Οι εικόνες από γνωστό beach bar της Μυκόνου με εκατοντάδες κόσμου να συνωστίζεται προκλητικά δοκίμασαν τα αντανακλαστικά του ελεγκτικού μηχανισμού με άμεσο λουκέτο στο εν λόγω κατάστημα για δύο μήνες, αλλά την ίδια στιγμή επανέφεραν στην επικαιρότητα το lockdown με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι υπάρει σχέδιο για εφαρμογή ανάλογου σχεδίου ακόμη και για ένα νησί.
Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι υπενθυμίζουν ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας,και πως τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες και ταχύτατη διασπορά.
Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι στόχος είναι εάν υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει "περιχαράκωσή" ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
"Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το δίμηνο λουκέτο στο beach bar στη Μύκονο τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και "αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε" αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.
Αό την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επίσης στονΣΚΑΪ, είπε ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς "δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών".
"Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω", είπε.
Γιώργος Σουρβίνος: Η επιτροπή αξιολογεί, προέχει η δημόσια υγεία
Εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως "τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά".
"Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα", "όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα", απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς "είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας".
Σε κάθε περίπτωση και ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και "μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία", ανέφερε.