Follow us

Η οπερέτα Χαϊκάλη - Μια ανθολογία για γέλιο και κλάμα

Μια ανθολογία για ...γέλια και για κλάματα από τις καταθέσεις του Πάνου Καμμένου, του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Αποστολόπουλου.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Η οπερέτα Χαϊκάλη - Μια ανθολογία για γέλιο και κλάμα

O ένας «έγραφε» τον άλλο κι οι δυο μαζί το ....νόμο. Απολύτως «δημοκρατικά» και για το ...καλό του τόπου! Ο λόγος βέβαια για τους άσπονδους φίλους, Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αποστολὀπουλο, οι οποίοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, σε ένα τουλάχιστον κομβικό σημείο της υπόθεσης-ιλαροτραγωδία είχαν απόλυτη ταύτιση.

Στον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που τους οδήγησαν σ’ αυτή την ιστορία, να παγιδεύσει ο ένας τον άλλον. Κρυφές κάμερες, κοριοί αλλά και ζευγαράκια που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα και τα οποία ουδέποτε κλήθηκαν από τον εισαγγελέα να μαρτυρήσουν τι είδαν και τι άκουσαν.

Υπαρκτός ο κίνδυνος για ποινική δίωξη

Η κατακλείδα της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, είναι ότι απόπειρα δωροδοκίας δεν διεπράχθη. Σε ό,τι αφορά αφορά την κοινή γνώμη είναι ότι η ποινική διερεύνηση δεν έγινε σε βάθος

Ειδικά η ιδέα των ζευγαριών -παγίδα στον χώρο του ραντεβού των δύο αντρών και μάλιστα σε επώνυμο κεντρικό ξενοδοχείο, φέρνουν ως «σύλληψη» ακόμα πιο κοντά στον τρόπο δράσης τα δύο κεντρικά πρόσωπα αυτής της -έτσι ή αλλιώς- ζοφερής ιστορίας.

Στο δια ταύτα βέβαια, στην κατάληξη του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, ο μεν ένας -τραπεζικός σύμβουλος και ομοτράπεζος πολιτικών αρχηγών- βγήκε αμόλυντος αφού ουδέποτε επικαλέστηκε επίσημα ή προσκόμισε παράνομα αποκτηθέν αποδεικτικό υλικό παρά, γενικώς και αορίστως, «αδιάσειστα στοιχεία», ενώ ο έτερος εμπλακείς -εν ενεργεία μάλιστα βουλευτής- πήρε «παραμάσχαλα» τις υποκλαπείσες συνομιλίες και έτρεξε γραμμή για τον εισαγγελέα.

Και μπορεί να γλίτωσε το αυτόφωρο, όπως επιτάσσει η εγκύκλιος που είχε πρόσφατα ζητήσει την ενεργοποίηση της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αφορμή την υπόθεση Κασιδιάρη-Μπαλτάκου, πλην όμως δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ποινικής του δίωξης για την παράνομα καταγραφείσα συνομιλία. Εντύπωση βέβαια προκαλεί η μη διερεύνηση του αδικήματος σε ό,τι αφορά και τον κο Αποστολὀπουλο με δεδομένο ότι ο ίδιος ο εισαγγελέας στο πόρισμα του επικαλείται τις καταθέσεις Χαϊκάλη -Καμμένου για να καταδείξει ότι και ο φερόμενος ως δράστης πήγε στο ραντεβού ανάλογα προετοιμασμένος. Γεγονός που σημαίνει ότι αν και δε το επικαλέστηκε έχει καταγράψει -επίσης παράνομα- τον βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Τώρα πάντως που λίγο καταλάγιασε η ιστορία, κι αφού έχουν ήδη δει τον φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε αλλά και έκλεισε άρον-άρον μετά την καταγγελία Χαϊκάλη για απόπειρα δωροδοκίας του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο προκειμένου να ψηφίσει θετικά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, εκείνο που αβίαστα συμπεραίνει κανείς κι από τη δεύτερη ανάγνωση του είναι πώς το «Χαικάλης-gate» ήταν μια ιστορία για γέλια, αν την κοιτάξεις επιδερμικά, αλλά και για κλάματα αν σταθείς στα στοιχεία εκείνα που γεννούν βαθύ προβληματισμό για κινήσεις που μεθοδεύονται και εκτυλίσσονται στις κουίντες της πολιτικής ζωής.

Τα ερωτήματα από τις επίσημες καταθέσεις των πρωταγωνιστών του Χαϊκάλης- gate

Ας πάρουμε όμως μία προς μία τις επίσημες καταθέσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης απ' τις οποίες προκύπτουν αντιφάσεις στα λεγόμενα τους, αλλά και συμπεριφορές που προκαλούν εύλογες απορίες ενώ σε πολλά σημεία αφήνουν και ερωτηματικά για το που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα.

Απ’ την ανάγνωση της κατάθεσης Χαΐκάλη το πρώτο που αναρωτιέται κανείς είναι τι ήταν τελικά αυτό που τον έστειλε στον εισαγγελέα.

Η οργή και η επιθυμία να ξεμπροστιάσει μια απόπειρα δωροδοκίας και όσους κρύβονταν από πίσω ή ο φόβος της εκβίασης όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο μοναδικός υποκλοπέας των συνομιλιών του με τον Γ. Αποστολόπουλο;

Μπορεί ο ίδιος να κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του, αλλά στον εισαγγελέα αναφέρθηκε και σε φόβο εκβιασμού όχι μόνο του ίδιου αλλά και των ΑΝΕΛ. Εύκολα βέβαια κατανοεί κανείς ότι μια υποκλαπείσα συνομιλία, στην οποία μάλιστα -όπως ο ίδιος έχει πει- εμφανιζόταν να δέχεται δήθεν τη δωροδοκία για να παγιδεύσει το δράστη, μπορεί αν μονταριστεί και παρουσιαστεί κατάλληλα να σε παρουσιάσει από θύμα ως θύτη.

Απ’ την ανάγνωση της κατάθεσης Χαΐκάλη το πρώτο που αναρωτιέται κανείς είναι τι ήταν τελικά αυτό που τον έστειλε στον εισαγγελέα.

Απ’ την κατάθεση επίσης Χαϊκάλη, αλλά και του προέδρου του κόμματος του, Πάνου Καμμένου, προκύπτει ότι αν και υποψιασμένοι πιάστηκαν τελικά στον ύπνο. Γιατί όπως οι ίδιοι έχουν πει ο συνομιλητής του Π. Χαϊκάλη πήγε τελικά καλύτερα προετοιμασμένος καταφέρνοντας μάλιστα να παγιδεύσει μια χαρά κι ανενόχλητος τον χώρο.

Το ...καλυτερότερο είναι το σημείο στο οποίο ο βουλευτής που είχε κι αυτός στήσει στο σημείο ένα δικό του ζευγάρι να παρακολουθεί, αναφέρεται στο ...άλλο μυστηριώδες ζευγάρι που παρακολουθούσε τη συνάντησή του με τον κ. Αποστολόπουλο. Γεγονός που -όπως υποστήριξε στον εισαγγελέα- τον φόβισε και τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει κυριακάτικο δημοσίευμα που θα τον εξέθετε, ενώ πίστεψε ότι επρόκειτο για απόπειρα εκβιασμού.

«Στη διάρκεια της συνάντησής μου, με τον κ. Αποστολόπουλο οι συνεργάτες του κ. Καμμένου, που μαγνητοσκοπούσαν τη συνάντηση, είδαν ένα ζευγάρι να κάθεται σε διπλανό τραπέζι και καταλάβαμε ότι ήταν άνθρωποι του συνομιλητή μου που κατέγραφαν κι αυτοί τη συνάντηση. Έπειτα οι συνεργάτες του κ. Καμμένου με ενημέρωσαν ότι οι ίδιοι άνθρωποι είχαν βάλει jammer (αδρανοποιητή σήματος κινητών) στο σημείο», αναφέρει στην κατάθεσή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Έτσι κατάλαβα ότι ο κ. Αποστολόπουλος ήθελε να με εκβιάσει, εμένα και τους ΑΝΕΛ, σαν αργυρώνητο προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Δήμα. Κι αφού δεν ήλθε στο ραντεβού και δεν μου έδωσε προσημειωμένα χαρτονομίσματα ήμουν σίγουρος. Είχαμε φοβηθεί με τον κ. Καμμένο ότι το προϊόν της μαγνητοσκόπησης στο ραντεβού στο ξενοδοχείο από εκείνο το ζευγάρι θα παρουσιαζόταν σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα. Γι’ αυτό και σπεύσαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε την υπόθεση».

Εντύπωση όμως προκαλεί και ο ισχυρισμός του ότι δεν ανέφερε το όνομά του στον εισαγγελέα από την αρχή, έπειτα από συνεννόηση με δικηγόρο των ΑΝΕΛ επειδή δεν ήξερε τα πλήρη στοιχεία του και περίμενε να τον ενημερώσει μία συμβολαιογράφος που είχε τις αναφορές του για την υπόθεση του CDS. Και όλα αυτά, παρότι πρόκειται για πρόσωπο που όχι μόνο ήταν συνεργάτης του Πάνου Καμμένου αλλά και υποψήφιος κουμπάρος του κου Χαϊκάλη.

Εντύπωση όμως προκαλεί και ο ισχυρισμός του ότι δεν ανέφερε το όνομά του στον εισαγγελέα από την αρχή, έπειτα από συνεννόηση με δικηγόρο των ΑΝΕΛ επειδή δεν ήξερε τα πλήρη στοιχεία του

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα σημεία που στέκεται κανείς όταν στη συνέχεια διαβάζει την κατάθεση Αποστολόπουλου. Απ’ αυτήν προκύπτει και η είδηση η καλή. Ότι ο κος Χαϊκάλης είναι και υποψήφιος γαμπρός.

Αναφέρει ο Γ. Αποστολόπουλος στην κατάθεση του, κατά τη διάρκεια της οποίας βέβαια προκύπτει ότι δεν του έγιναν και ιδιαίτερα σκληρές ερωτήσεις, παρότι ήταν ύποπτος απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή αλλά κι εκβιασμού ενός πολιτικού κόμματος.

«Με τον Π. Χαϊκάλη είχαμε γνωριστεί στις εκλογές του 2012 και αναπτύξαμε μια πολύ καλή φιλική σχέση η οποία εξελίχθηκε σε πρόταση εκ μέρους μου και αποδοχή απ' αυτόν να είμαι κουμπάρος σε επικείμενο γάμο του. Συναντιόμαστε τακτικά, είχαμε κοινές εξόδους και μια πολύ καλή φιλική σχέση. Στο πλαίσιο αυτής της φιλικής σχέσης, ανταλλάσσαμε απόψεις για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Μάλιστα πολλές φορές μου έλεγε "πες τι γίνεται στην πολιτική και την οικονομία για να ξέρω τι να λέω"».

Παρακάτω αποκαλύπτει πως ο κ. Χαϊκάλης του είχε εκμυστηρευτεί πως ήταν διατεθειμένος να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2014 «ή να δεχθεί παντός είδους ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί στην ίδια συνάντηση τον ρώτησα γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό και μου απάντησε ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

«Γνώριζα ήδη τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση γιατί πολλάκις τον είχα δανειοδοτήσει-βοηθήσει», αναφέρει.

Στη συνέχεια λοιπόν και παρά την αλληλοεκτίμηση και φιλία που τους συνέδεαν ο κος Αποστολόπουλος όταν ανακάλυψε ότι ο κος Χαϊκάλης «ήταν αργυρώνητος» αποφάσισε να τον παγιδεύσει για να τον ξεμπροστιάσει. Κι αφού τα κατάφερε, παγιδεύοντας έναν βουλευτή, μέχρι και που η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα δεν τον είχε καταγγείλει πουθενά.

Απ’ την πλευρά, στην κατάθεση που έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφει στον εισαγγελέα πως κατάλαβαν ότι και ο Γ. Αποστολόπουλος κατέγραφε τη συνάντησή του με τον Π. Χαϊκάλη στο ξενοδοχείο Plazza αλλά και τι μέσα χρησιμοποίησε, τα οποία ανακάλυψαν εκ των υστέρων.

«Η μη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων παρά μόνο του κ. Αποστολόπουλου σε ακτίνα 15 μέτρων μας υποψίασε για την παρουσία μηχανήματος “τζάμερ” κι αφού έφυγε ο κ. Χαϊκάλης με τον κ. Αποστολόπουλο εντοπίστηκε συσκευή καταγραφής ήχου κάτω από το τραπέζι της συνάντησης και πιθανόν κάμερα σε ανιχνευτή φωτιάς στο ταβάνι».

Δηλαδή κι εδώ συνέβη το ...ασύλληπτο. Μέσα σε ένα ξενοδοχείο σαν το Plazza o όπου ο ένας είχε τοποθετήσει ανενόχλητος τους κοριούς του, το ίδιο ανενόχλητος διερεύνησε και ανακάλυψε τα μέσα της υποκλοπής και ο άλλος.

Η ενδιαφέρουσα απάντηση του Πάνου Καμμένου

Ενδιαφέρουσα τέλος είναι η απάντηση που έδωσε ο κος Καμμένος στην ερώτηση γιατί «ο κ. Χαϊκάλης ευρισκόταν σε έντονη ανησυχία όταν προσήλθε στην εισαγγελία εφετών στις 6/12 λέγοντας ότι φοβόταν μήπως προλάβει κάποιος και δημοσιοποιήσει υλικό;».

«Οι παρακρατικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού -υποστήριξε- έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να πλήξουν τους ανεξάρτητους Έλληνες».

Μέσα σε ένα ξενοδοχείο σαν το Plazza o όπου ο ένας είχε τοποθετήσει ανενόχλητος τους κοριούς του, το ίδιο ανενόχλητος διερεύνησε και ανακάλυψε τα μέσα της υποκλοπής και ο άλλος

«Ο Αποστολόπουλος -ισχυρίστηκε για τον πρώην συνεργάτη του - αποτελούσε μέρος του παρακρατικού μηχανισμού. Καλώς λοιπόν ο κ. Χαϊκάλης φοβήθηκε ότι θα μπορούσαν να τον εκβιάσουν με το υποκλαπέν υλικό».

Η κατακλείδα της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, είναι ότι απόπειρα δωροδοκίας δεν διεπράχθη.

Η κατακλείδα όμως σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη είναι ότι η ποινική διερεύνηση δεν έγινε σε βάθος κι η πορισματική αναφορά που έθεσε την υπόθεση στο αρχείο δεν φώτισε όλες τις πλευρές της. Κι ακόμα, ότι έστω κι αν ποινικά δεν στοιχειοθετήθηκε αδίκημα, η ιστορία αυτή έχει βρώμικες πτυχές ικανές να συμπαρασύρουν σε ελώδη μονοπάτια ακόμα και τα τυχόντα θύματα της . Αν υπήρξαν τέτοια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΟΛΑΙΝ 28 Σεπ 2023 | 12:29

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: Τη σκότωσε γιατί πήγε κόντρα στη βούληση του "Θεού"- Δηλαδή του Μπάμπη

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή του Αναγνωστόπουλου για την δολοφονία της 20χρονης συζύγου του και της σκυλίτσας

ΠΟΛΩΣΗ 28 Σεπ 2023 | 09:55

"Όποιος δεν θέλει, να σηκωθεί να φύγει": Δείχνουν την πόρτα στους διαφωνούντες, έρχεται "αποπαρασίτωση" στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη της Ομπρέλας και οι "παλιοσειρές" έχουν εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, με τον Νίκο Φίλη να πρωτοστατεί.

ΜΕΣΩ TWITTER 27 Σεπ 2023 | 18:33

Εξαλλος ο Καμμένος με την ΕΛΑΣ: Καταγγέλλει εκβιασμό, εκφοβισμό και νταβατζιλίκια

Οι αναρτήσεις Καμμένου με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

FUMIGATION ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ 27 Σεπ 2023 | 16:12

O Καμμένος επιστρέφει όπως πάντα ανορθόγραφος: Ο Αποστολάκης θα εξολοθρεύσει τα τρωκτικά του ΣΥΡΙΖΑ με "αφουμιγκέισον"

"Εφαρμόζεται ενίοτε πλέον των πλοίων σε πολιτικούς σχηματισμούς από έμπειρους ναυτικούς" αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πάνος Καμμένος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 27 Σεπ 2023 | 08:30

Επανεμφάνιση Πάνου Καμμένου μαζί με τον ναύαρχο Αποστολάκη: Νυχτερινή έξοδος με selfie και χαμόγελα [εικόνα]

Selfie αγκαλιά με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ανήρτησε ο Πάνος Καμμένος.

ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ 25 Σεπ 2023 | 15:24

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του Speed Runner Jet μετά την πτώση των δύο ναυτών στη θάλασσα, μέσα στον Πειραιά

Μετά την πτώση δύο ναυτών στη θάλασσα ο εισαγγελέας έδωσε εντολή και συνελήφθησαν τρία μέλη του πληρώματος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 19 Σεπ 2023 | 16:44

"Σπαρτιάτες": Επανέλαβε τις καταγγελίες για εκβιασμούς ο Στίγκας - "Είμαι σε απόλυτο συγχρονισμό με όλους τους βουλευτές, πλην του Φλώρου"

Επί 4,5 ώρες κατέθετε ενώπιον της εισαγγελέως Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" Βασίλης Στίγκας

" ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ” 19 Σεπ 2023 | 11:45

Ο Αρειος Πάγος είπε όχι στο αίτημα των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη για αναίρεση της δίκης- Θα παραμείνουν στη φυλακή

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου "φρενάρει" με πρότασή της το αίτημα αναίρεσης της απόφασης για τους δύο καταδικασμένους για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 11 Σεπ 2023 | 19:40
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ Χ 04 Σεπ 2023 | 09:14

Ο Πάνος Καμμένος τραγουδάει ξυπόλητος το "πότε θα κάνει ξαστεριά, να πάρω το ντουφέκι μου" [βίντεο]

Τις ικανότητες του στο τραγούδι δοκίμασε ξυπόλητος ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ανήρτησε το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 28 Σεπ 2023 | 18:18

Επικοινωνιολόγος για Στέφανο Κασσελάκη: Πλέον υπάρχει χρόνος για φθορά και αποδόμησ'η του

Το σχόλιο του επικοινωνιολόγου και συγγραφέα Μάνου Σιφονιού για το "φαινόμενο" Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 28 Σεπ 2023 | 17:15

Πάνος Καμμένος: Τα μαζεύει για την εξόντωση τρωκτικών στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα την... κάνει ο ναύαρχος Αποστολάκης

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι την εξολόθρευση των τρωκτικών στα πλοία την κάνει χαμηλόβαθμος ναυτικός

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28 Σεπ 2023 | 17:14