Follow us

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μια νέα ΝΔ από την αρχή, όπου θα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που μπορούν να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας.

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία

Άνοιγμα στις νεώτερες γενιές κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό, αλλά προέρχονται από την κοινωνία και έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ευθέως προ ημερών στον Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του Σκάι, ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους, ενώ ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση και στη ριζική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως έχει πει σε συνομιλητές του και επιμένει με ένταση σε αυτό, έχει αποφασίσει να μεταβληθεί πλήρως η Ν.Δ. από ένα γερασμένο κόμμα σε ένα πολιτικό φορέα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό. Μένει να φανεί εάν θα το επιτύχει, αλλά ο ίδιος το προετοιμάζει με την ανάθεση ρόλων σε νέα πρόσωπα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ανανέωση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μια νέα ΝΔ από την αρχή, όπου θα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που μπορούν να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας και όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, επιθυμεί ένα κόμμα δημιουργικών ανθρώπων που ξυπνάνε νωρίς το πρωί και δημιουργούν.

Κυρανάκης - Ζαχαράκη

Η προ ημερών απόφασή του να ορίσει δυο αναπληρωτές εκπροσώπους τύπου δίπλα στον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, δηλ. τους Κώστα Κυρανάκη (30 ετών και πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Σοφία Ζαχαράκη (38 ετών), ήταν μια σαφής ένδειξη για το τι πραγματικά πιστεύει ο ίδιος για την ανανέωση, αφού και οι δυο θα είναι υποψήφιοι, ο μεν πρώτος στη Β΄ Αθήνας, η δε δεύτερη στην Ευρυτανία.

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία
Κώστας Κυρανάκης

Εάν δει κανείς προσεκτικά και τον κομματικό μηχανισμό όπως έχει δομηθεί, αλλά και την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει το «πράσινο φως» σε ορισμένα πρόσωπα ώστε να αρχίσουν να…τρέχουν την υποψηφιότητά τους στις περιφέρειές τους θα αναγνωρίσει την πραγματική του διάθεση να αλλάξει πλήρως τη σύνθεση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και από τη διαδικασία, πρώτα της αξιοποίησής τους και δράσης τους στο κόμμα και μετά των εκλογών, να προκύψει ένα νέο πολιτικό προσωπικό πλήρως διαφορετικό από το παλαιό με τα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά.

Οι περιπτώσεις των προσώπων που έχουν αξιοποιηθεί και έλαβαν την «πολιτική ευλογία» να κατέλθουν υποψήφιοι στις εκλογές είναι αρκετά, αλλά το toc.gr εστίασε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Μια από αυτές είναι του 35χρονου Βασίλη Ξυπολυτά, που είναι είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το Kings College - University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Coventry Business School. Με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University.

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη

Ο Β. Ξυπολυτάς που θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και διαθέτει το προϊόν της σε εκατοντάδες σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δεύτερη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης, εκ των οποίων τρία έτη υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κηφισιάς και τα υπόλοιπα ως πρόεδρος ΝΠΔΔ. Στα χρόνια αυτά έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα, η χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, η κομποστοποίηση στην πηγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλά άλλα.

Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό διατέλεσε τακτικό μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού και μετέπειτα τακτικό μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διορίστηκε το 2013 ως αναπληρωτής γραμματέας. Από το 2014 έως το 2016 υπηρέτησε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), απ’ όπου αποχώρησε πρόσφατα, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το περιβάλλον – μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών Green Βelt, η οποία, και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών, φύτεψε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.

Βασίλης Ξυπολυτάς
Βασίλης Ξυπολυτάς

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του Κυρ. Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, μια περίπτωση που αξίζει να σημειωθεί και έχει συζητηθεί είναι του καθηγητή Θανάση Κοντογιώργη που διετέλεσε και παλαιότερα σύμβουλος επί νομικών ζητημάτων, καθώς είναι νομικός, του Κώστα Σημίτη, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα πρόσωπο στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει πολλά για να τονίσει και το άνοιγμα στο κέντρο.

Άλλο πρόσωπο που έχει ενδιαφέρον και θεωρείται πως κομίζει το νέο στη Ν.Δ. είναι ο Νίκος Σοφιανός (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), γ.γ. του ΕΒΕΑ και αποτελεί ένα από τα στελέχη που ενημερώνεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για το συμβαίνει στην αγορά, όπως και από τον σύμβουλο του για θέματα επιχειρηματικότητας, τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό που θα πολιτευθεί και πάλι στην ίδια περιφέρεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι στο τμήμα των νέων επιστημόνων, αυτή του αυτοδημιούργητου δικηγόρου Γιώργου Κώτσηρα που είναι νέος άνθρωπος και έχει πολιτευθεί άλλη μια φορά στην Περιφέρεια της Αττικής. Επίσης ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα δοθεί χώρος μελλοντικά, όπως και στο νεαρό δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο, αλλά και στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που είναι διευθυντής επικοινωνίας της ΕΠΟ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Επίσης, η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Μαρία Συρεγγέλα, εκφράζει την ανανέωση, όπως και η Δήμητρα Λυγούρα, πολιτεύτρια στην Ηλεία που ανέλαβε ρόλο στην περιφερειακή οργάνωση.

Άλλα πρόσωπα που εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των στελεχών που συμβολίζουν την ανανέωση είναι οι στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Μπεκίρης (ή θα είναι στο Επικρατείας ή θα πολιτευθεί στην Αχαϊα), ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης (θα πολιτευθεί στην Καβάλα), ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου (υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο Θανάσης Νέζης, κ.α.

Σπύρος Καπράλος
Σπύρος Καπράλος

Επίσης σε αυτόν τον κύκλο, εντάσσονται ο Φίλιππος Φόρτωμας, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο Μιχάλης Γραφάκος, ο Σπύρος Σταθάτος, ο αντιδήμαρχος Τάσος Γαϊτάνης, Σπύρος Καπράλος (διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ στη Βουλή-θα πολιτευθεί στη Φθιώτιδα), κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 21 Μαρ 2023 | 21:04

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας - Τα θέματα που συζήτησαν

Στο "τραπέζι" Μητσοτάκη και Κροσέτο οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία.

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΡΑ25 21 Μαρ 2023 | 17:56

ΝΔ για Μαρία Απατζίδη: "Επικίνδυνη, χυδαία και απαράδεκτη η πράξη της" να εμφανιστεί με μπλούζα που έγραφε "57 νεκροί, 156 υποκριτές"

Κάποιοι εργαλειοποιούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών για μικροπολιτικές σκοπιμότητες σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ για τη Μαρία Απατζίδη

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Μαρ 2023 | 17:32

Μητσοτάκης στους "Πρωταγωνιστές": Εκλογές τον Μάιο, επαναδιαπραγμάτευση με Hellenic Train και σύγκρουση με "βαθύ κράτος"

Στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει τα σενάρια για εκλογές μέσα στον Μάιο, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 21η και την 28η του μήνα

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Μαρ 2023 | 17:08

Τσαπανίδου: "Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να σταματήσει η κυβέρνηση να προσβάλει τη μνήμη 57 ανθρώπων; "

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι "χρειαζόταν η αυτοψία του κ. Τσίπρα για να παραδεχθούν πως λένε ψέματα εδώ και 20 μέρες"

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΥΜΑΤΟΣ 21 Μαρ 2023 | 15:45

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Τέμπη: Να καθίσουν στο σκαμνί οι κυβερνώντες - Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν επιτρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να καθοδηγεί τη Δικαιοσύνη[...]Συνένοχος ο Τσίπρας" ανέφερε για τα Τέμπη η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΕΛΗΦΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 21 Μαρ 2023 | 11:48

Πότε θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών - Οι τελευταίες πληροφορίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα το βράδυ θα παραχωρήσει την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών.

ΝΔ 20 Μαρ 2023 | 23:18

Ο Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στο Μαξίμου στον πρωθυπουργό της Αλβανίας- Προηγήθηκε ξενάγηση στην έκθεση έργων του Ράμα

Ο Έντι Ράμα βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης έργων του στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ 20 Μαρ 2023 | 09:42

Οργή Γεωργιάδη για βίντεο με ηλικιωμένο που έπεσε στη συγκέντρωση Μητσοτάκη στο Μαρούσι: "Πόσο πιο κάτω θα φτάσουν"

Τα σχόλια κάποιων στο Twitter για τον ηλικιωμένο ο οποίος έπεσε στο συντριβάνι στη συγκέντρωση του Μητσοτάκη στο Μαρούσι προκάλεσε την οργή του Αδωνι Γεωργιάδη.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΧΑΝΙΩΝ 19 Μαρ 2023 | 21:09

Μανούσος Βολουδάκης: Θλίψη και συγκίνηση στο 40ήμερο μνημόσυνο του Χανιώτη πολιτικού [εικόνες - βίντεο]

Το 40ήμερο μνημόσυνο του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη τελέστηκε στη Μητρόπολη Χανίων

Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19 Μαρ 2023 | 10:53

Μητσοτάκης για Τέμπη: "Προσωπικό στοίχημα να βρεθεί λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο"

"Με το χέρι στην καρδιά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη" έγραψε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 18 Μαρ 2023 | 23:55

Μιλένα Αποστολάκη: Να φύγουμε από τη λογική του κράτους "Πατερούλη" και του "Μαυρογιαλούρου" [ηχητικό]

Η ανακοίνωση αύξησης κατώτατου μισθού, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, παραπέμπει σε προσπάθεια εξαγοράς ψήφου", σύμφωνα με τη Μιλένα Αποστολάκη

"ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ" 18 Μαρ 2023 | 19:29

ΝΔ για παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια: Ο "πολακισμός" είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα

"Ο Παύλος Πολάκης ήταν και παραμένει το άλλο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα" αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την παραμονή στα ψηφοδέλτια του πρώην αναπ. υπουργού

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 18 Μαρ 2023 | 17:55

Πόπη Τσαπανίδου για δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Τέμπη: Η απώλεια 57 νέων ανθρώπων δεν είναι θυσία αλλά έγκλημα

"Επιβεβαιώνει πως ενώ κυβερνά τέσσερα χρόνια, δεν νιώθει στο παραμικρό τις ευθύνες του" είπε η Πόπη Τσαπανίδου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη