
Ολοι οι σοβαροί αναλυτές συμφωνούν, ανεξάρτητα από το αν συμπαθούν ή όχι τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ιστορική. Μια αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Ολοι, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εθνική επιτυχία αποτυπώνεται στην ενθουσιώδη υποδοχή του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στο θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε από όλα τα μέλη του Σώματος, την πρόεδρο Πελόζι και από την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις- που πολλές φορές σηκώθηκαν όρθια για να δείξουν την συμφωνία τους με τα λεγόμενά του- αποτυπώνεται ακόμα και στην περίφημη γραβάτα του προέδρου Μπάιντεν με τις ελληνικές σημαίες. Δεν συνηθίζουν τέτοιους συμβολισμούς οι Αμερικανοί πρόεδροι, ακόμα και όταν το παρατσούκλι τους είναι "Μπαϊντενόπουλος".
Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Κογκρέσο, ως ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει αυτοπεποίθηση και είναι μέρος μιας μεγάλης συμμαχίας, της Δύσης, με την οποία συμμερίζεται κοινές αξίες. Αναφέρθηκε στην Τουρκία και συνέδεσε τον αναθεωρισμό της Αγκυρας, με τη Ρωσία του Πούτιν και τους μεγαλοϊδεασμούς της Μόσχας- χωρίς ευφυώς να αναφέρει τη λέξη Τουρκία- και έθεσε το ζήτημα, όχι μόνο των υπερπτήσεων και των προκλητικών απαιτήσεων της γείτονος στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά ακόμα και το θέμα των εξοπλισμών- θέμα που θα συζητηθεί πιθανώς προσεχώς στο Κογκρέσο, όταν θα κληθεί ίσως να αποφασίσει για την παράδοση των νέων F16- και το θέμα της Κύπρου.
Όπως γράφει στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Αλέξης Παπαχελάς, "το σίγουρο είναι, ότι η χθεσινή ομιλία ήταν ιστορική και ενίσχυσε την επιρροή και την εικόνα της χώρας. Ισως να είναι και μια ευκαιρία για ένα διάλειμμα λίγων λεπτών από την εθνική μας μιζέρια για να παραδεχθούμε ,ότι ναι, ήταν εξαιρετική, άσχετα από το αν κάποιος συμπαθεί ή όχι τον Ελληνα πρωθυπουργό που την εκφώνησε. Ηταν μια πολύ καλή στιγμή για την πατρίδα."
Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν, διαφωνεί όμως με τη γνωστή ελληνική μιζέρια η μείζονα αντιπολίτευση. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε την ιστορική επίσκεψη με τη γνωστή ελληνική μιζέρια, πασπαλισμένη με την αριστερή κριτική, που ψάχνει γωνία στο τάληρο. Που αρνείται ακόμα και τα προφανή.
Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση, ήταν αυτή του Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι ένιωσε "θλίψη, απογοήτευση και αγωνία", ακούγοντας τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Γιατί ένιωσε θλίψη ο Πάνος Σκουρλέτης; "Δεν μπορείς να αναφέρεσαι στον αναθεωρητισμό και να μη μιλάς για τον αναθεωρητισμό στη γειτονιά σου και από ποιον προέρχεται", εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, "δεν τον κατάλαβαν. Κατάλαβαν ότι μιλούσε για την Ουκρανία και τη Ρωσία, όχι για την Τουρκία".
Δηλαδή ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλούσε στους Αμερικανούς Γερουσιαστές και βουλευτές- σκληρούς επαγγελματίες της πολιτικής- και αναφερόταν σε υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και οι άλλοι δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε;
Για τον Πάνο Σκουρλέτη, ο ενθουσιασμός για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επειδή η ομιλία του ήταν διασκεδαστική, δηλαδή μια "ελαφριά συζήτηση που δεν πήγε στα επίδικα".
Τι δεν κατάλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης
Αυτό που δεν κατάλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά κατάλαβαν οι Αμερικανοί ακροατές του πρωθυπουργού, ήταν ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν απλώς ιστορική, ήταν και εξαιρετικά αποτελεσματική για τα ελληνικά συμφέροντα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε την Αγκυρα για αναθεωρητισμό και για προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά το έκανε με τρόπο αποτελεσματικό. Δηλαδή συνέδεσε τα δικά μας προβλήματα με τα παγκόσμια και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές και βουλευτές μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς γίνεται στο Αιγαίο, αλλά καταλαβαίνουν απολύτως την επικίνδυνη πολιτική της Τουρκίας, όταν αυτή φωτίζεται υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία. Με την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση σε κάθε είδους αναθεωρητισμό, είτε του Πούτιν είτε του Ερντογάν.
Και αυτό που ο Πάνος Σκουρλέτης λέει ότι δεν κατάλαβαν στο αμερικανικό Κογκρέσο- ίσως χαρακτηριστικό μιας Αριστεράς που υποτιμά τα "αμερικανάκια" ως ανόητους- σίγουρα το κατάλαβαν στην Αγκυρα. Εξ ου και οι αντιδράσεις και το μούδιασμα που διαπιστώνεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Θα προσθέταμε, ότι όλοι κατάλαβαν τι έγινε χθες στο Κογκρέσο. Μόνο ο Σκουρλέτης δεν κατάλαβε. Δυστυχώς.

Η μιζέρια των media του ΣΥΡΙΖΑ
Η άρνηση του προφανούς, η μίζερη κριτική, το όχι σε όλα ακόμα και στα αυταπόδεικτα θετικά, αποτυπώνεται και στα media του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεναν ήδη ακόμα και πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού, ότι "δεν πήρε τίποτα", ότι πήγε προβλέψιμος και γύρισε δεδομένος και άλλα τινά.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Αυγής: "Σιωπηλός πελάτης", τίτλος που υπονοεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στην Τουρκία στην ομιλία του και ότι το μόνο που βγήκε από το ταξίδι, είναι η υπόσχεση της Ελλάδας να αποκτήσει τα υπερόπλα που λέγονται F35.
Τώρα πώς γίνεται για την αντιπολίτευση να λέει, ότι επιτυχία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν μόνο αν οι Αμερικανοί δεσμεύονταν να μην πουλήσουν F16 στην Τουρκία, που η γειτονική χώρα θέλει επειγόντως, επειδή δεν της δίνουν τα αεροπλάνα νέας γενιάς F35, τα οποία θα αγοράσει όμως η Ελλάδα, και αυτό να μην είναι επιτυχία, μόνο ο Πάνος Σκουρλέτης μπορεί να το εξηγήσει.
Ετσι η καθ΄ημάς Αριστερά επιστρέφει στις κοινοτοπίες περί εξοπλισμών που θα επιβαρύνουν την εθνική οικονομία. Με μουσική υπόκρουση το γνωστό άσμα "Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά! Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά να τα κάνουμ’ εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά!", η Αυγή κάνει λόγο για "επιβάρυνση της κλονισμένης ελληνικής οικονομίας με ακόμα ένα βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μοναδικό αποτέλεσμα του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ."
Μάλιστα η τύφλωση της εφημερίδας φθάνεις το σημείο να χαρακτηρίσει ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν "κάτω από τον πήχη", ενώ προσθέτει ψευδώς, ότι περιείχε μόνο "μια πλάγια αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας χωρίς καν να την κατονομάσει".
Η Αυγή προσθέτει ακόμα στην πρώτη της σελίδα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "απέφυγε επιδεικτικά να εκφράσει αντιρρήσεις στον Μπάιντεν για την πώληση των F16 στον Ερντογάν". Και αυτό αν δεν είναι ψευδές, είναι τουλάχιστον παραπληροφόρηση, αφού δεν έχει γίνει γνωστό τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Οβάλ Γραφείο.
Εξαλλη όπως πάντα η ΕφΣυν
Στους ίδιους έξαλλους ρυθμούς κινείται και η έξαλλη ΕφΣυν, που έχει τίτλο:
"Φιλία με επιδότηση 3,5 δις ευρώ", υπονοώντας ότι η θετική υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στο γεγονός, ότι η Ελλάδα θα αγοράσει την επόμενη δεκαετία τα περίφημα F35. Μάλιστα η εφημερίδα κάνει απολογισμό της επίσκεψης και γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει "με άδεια χέρια" από τις ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζει, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία και στην προκλητική της πολιτική στο Αιγαίο, στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Πώς αναφέρθηκε όμως; "Ψέλισε στο Κογκρέσο όσα δεν τόλμησε να πει στον Μπάιντεν", γράφει η ΕφΣυν, δίχως να εξηγεί γιατί "ψέλισε" και χωρίς να εξηγεί πού βρήκε και γιατί θεωρεί ότι δεν ειπώθηκαν όλα αυτά στην συνάντηση με τον Μπάιντεν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr