Η ΝΔ μετά τις Πρέσπες: Οι δύσκολες "γαλάζιες" ισορροπίες

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στην Πειραιώς για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τις εκλογές.

Η ΝΔ μετά τις Πρέσπες: Οι δύσκολες "γαλάζιες" ισορροπίες

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πάνω στην οποία είχε «ποντάρει» πολλά η ΝΔ, πέρασε με την κυβέρνηση να βγαίνει «λαβωμένη» μεν αλλά «ζωντανή» και την αξιωματική αντιπολίτευση να αναρωτιέται αν έκανε τελικά ό,τι μπορούσε για να μην ψηφιστεί, όπως είχε δηλώσει την προηγούμενη Τρίτη από την Θεσσαλονίκη ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Στην Περαιώς εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την κοινοβουλευτική παρουσία που είχε η ΝΔ στην βουλή για το κρίσιμο εθνικό ζήτημα καθώς αποδόμησε με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την επίλυση του Σκοπιανού. Παράλληλα ανέδειξε τις κοινές ευθύνες που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο από την τριήμερη συνεδρίαση στη βουλή βγήκαν εκ νέου στην επιφάνεια οι διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στην κεντροδεξιά παράταξη σε κορυφαίο επίπεδο. Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες με αποτέλεσμα να θολώσει το προσωπικό δικό του στίγμα που ήθελε να προσδώσει σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Στην δήλωση του ο Πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας και βλέποντας το κλίμα έντασης που επικρατεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έστειλε μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες πολίτες. «Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με διαφορετικές γραμμές Καραμανλής – Σαμαράς

Ο Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκε των όσων είχαν αποφασιστεί στη συμφωνία του Βουκουρεστίου, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις «erga omnes», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι η συνέχεια των Πρεσπών όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν παραχωρήθηκε η «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 που απέκλειε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία η οποία θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκφράσει στο παρελθόν τις έντονες επιφυλάξεις και για τη συμφωνία του Βουκουρεστίου, χωρίς ωστόσο να είναι κάθετα αντίθετος.

Οι διαφορετικές γραμμές που αποτυπώθηκαν και μάλιστα από δύο πρώην προέδρους του κόμματος προκάλεσαν προβληματισμό στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που χαρακτήριζαν «μετριοπαθή» τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή και «πατριωτική» την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε την «γαλάζια» Κ.Ο ελέγχει σε μεγάλο βαθμό ο Μεσσήνιος πολιτικός και για αυτό τον λόγο έσπευσαν αρκετοί βουλευτές στο γραφείο του για να το συγχαρούν. Ωστόσο τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας «νερό στον μύλο» της ακραίας πόλωσης

Από την άλλη πλευρά η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την άποψη που διατύπωσε ο Κώστας Καραμανλής, όπως και άλλοι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι κατά την διάρκεια της συζήτησης συγκεντρώθηκαν στα «ορεινά» της ολομέλειας που κάθεται συνήθως ο πρώην πρωθυπουργός.

Το κλίμα των διφορούμενων απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος καλείται να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις τις οποίες όμως εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά και τις αναδεικνύει η κυβέρνηση, αλλά και ο Πάνος Καμμένος που στήριξε στην ομιλία του τον Αντώνη Σαμαρά, φέροντας σε δύσκολη θέση την Πειραιώς.

Οι ξεχωριστές κινήσεις Δένδια – Κακλαμάνη

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις δύο ακόμη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, του Νικήτα Κακλαμάνη και του Νίκου Δένδια. Ο πρώτος από το βήμα του προεδρείου καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχθηκαν βουλευτές που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο δεύτερος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση αντισυνταγματικότητας από την Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας που έχει εξελιχθεί ως αντίθετος πόλος του Άδωνη Γεωργιάδη και δεν διατηρεί και τις καλύτερες με τον Αντώνη Σαμαρά, συγκρούστηκε με τους βουλευτές της ακροδεξιάς παράταξης από τους οποίους δέχθηκε στην συνέχεια φραστική επίθεση.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις χειροκροτήθηκαν και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στριμώξει επικοινωνιακά τη ΝΔ για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιούν ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Μετά την κύρωση της συμφωνίας οι κινήσεις πλέον της ΝΔ περιορίζονται δραματικά όπως είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ωστόσο εκείνο που θα τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει κυβέρνηση μειοψηφίας κάτι που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορεί να στήριξαν την επίλυση του Μακεδονικού 153 βουλευτές όμως η σύνθεση δεν ήταν ίδια με εκείνη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα. Σε εκείνη την ψηφοφορία η κυβέρνηση έλαβε 151 ψήφους, όμως χθες δύο βουλευτές ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση δεν ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή και θα στηρίζεται «ad hoc» στα νομοσχέδια κάτι που είχε αρνηθεί πως θα ισχύσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι προτεραιότητες

Η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είναι από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. «Προτιμώ να επιστρέφω τα υπερπλεονάσματα σε όλη την παραγωγική οικονομία, μέσω μειώσεων των φόρων» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ σε εκδήλωση του Economist.

Παράλληλα σημείωσε πως σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και το ζήτημα της Παιδείας. «Θέλουμε να δώσουμε στα Πανεπιστήμια την ελευθερία να παρέχουν μαθήματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητάει σήμερα η αγορά και στις δεξιότητες που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό το κενό θα πρέπει να γεφυρωθεί».

Το θέμα της ασφάλειας θα συνεχίσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα για τη ΝΔ. «Δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η οικονομική ελευθερία εάν δεν υπάρχει δημόσια τάξη και ασφάλεια» παράλληλα πρόσθεσε πως στην Ελλάδα αναβιώνουν δυστυχώς τα κρούσματα τρομοκρατίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της προνομιακής μεταχείρισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να έχουμε καταδικασμένους τρομοκράτες, να κυκλοφορούν ελεύθεροι, με παρατεταμένες άδειες από τις φυλακές. Πώς μπορεί να είναι ανεκτό κάποιος ο οποίος έχει δολοφονήσει 11 άτομα, να κυκλοφορεί έξω 5-6 μέρες τον μήνα, σχεδιάζοντας, ενδεχομένως, τις επόμενες επιθέσεις του; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Μπορεί ωστόσο να αντιμετωπισθεί απλά, καθώς αρκεί μια πολιτική απόφαση: να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των αδειών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στην εκδήλωση του Economist.

φωτο αρχείου EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" 27 Οκτ 2021 | 13:29

Αντώνης Σαμαράς για Φώφη Γεννηματά: Βαριά μέρα σήμερα για όποιον καταλαβαίνει

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 27 Οκτ 2021 | 13:11

Μήνυμα στην Τουρκία η ρητή αναφορά του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών για το Δίκαιο της Θάλασσας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών έκανε ρητή αναφορά στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

"ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ" 27 Οκτ 2021 | 11:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου: Cosco, τουρισμός και πολιτισμός στην ατζέντα

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Κινέζου ΥΠΕΞ στο Μαξίμου.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 25 Οκτ 2021 | 17:00

Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας μετά το Brexit

Για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και άλλους τομείς έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Οκτ 2021 | 15:32

Εθνικό πένθος την Τετάρτη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.