Η ΝΔ «θολώνει» το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κυριάκου

Το περιστατικό με την ερώτηση για το...«Τάμα του Έθνους» και το «θολό» μεταρρυθμιστικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ «θολώνει» το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κυριάκου

Η πρόσφατη αναταραχή στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας με την κίνηση μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών να υπογράψουν ερώτηση για το «Τάμα του Έθνους» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θόλωσε και το μεταρρυθμιστικό μήνυμα που θέλει να στείλει σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας με κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά σε ποσοστά δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Ν.Δ. είναι μπροστά με double score, αλλά έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί θετικό ρεύμα στην κοινωνία. Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί και εντός της ΝΔ είναι κατά πόσον οι πολίτες ακούνε την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα κατά πόσο υπάρχει ρεύμα αλλαγής και μεγάλη δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο το στοιχείο ότι στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, πάρα πολλοί βουλευτές με πολυετή κοινοβουλευτική και κομματική διαδρομή αναφέρουν πως δεν αρκεί μόνο μια ενδεχόμενη ή αναμενόμενη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως από την ηγετική ομάδα υπάρχει έντονο το επιχείρημα της ριζικής ανανέωσης του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και το μήνυμα για μια «νέα ΝΔ».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς πολλοί παραδέχονται ότι υπάρχει η εικόνα μιας «παλαιάς ΝΔ που είναι απονευρωμένη» και για τη «νέα ΝΔ» που δεν έχει σαφές στίγμα. Αυτό οφείλεται κατά τους υποστηρικτές της σημερινής ηγεσίας στο παλαιό πολιτικό προσωπικό που δίνει μάχες οπισθοφυλακής σε όλα τα επίπεδα εντός του κόμματος και δεν επιθυμεί ουδεμία αλλαγή και εκσυγχρονισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή η «νέα ΝΔ» που έχει τη σφραγίδα του, καθώς στόχος του είναι να παραγκωνίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλο το παλαιό σύστημα εξουσίας. Γι' αυτό και ουσιαστικά έχουν συγκροτηθεί παράλληλα όργανα, όπως το Μητρώο Στελεχών, η Πολιτική Ακαδημία, οι κύκλοι των πολλών εξωτερικών συμβούλων που είναι πρόσωπα της αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να ξεπεραστούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στα κλασικά κομματικά όργανα, όπως π.χ. η Πολιτική Επιτροπή.

Δεν είναι άγνωστο στους μυημένους ότι η άποψη της ηγετικής ομάδας εμπεριέχεται εν πολλοίς στη φράση «το κόμμα είναι βαρίδι» και με αυτή τη λογική γίνονται προσπάθειες να παρακαμφθούν κομματικά όργανα ή να περιοριστεί η παρεμβατικότητά τους.

Οι βουλευτές που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το κόμμα είναι βαρίδι, αντεπιτίθενται και σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «επί της ουσίας δημιουργείται ένα κόμμα μέσα στο κόμμα». Εξάλλου, βλέπουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα της Κ.Ο. και γι’ αυτό νέα πρόσωπα είτε θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος είτε θα τοποθετηθούν σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Παράλληλα, βουλευτές διερωτώνται ποιο είναι το πολιτικό στίγμα όλων αυτών των στελεχών που αξιολογούνται από μια διαδικασία η οποία θα ταίριαζε σε ανώνυμη εταιρεία και όχι σε πολιτικό κόμμα. Η ηγεσία της ΝΔ όμως προσπερνά αυτή την κριτική, την οποία θεωρεί κατευθυνόμενη, και επιμένει ότι η ανανέωση στο κόμμα προχωρεί σε όλα τα επίπεδα.

«Εσωκομματικά, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε τομείς ευθύνης. Με το Μητρώο Στελεχών που δείχνει ότι το κόμμα ανοίγεται στην κοινωνία με απολύτως διαφανή τρόπο. Με τα στελέχη των τομέων και τις επιτροπές προγράμματος όπου συνολικά απασχολούνται πάνω από 400 επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και στελέχη της αγοράς» λένε από την Πειραιώς και συμπληρώνουν: «Η ΝΔ ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται, κάνει δουλειά βάσης. Και αυτό μόνο μακροπρόθεσμο όφελος θα έχει για το κόμμα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να μην έχει πει ποτέ δημόσια ότι «το κόμμα αποτελεί βαρίδι», αλλά πολλές φορές ανέφερε κατ' ιδίαν πως με το σημερινό στελεχικό δυναμικό δεν μπορεί το κόμμα να προχωρήσει. Και γι’ αυτό δεν περνάει απαρατήρητη η επισήμανση πολλών έμπειρων πολιτικών αναλυτών, ότι «ο Κυριάκος μπορεί και προχωρεί, αλλά το κόμμα δεν ακολουθεί».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις αρκετές μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο κόμμα του, αλλά δεν επιθυμεί να προκαλέσει στην παρούσα φάση ισχυρές αναταράξεις. Προχωράνε οι αλλαγές με τέτοιο τρόπο που δεν προκαλούν ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις, αν και στο παρασκήνιο υπάρχουν εντάσεις, καθώς στόχος του είναι η ριζική μεταμόρφωση του κόμματος. Και εικόνες όπως η προ ημερών με την κίνηση βουλευτών να υπογράφουν ερωτήσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αλήστου μνήμης και να θυμίζουν το σκληρό δεξιό πρόσωπο της Ν.Δ. μόνο βοήθεια δεν του προσφέρουν…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Οκτ 2021 | 17:04

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες" - "Έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων"

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Άγκυρα να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Pandora Papers: Απέχουν οι Ευρωβουλευτές ΝΔ από την ψηφοφορία επειδή "στοχοποιείται" ο Νίκος Αναστασιάδης

"Mεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης" - Η θέση της ΝΔ και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Οκτ 2021 | 06:54

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΕΒΕΑ: Στόχος οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Η Επιτροπή του ΕΒΕΑ διεμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη πως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.