Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μια νέα ΝΔ από την αρχή, όπου θα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που μπορούν να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας.

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία

Άνοιγμα στις νεώτερες γενιές κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό, αλλά προέρχονται από την κοινωνία και έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ευθέως προ ημερών στον Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του Σκάι, ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους, ενώ ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση και στη ριζική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως έχει πει σε συνομιλητές του και επιμένει με ένταση σε αυτό, έχει αποφασίσει να μεταβληθεί πλήρως η Ν.Δ. από ένα γερασμένο κόμμα σε ένα πολιτικό φορέα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό. Μένει να φανεί εάν θα το επιτύχει, αλλά ο ίδιος το προετοιμάζει με την ανάθεση ρόλων σε νέα πρόσωπα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ανανέωση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μια νέα ΝΔ από την αρχή, όπου θα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που μπορούν να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας και όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, επιθυμεί ένα κόμμα δημιουργικών ανθρώπων που ξυπνάνε νωρίς το πρωί και δημιουργούν.

Κυρανάκης - Ζαχαράκη

Η προ ημερών απόφασή του να ορίσει δυο αναπληρωτές εκπροσώπους τύπου δίπλα στον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, δηλ. τους Κώστα Κυρανάκη (30 ετών και πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Σοφία Ζαχαράκη (38 ετών), ήταν μια σαφής ένδειξη για το τι πραγματικά πιστεύει ο ίδιος για την ανανέωση, αφού και οι δυο θα είναι υποψήφιοι, ο μεν πρώτος στη Β΄ Αθήνας, η δε δεύτερη στην Ευρυτανία.

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου - Στελέχη από την κοινωνία
Κώστας Κυρανάκης

Εάν δει κανείς προσεκτικά και τον κομματικό μηχανισμό όπως έχει δομηθεί, αλλά και την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει το «πράσινο φως» σε ορισμένα πρόσωπα ώστε να αρχίσουν να…τρέχουν την υποψηφιότητά τους στις περιφέρειές τους θα αναγνωρίσει την πραγματική του διάθεση να αλλάξει πλήρως τη σύνθεση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και από τη διαδικασία, πρώτα της αξιοποίησής τους και δράσης τους στο κόμμα και μετά των εκλογών, να προκύψει ένα νέο πολιτικό προσωπικό πλήρως διαφορετικό από το παλαιό με τα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά.

Οι περιπτώσεις των προσώπων που έχουν αξιοποιηθεί και έλαβαν την «πολιτική ευλογία» να κατέλθουν υποψήφιοι στις εκλογές είναι αρκετά, αλλά το toc.gr εστίασε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Μια από αυτές είναι του 35χρονου Βασίλη Ξυπολυτά, που είναι είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το Kings College - University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Coventry Business School. Με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University.

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη

Ο Β. Ξυπολυτάς που θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και διαθέτει το προϊόν της σε εκατοντάδες σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δεύτερη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης, εκ των οποίων τρία έτη υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κηφισιάς και τα υπόλοιπα ως πρόεδρος ΝΠΔΔ. Στα χρόνια αυτά έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα, η χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, η κομποστοποίηση στην πηγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλά άλλα.

Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό διατέλεσε τακτικό μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού και μετέπειτα τακτικό μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διορίστηκε το 2013 ως αναπληρωτής γραμματέας. Από το 2014 έως το 2016 υπηρέτησε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), απ’ όπου αποχώρησε πρόσφατα, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το περιβάλλον – μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών Green Βelt, η οποία, και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών, φύτεψε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.

Βασίλης Ξυπολυτάς
Βασίλης Ξυπολυτάς

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του Κυρ. Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, μια περίπτωση που αξίζει να σημειωθεί και έχει συζητηθεί είναι του καθηγητή Θανάση Κοντογιώργη που διετέλεσε και παλαιότερα σύμβουλος επί νομικών ζητημάτων, καθώς είναι νομικός, του Κώστα Σημίτη, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα πρόσωπο στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει πολλά για να τονίσει και το άνοιγμα στο κέντρο.

Άλλο πρόσωπο που έχει ενδιαφέρον και θεωρείται πως κομίζει το νέο στη Ν.Δ. είναι ο Νίκος Σοφιανός (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), γ.γ. του ΕΒΕΑ και αποτελεί ένα από τα στελέχη που ενημερώνεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για το συμβαίνει στην αγορά, όπως και από τον σύμβουλο του για θέματα επιχειρηματικότητας, τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό που θα πολιτευθεί και πάλι στην ίδια περιφέρεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι στο τμήμα των νέων επιστημόνων, αυτή του αυτοδημιούργητου δικηγόρου Γιώργου Κώτσηρα που είναι νέος άνθρωπος και έχει πολιτευθεί άλλη μια φορά στην Περιφέρεια της Αττικής. Επίσης ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα δοθεί χώρος μελλοντικά, όπως και στο νεαρό δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο, αλλά και στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που είναι διευθυντής επικοινωνίας της ΕΠΟ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Επίσης, η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Μαρία Συρεγγέλα, εκφράζει την ανανέωση, όπως και η Δήμητρα Λυγούρα, πολιτεύτρια στην Ηλεία που ανέλαβε ρόλο στην περιφερειακή οργάνωση.

Άλλα πρόσωπα που εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των στελεχών που συμβολίζουν την ανανέωση είναι οι στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Μπεκίρης (ή θα είναι στο Επικρατείας ή θα πολιτευθεί στην Αχαϊα), ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης (θα πολιτευθεί στην Καβάλα), ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου (υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο Θανάσης Νέζης, κ.α.

Σπύρος Καπράλος
Σπύρος Καπράλος

Επίσης σε αυτόν τον κύκλο, εντάσσονται ο Φίλιππος Φόρτωμας, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο Μιχάλης Γραφάκος, ο Σπύρος Σταθάτος, ο αντιδήμαρχος Τάσος Γαϊτάνης, Σπύρος Καπράλος (διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ στη Βουλή-θα πολιτευθεί στη Φθιώτιδα), κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 22 Σεπ 2021 | 08:30

Σε "καραντίνα" ο Ελπιδοφόρος μετά τον σάλο: Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ακύρωσαν τα ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη

Εντονες αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" στη Νέα Υόρκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 22 Σεπ 2021 | 06:58

Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στο μενού των επαφών

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 21 Σεπ 2021 | 19:01

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", μίλησε ο πρωθυπoυργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ 21 Σεπ 2021 | 15:30

Μαραντζίδης: Γιατί ορισμένοι αντιπαθούν προσωπικά τον Μητσοτάκη- Γιατί τον βρίζουν

Η ανάλυση του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη για τις προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Σεπ 2021 | 12:13

Εκρέμ Ιμάμογλου: Συνάντηση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης με τον Κώστα Μπακογιάννη - Στις 13:00 η συνάντηση με Μητσοτάκη

Στις 13:00 ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Κ. Μπακογιάννης θα επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου, Θα έχουν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Σεπ 2021 | 10:08

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην Αθήνα για συναντήσεις με Μητσοτάκη και Μπακογιάννη ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται το αντίπαλο δέος του Ερντογαν. Από σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Οι συναντήσεις με Μητσοτάκη και Μπακογιάννη και τα μηνύματα.

"ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ" 20 Σεπ 2021 | 13:15

Μαξίμου: Εάν υποβληθεί αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα απαντηθεί θετικά

Δεν απέκλεισε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Σεπ 2021 | 07:27

Μυστήριο με τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη: Την προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος – Δεν την επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Σκοπιμότητα βλέπει το Μαξίμου πίσω από την κίνηση του Τούρκου προέδρου που είναι ενοχλημένος από τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ηγετών της Μεσογείου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΘΗΝΑ 19 Σεπ 2021 | 20:39

Ελληνικό "άδειασμα" σε Ερντογάν: Δεν υπάρχει ραντεβού με Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Η ελληνική πλευρά εξηγεί ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Σεπ 2021 | 14:35

Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας - Η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην οικονομία και στέλνει μήνυμα στη μεσαία τάξη της χώρας

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Σεπ 2021 | 13:53

Αποκάλυψη Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι

Για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.