η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτινάξει οποιαδήποτε ένδειξη "χαλάρωσης" και να δείξει στους Γερμανούς ψηφοφόρους πως η περίφημη σιδηρά πειθαρχία της κυβέρνησης Μέρκελ είναι ακόμη άτεγκτη. «Ήταν σκληρή» είπε ένας διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο. «Είχε μπουχτίσει με τις δικαιολογίες», μεταδίδουν οι Financial Times σχετικά με την "κατσάδα" της Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας την αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

Το Βερολίνο θολώνει τα νερά για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης να ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι για να ανακουφιστούν τα νησιά η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει σύντομα έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ δεν περιλαμβάνει όσους βρίσκονται στα νησιά.

Γερμανικό ΥΠΕΣ: Το Relocation δεν ισχύει για τα νησιά!

Η αλλαγή στάσης του Βερολίνου φαίνεται και σε όσα είπε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιοχάνες Ντίμροντ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ντίμροντ διαφώνησε με την αιτιολογία του κ. Ξυδάκη στη συνέντευξη του στην Die Welt, ότι ο λόγος για τη μεταφορά από τα νησιά είναι η άρνηση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, και άρα δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συνδυασμός.

Αναφορικά με την κριτική του Νίκου Ξυδάκη ότι η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα στα νησιά επαρκώς με προσωπικό ο κ. Ντίμροντ επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών η Γερμανία έχει διαθέσει στην Frontex 200 αστυνομικούς από τους οποίους μόλις οι 20 έχουν κληθεί στην Ελλάδα, ενώ από τους 100 Γερμανούς ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για θέµατα Ασύλου (EASO) κάλεσε μόλις 18 άτομα στα Hot Spot του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως υποθέτει ο κ. Ντιμροντ, ένας από τους λόγους που οι δύο οργανισμοί δεν έχουν καλέσει ολόκληρο το προσωπικό που βρίσκεται στη διάθεσή τους είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί σε όλα τα νησιά οι αναγκαίοι χώροι και οι αναγκαίες υποδομές για να μπορούν να αναλάβουν την υπηρεσία τους.

Die Zeit: Οι ελληνικές αρχές δεν παραβιάζουν τη συμφωνία;

Η Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει "μεγάλο αριθμό" προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά. «Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Έχουν μήπως αποτύχει;» , διερωτάται η Die Zeit σε σημερινό της άρθρο.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ως άτοπη την απαίτηση της κυβέρνησης Μέρκελ προς την Ελλάδα για βελτίωση στην ταυχήτητα στις υποθέσεις αίτησης ασύλου, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

Εκρηκτική η κατάσταση και στην Ιταλία

Από την αρχή του έτους, 132.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές, προερχόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους από χώρες της Αφρικής. Και χιλιάδες ακόμη έφθασαν δια ξηράς. Οι αντίστοιχες αφίξεις για το 2014 ήταν 138.000 και για το 2015 129.000.

Ομως, την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών συνέχιζε τον δρόμο του προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η εγκατάσταση hotspot για την ταυτοποίηση των προσώπων στο ιταλικό έδαφος και ο πολλαπλασιασμός των συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία εγκλωβίζουν στην Ιταλία την μεγάλη πλειοψηφία.

Το δίκτυο των κέντρων υποδοχής έχει κατακλυσθεί: στέγαζε 22.000 άτομα στο τέλος του 2013, 66.000 στο τέλος του 2014, 103.000 στο τέλος του 2015 και αυτήν την εβδομάδα θα ξεπεράσει το όριο των 160.000, στους οποίους προστίθενται 15.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα νέο σχέδιο εγκατάστασης κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μέσου όρου 2,5 αιτούντων άσυλο προς 1.000 κατοίκους, είτε το θέλουν οι ιταλικές κοινότητες είτε όχι.

Ομως , για τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: τη συντριπτική τους πλειοψηφία διαχειρίζονται συνεταιριστικά σχήματα και ενώσεις προς τις οποίες το ιταλικό κράτος έχει δεσμευθεί ότι θα χορηγήσει πόρους που αντιστοιχούν σε 25 έως 35 ευρώ κατ΄άτομο ημερησίως, για τη στέγαση, την ένδυση, τη διατροφή, την νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Ομως, το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει.

Σύμφωνα με την Confcooperative, η οποία περιλαμβάνει 200 οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα 35.000 ατόμων, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 μήνες για την Σικελία, 4-6 μήνες για το Λάτιο και 4 μήνες για τη Λομβαρδία.

Για τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 70 κέντρα υποδοχής διαφόρων τύπων, «υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και πολλούς μήνες. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο πρόεδρός του Φραντσέσκο Ρόκα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Χουριέτ: Στο τραπέζι τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη- Θα μιλήσει σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Σεπ 2020 | 10:24

Διπλωματικός μαραθώνιος πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μισέλ την Τρίτη

Τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 17 Σεπ 2020 | 15:09

Βερολίνο σε Αγκυρα: "Σε λίγο θα δείξουμε και το μαστίγιο"- Ετοιμη η λίστα των κυρώσεων

Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο, είπε στη Βουλή ο πρέσβης της Γερμανίας

ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 16 Σεπ 2020 | 19:39

Ερντογάν: Ζήτησε δίκαιη προσέγγιση από τη Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Άλλη μία επικοινωνία είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

16 Σεπ 2020 | 08:00

Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΕΔΩΣΑΝ 14 Σεπ 2020 | 14:40

Ανάλυση: Η αποχώρηση του Oruc Reis έφερε αποκλιμάκωση - Ποιο είναι το επόμενο βήμα, γιατί είναι σημαντική η δήλωση Καλίν

Η αποχώρηση του Oruc Reis αποτέλεσε μια μίνι έκπληξη αλλά οδηγεί αναμφίβολα σε αποκλιμάκωση- Μένει να δούμε αν θα διαρκέσει

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 10 Σεπ 2020 | 19:50

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Η Γερμανία θα υποδεχτεί προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, Μητσοτάκης και Μέρκελ συμφώνησαν σε μεταφορά προσφυγόπουλων στη Γερμανία

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Σεπ 2020 | 15:12

Ανάλυση: Γιατί η Αγκυρα τορπιλίζει τον διάλογo- Το παρασκήνιο της συνάντησης του Βερολίνου, η αποκάλυψη Μητσοτάκη

Τη μυστική συνάντηση...στο Βερολίνο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αποκάλυψε και έκαψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 03 Σεπ 2020 | 19:27

Σκληρός ο Ερντογάν με Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία - "Απαράδεκτο να υποστηρίζετε την Ελλάδα"

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μέρκελ με Ερντογάν - Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποστηρίζει την Ελλάδα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΜΙΣΕΛ 31 Αυγ 2020 | 22:00

Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ - Στο "μενού" η Ανατολική Μεσόγειος

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Νίκου Δένδια με τον Ζοζέπ Μπορέλ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 31 Αυγ 2020 | 13:00

Μήνυμα Γεραπετρίτη στην Άγκυρα: Η Τουρκία θα το πληρώσει... αν συνεχίσει τις προκλήσεις

Εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία, είπε ο υπουργός Επικρατείας.