Η Μπέττυ Μπαζιάνα γράφει στην Αυγή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία Φύσσα και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης

Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα Μπέττυ Μπαζιάνα γράφει στην εφημερίδα "Η Αυγή" για την δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση που θα βγει την Τετάρτη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
betty

Η Μπέττυ Μπαζιάνα, που βρέθηκε σε πολλές από τις συνεδριάσεις της δίκης τη Χρυσής Αυγής, γράφει στην "Αυγή" για την Μάγδα Φύσσα, τη λήθη, τα μέσα ενημέρωσης.

Το άρθρο της Μπέττυ Μπαζιάνα:

Aύριο κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Στα πεντέμισι χρόνια που διήρκεσε συνολικά η δίκη της Χρυσής Αυγής αναδείχτηκαν στο δικαστήριο οι φρικαλεότητες της δράσης της. Ζητούμενο της απόφασης του δικαστηρίου που ανακοινώνεται αύριο είναι η καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχική δομή, όπου η ευθύνη για τις δολοφονικές πράξεις της φτάνει μέχρι την κορυφή του πολιτικού -και στη συνέχεια κοινοβουλευτικού- κόμματος που χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα των ναζιστικών αντιλήψεων και των εγκλημάτων της.

Δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίων πολιτών με συνδικαλιστική δράση, οργανωμένα δολοφονικά προγκρόμ εναντίον μεταναστών, κατατρομοκράτηση πολιτών ώστε να μην αποκαλύψουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης, αλλά και η προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν ξεδιπλώθηκαν στη δίκη, στοιχειοθετώντας την κατηγορία της, βάσει σχεδίου και κεντρικής διεύθυνσης από τον Αρχηγό, εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Η Μπέττυ Μπαζιάνα γράφει στην Αυγή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία Φύσσα και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική αγωγή, ήταν η δυσκολία διάχυσης προς τους πολίτες της πληροφορίας για τα τεκταινόμενα στη δίκη, ώστε να γίνουν γνωστές στο κοινωνικό σύνολο οι εγκληματικές ενέργειες των Χρυσαυγιτών καθώς και η μέθοδος που ακολουθούσαν προκειμένου να τις καλύπτουν. Το ρόλο της ενημέρωσης ανέλαβε κυρίως, εκτός λιγοστών εφημερίδων, το παρατηρητήριο της δίκης που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία πολιτών, επιδιώκοντας την καταγραφή και κατάδειξη στην κοινή γνώμη των όσων εγκλημάτων αποκαλύπτονταν μέσα στο δικαστήριο, ως μια ενέργεια ενάντια στη συγκάλυψη και τη λήθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, μεγάλο μέρος συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού αρχικά προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα ίδια τα γεγονότα παρουσιάζοντας τις βίαιες επιθέσεις στης Χρυσής Αυγής σε μετανάστες ως δικαιολογημένες αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών, ακόμα και την ίδια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Ρουπακιά ως ποδοσφαιρική διαμάχη μεταξύ φιλάθλων (!), επέβαλλαν στη συνέχεια της δίκης χαρακτηριστική σιωπή. Και αυτό, παρόλο που εκείνοι που δικάζονταν ως κατηγορούμενοι για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές και παρόλο που η σημασία της δίκης αναμφισβήτητα αφορά στην ουσία της ίδιας της ελληνικής Δημοκρατίας, 75 χρόνια μετά την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη και 46 χρόνια μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα.

Το πρόσωπο που κατάφερε να σπάσει τον περιορισμό στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησε σχετικά με τη δίκη ευρύτερο πληθυσμό, ενώ μετατράπηκε, χωρίς τη θέλησή του, σε σύμβολο της δίκης είναι αναμφισβήτητα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα.

betty

Ίσως γιατί δεν ήταν εύκολο να φιμωθεί ή να κρυφτεί από την επικαιρότητα μια μητέρα που έχασε άδικα το γιο της από τη μαχαιριά ενός δολοφόνου της νεοναζιστικής οργάνωσης και η οποία, με βαθιά αξιοπρέπεια, κουβαλάει το ηθικό χρέος να δικαιώσει το παιδί της, το οποίο –αν δεν αποδεικνυόταν η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής- θα καταγραφόταν ως ένα ακόμα θύμα διαμάχης για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή θύμα προσωπικών διαφορών.

Η εικόνα της Μάγδας στις 453 συνεδριάσεις της δίκης, όπου παρακολουθεί σαν κλαρί αλύγιστο, καμένο αλλά αλύγιστο, τους δολοφόνους του γιου της να υπεκφεύγουν, να ψεύδονται, να κρύβονται πίσω από σαθρές δικαιολογίες που η νεοναζιστική οργάνωση χρησιμοποιεί όλα τα αυτά τα χρόνια για να καλύπτει τα εγκλήματα της, άγγιξε ό,τι πιο εσωτερικό και βαθύ έχουμε μέσα μας και μετατράπηκε από μητέρα του Παύλου, σε μητέρα όλων μας. Και έκανε τον Παύλο αδερφό μας, όχι με την έννοια της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης, αλλά με την βαθιά ευαισθητοποίηση για την αδικία και τον πόνο, με την ακέραιη αξιοπρέπεια στην εναντίωσή της απέναντι στη νεοναζιστική οργάνωση σε όλη της την ιεραρχία (και όχι μόνο στο δολοφόνο του παιδιού της) και με τη βουβή οργή και αγανάκτηση για την συγκάλυψη των προηγούμενων εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής που οδήγησαν σε νέες δολοφονίες όπως αυτή του γιου της. Μόνο βαθιά αγάπη και εκτίμηση της αξίζει. Για την ίδια τη Μάγδα, είναι χαρακτηριστικός ο ειλικρινής τρόπος βαθιάς ψυχής με τον οποίο αγκάλιασε, παρά τον προσωπικό της πόνο, κάθε ενέργεια συμπαράστασης και καταδίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, και έτσι δίκαια της αναγνωρίστηκε ο ρόλος του πρώτου συνδετικού κρίκου μιας αλυσίδας που ενώνει όλους μας – από όποιο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου και αν προερχόμαστε- στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, τόσο πιο ζωντανές γίνονται οι μνήμες από τα γεγονότα που εξετάστηκαν στη δίκη, τόσο πιο έντονο γίνεται το συναίσθημα της ανάγκης δικαίωσης των θυμάτων και οριστικού τέλους της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η ξεκάθαρη καταδίκη της Χρυσής Αυγής δε θα είναι απλά μια δικαίωση για την οικογένεια της Μάγδας και τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης. Θα είναι μια δικαίωση για την ίδια τη Δημοκρατία. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στη δικαιοσύνη που αποδίδεται από τους θεσμούς της οργανωμένης μας κοινωνίας. Και θα αφορά όχι μόνο τους αδικοχαμένους Παύλο και Σαχζάτ, αλλά και κάθε νέο παιδί που μεγαλώνει και μαθαίνει την αξία του αγώνα για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

betty

Και κάτι προσωπικό: το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το χέρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου του, οι γιοί μου ήταν 1 και 3 χρονών. Θυμάμαι αργά εκείνο το βράδυ που έφταναν σε μας πληροφορίες ότι ένας νέος άνθρωπος, αντιφασίστας έπεσε νεκρός μετά από επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Ρίγος… Το άλλο πρωί, θυμάμαι τη φίλη από τον Πειραιά που ήρθε πολύ νωρίς στο σπίτι μας και μας είπε λεπτομέρειες από τη συμπλοκή στο Πέραμα, έτσι όπως είχαν διαχυθεί στην κοινωνία του Πειραιά και του Περάματος. Οργή… Θυμάμαι το ίδιο πρωί τα κανάλια να διαπομπεύουν το νεκρό ενημερώνοντας τον κόσμο ότι ήταν θύμα καβγά μεταξύ φιλάθλων. Αγανάκτηση… Από τότε τα παιδιά μου μεγάλωσαν, άκουσαν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ρώτησαν. Και τους απάντησα, όσο δύσκολο και αν είναι να εξηγήσεις σε παιδιά 8 και 10 χρονών τις φρικαλεότητες, τη βία, τη δολοφονία. Στο μυαλό τους, και σωστά, υπάρχει η δικαιοσύνη ως αυτονόητη αξία και συνέπεια: η τιμωρία για όσους παραβιάζουν τους νόμους. Δεν μπορούν να δεχτούν πώς "ο κακός μπορεί και να μην τιμωρηθεί". Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω λόγια για να τους εξηγήσω, σε μια τέτοια –απευκταία- περίπτωση. Γιατί το διαβατήριο που έχω να τους να δώσω για τη ζωή, το μέλλον που έχουν να διαβούν, είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της δικαιοσύνης.

Πηγή: avgi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ 03 Αυγ 2021 | 23:44

"Karma is a bitch": Προκλητικό tweet Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ) για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη - "Το μάζεψε" άρον άρον

Ατυχή χαρακτήρισε λίγο αργότερα την φράση "Karma is a bitch" που παρέπεμπε στην τραγωδία στο Μάτι.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 03 Αυγ 2021 | 22:50

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου - Χρυσοχοΐδη για τις πυρκαγιές: Η ΠτΔ εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για την χώρα, η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 03 Αυγ 2021 | 20:54

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς: 81 φωτιές σε ένα 24ωρο στη χώρα - Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές - 315 απεγκλωβισμοί πολιτών - 40 ενεργά μέτωπα στη χώρα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2021 | 19:59

Αλέξης Τσίπρας για πυρκαγιές: Πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 03 Αυγ 2021 | 18:45

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 02 Αυγ 2021 | 19:59

Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ: "Κλείνουν τα σχολεία της μειονότητας στη Θράκη" - Τι απαντά η Αθήνα

Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις απαντά η Αθήνα-Ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα

ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Αυγ 2021 | 19:34

Ανάρτηση Μητσοτάκη για την φροντίδα των ζώων εν μέσω καύσωνα: "Δεν ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει τις οδηγίες για τη σωστή φροντίδα των τετράποδων φίλων, με φωτογραφία του Peanut.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02 Αυγ 2021 | 18:51

Υπόθεση Παππά: Πρόβλημα στη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου - Ένσταση από μέλη που έχουν κληρωθεί και για τη Novartis

Πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Παππά αναδείχθηκε η Μαρία Μουλιανιτάκη, ενώ οι ενστάσεις των μελών του, θα εξεταστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 02 Αυγ 2021 | 14:25

Φίλης "αδειάζει" Τσίπρα: Κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μητσοτάκη

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κρίση φυσιογνωμίας και έλλειψη πολιτικού σχεδίου στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ TWEET ΤΟΥ 02 Αυγ 2021 | 13:05

Γεωργιάδης για τον αρνητή Βαλεντάϊν: Κόλλησε κορονοϊό και τώρα η οικογένειά του κάνει έκκληση

Ο Φιλ Βαλεντάϊν νόσησε από κορονοϊό ενώ ήταν αρνητής του μαζικού εμβολιασμού. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε αυτό με ένα tweet.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ 02 Αυγ 2021 | 13:02

Μητσοτάκης: "Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987"- Πώς θα αποφύγουμε το μπλακ- άουτ

Για τον χειρότερο καύσωνα από το 1987 έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίς απηύθηνε έκκληση να μην σπαταλάται ρεύμα τις ώρες αιχμής.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 02 Αυγ 2021 | 12:29

Μητσοτάκης για Πετρούνια: Μας γέμισε χαρά με το πείσμα και το ήθος του

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 02 Αυγ 2021 | 10:21

Τσίπρας: Ο Τεντόγλου μάς προσέφερε το ψυχικό άλμα που είχαμε ανάγκη

Συγχαρητήρια ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τέντόγλου