Η ολέθρια σχέση Μητσοτάκη - Ραγκούση

Το παρασκήνιο για την απόσυρση της τροπολογίας περί "Διαύγειας". Ηταν η δεύτερη απόπειρα καταστρατήγησής της μέσα σε ένα χρόνο. "Πολεμικές" αναρτήσεις Ραγκούση.

i-olethria-sxesi-mitsotaki---ragkousi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πρόσφατη ανακοίνωση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου για την απόσυρση διάταξης που αφορά την "Διαύγεια", αποτελεί την δεύτερη πράξη ακύρωσης τροπολογίας για το ίδιο θέμα μέσα σε λίγους μήνες.  

Στις αρχές του καλοκαιριού και πριν ακόμα ανακοινωθεί η "Διαύγεια ΙΙ", το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε αποσύρει αντίστοιχη διάταξη για την "Διαύγεια", πάλι με πρωτοβουλία της κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία έκανε λόγο για λάθος. Και οι δύο τροπολογίες περιλάμβαναν διατάξεις με τις οποίες ζητούνταν η ετεροχρονισμένη ισχύς των αποφάσεων, αφού η πρόσφατη διάταξη που αποσύρθηκε όριζε ότι «πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο».  

Πριν από την ανακοίνωση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου που γνωστοποιούσε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου, η οποία – όπως δήλωσε- είχε παρεισφρήσει από λάθος, έχει προηγηθεί πόλεμος στο διαδίκτυο από τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Από την Πάρο όπου ζει, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης των κυβερνήσεων Παπανδρέου, παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως όσα θέματα αφορούν το Δημόσιο και μεταρρυθμίσεις όπως η "Διαύγεια" και ο "Καλλικράτης" στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ως αρμόδιος υπουργός. Από το βράδυ της Τρίτης ο πρώην υπουργός είχε αναρτήσει κείμενα στα οποία κατήγγειλε προσπάθεια  εξουδετέρωσης του προγράμματος "Διαύγεια" από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιρρίπτοντας ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. "Η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει αδιαφανείς αποφάσεις της διακυβέρνησής τους που κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι αυτές καθώς και ποιο είναι το επίπεδο της δαπάνης που προκάλεσαν στους Έλληνες φορολογούμενους…Με εκπρόθεσμη τροπολογία, που με το παροιμιώδες θράσος που τους διακρίνει τόλμησαν να συντάξουν, εξουδετερώνουν την ουσία της Διαύγειας" αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Η κόντρα Ραγκούση – Μητσοτάκη 

Οι δημόσιες «διαδικτυακές» παρεμβάσεις του Γιάννη Ραγκούση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόσυρση των σχετικών διατάξεων. Ο πρώην υπουργός που παρακολουθεί με εμμονή – όπως αναφέρουν πρώην συνεργάτες του – τις εξελίξεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει "κηρύξει πόλεμο" στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ, με αφορμή τις διατάξεις για την "Διαύγεια", αλλά και τις αλλαγές στην επιλογή των προϊσταμένων. Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στον πρώην υπουργό στις ανακοινώσεις που εκδίδει το υπουργείο, όπως για παράδειγμα για το θέμα των προϊσταμένων στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Ραγκούσης δεν διαθέτει καμία πολιτική ιδιότητα αφού έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και ιδιωτεύει στην Πάρο. Πάντως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Ραγκούσης αφήνει υπόνοιες ότι η απόσυρση της παραγράφου υποκρύπτει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την "Διαύγεια" για να θέσει σε εφαρμογή μία σειρά διατάξεων που βρίσκονται εν υπνώσει, ακριβώς λόγω της "Διαύγειας". 

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου περιορίστηκε να πει ότι από λάθος εντάχθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η διάταξη αφορούσε τη "μείωση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή προϋπολογισθέντων νομίμων δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον να αποφευχθεί η επιβάρυνση του Κράτους με την καταβολή τόκων υπερημερίας". 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook