Νέο κείμενο 3 σελίδων από την Αθήνα στους δανειστές

Τρισέλιδη είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους πιστωτές. Tι προβλέπει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέο κείμενο 3 σελίδων από την Αθήνα στους δανειστές

Δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων κατέθεσε η Ελλάδα στους πιστωτές. Η Κομισιόν έχει λάβει τη νέα πρόταση η οποία επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την κατάθεση της νέας πρότασης και μάλιστα από χθες το βράδυ, σημειώνοντας πως «Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

»Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

»Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT. Την είδηση επιβεβαίωσε και το Reuters.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters η Ελλάδα προτείνει να λάβει βοήθεια από τον ESM ο οποίος θα αγοράσει ομόλογα 6,7 δισ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο η ανταποκρίτρια της "Καθημερινής" στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, μεταδίδει ότι τα ξημερώματα της Τρίτης η ελληνική πλευρά τις νέες τις προτάσεις προς τους θεσμούς σε ένα εφτασέλιδο κείμενο. Όπως λέει, οι 3 σελίδες ήταν προτάσεις στα δημοσιονομικά και οι υπόλοιπες τέσσερις μία ξεχωριστή πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών και πως αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει "αντιπρόταση" στους θεσμούς, "οι οποίοι την μελετούν", δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helen Smith, συνδέει την πρόταση αυτή με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο γίνεται λόγος για παράταση του προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2016 με αντάλλαγμα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και εκταμίευση των 11 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στο ΤΧΣ.

Τρία αγκάθια παραμένουν

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε τρία μέτωπα από τα οποία θα οποία θα κριθεί η επίτευξη της συμφωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για το ύψος του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015-2016, τον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία, πάντως, σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται μεταξύ τους ως προς την επίδραση τους στη διαμόρφωση του μεγεθών του προϋπολογισμού και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις

Με βάση και τις διαβουλεύσεις αυτές που ολοκληρώνονται σήμερα, με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη, οι οποίοι είχαν συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θα διαμορφωθεί η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα αποτελεί εξέλιξη της προτάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Οι διαφωνίες και οι συγκλίσεις

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα δύο επόμενα μέτωπα.

Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6 % και 11% της πρότασης της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ ακόμη και με τις αναπροσαρμογές δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο,πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Νέο σενάριο

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς είναι το κλειδί για τη συμφωνία, δηλαδή το ασφαλιστικό. Οι μετριοπαθείς κύκλοι στην Ευρώπη ζητούν αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση που θα ισχύσουν «εδώ και τώρα» με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2019 ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν κατοχυρώσει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στην ελληνική αντιπρόταση δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Στον ΦΠΑ η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει ο μεσαίος συντελεστής από το 11 να πάει στο 12% ώστε να προκύψουν επιπλέον έσοδα που θα επιτρέψουν να παραμείνει ο ΦΠΑ στην ενέργεια στον μεσαίο συντελεστή, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:12

Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Οκτ 2020 | 08:32

Κορονοϊός- Σοκ: Ένα βήμα πριν από τα 1000 κρούσματα την ημέρα - Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στο πόδι βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί φθάνοντας μια ανάσα πριν τα τα 1000 ημερησίως

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2020 | 08:07

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με ασκήσεις και σύγκρουση με Μακρόν – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους παίζοντας με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σττον Μακρόν

ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ 24 Οκτ 2020 | 17:51

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δείχνει στον γιο του την Ακρόπολη και οι φαν του παραληρούν

"Στόχος μου στη ζωή είναι να σου δείξω τον κόσμο", γράφει στην ανάρτησή του.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 24 Οκτ 2020 | 11:51

Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές - Ο ρόλος Ερντογάν

Ο Αλ Σίσι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις και για τον τρόπο που ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και τον ισλαμιστικό παράγοντα.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 24 Οκτ 2020 | 09:30

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές της ώρας στο μέλλον

Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 08:02

"Αδειασμα" Ερντογάν με νέες Navtex σε Στόλντενμπεργκ, που είχε ανακοινώσει πάγωμα ασκήσεων – Νέο διάβημα της Αθήνας

Ο Ερντογάν "άδειασε" τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ καθώς εξέδωσε τρείς νέες Navtex - ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:27

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη Navtex κοντά στο Καστελόριζο

O Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Οκτ 2020 | 19:53

Στόλτενμπεργκ: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» 23 Οκτ 2020 | 15:08

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400: "Η Ελλάδα έχει S-300, τους ρώτησαν οι ΗΠΑ τίποτα;"

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και έστρεψε τα "πυρά" του στις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την ενόχλησή του.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 23 Οκτ 2020 | 13:29

Κορονοϊός: Παρά την έξαρση, (ακόμα...) τα πάμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη- Οι χάρτες του ECDC

Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το ECDC αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης του κορονοϊού, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 23 Οκτ 2020 | 12:50

Oruc Reis: Το Ισραήλ στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Το Ισραήλ στηρίζει την Ελλάδα για την τουρκική παραβατικότητα με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο