
Ηχηρά μηνύματα στέλνουν στην κυβέρνηση, στη δικαιοσύνη αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης οι δημοσκοπήσεις, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών.
Οι έρευνες του τελευταίου διαστήματος αποκαλύπτουν έναν υπόκωφο θόρυβο δυσπιστίας και αμφισβήτησης βασικών θεσμών, με την αίσθηση της συγκάλυψης να ριζώνει ολοένα και βαθύτερα. Το "όλα στο φως" που ακούγεται από κυβερνητικά χείλη δεν πείθει, όπως φαίνεται, τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 61% θέλουν να γίνει προανακριτική επιτροπή-εκτιμώντας ότι εκεί μπορεί να μάθουμε την αλήθεια για το ποιος φταίει για τα Τέμπη- με το 30% των ερωτηθέντων να δηλώνουν μάλιστα ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (δημοσκόπηση Pulse για ΣKAΪ) .

Αν και "γρατζουνισμένη" η γαλάζια παράταξη παραμένει πρώτη στην εκτίμηση ψήφου (31,3%) σύμφωνα με την χθεσινή έρευνα της MRB για το Open, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με ποσοστό 15,9%, το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 13,4%, το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 8,1% και την Ελληνική Λύση να αγγίζει το 9,9%.
Εντύπωση προκαλεί το εύρημα της έρευνας ότι το ΠΑΣΟΚ που ήταν εισηγητής της πρότασης μομφής, δεν κέρδισε μεγάλο πολιτικό όφελος από την πρόταση μομφής, με τους ερωτώμενους να πιστεύουν ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν τελείωσε στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά ένα ποσοστό 82,2% πιστεύει ότι θα έχει και συνέχεια.
Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά το σύνολο των ενεργειών της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο για την υπόθεση σε ποσοστό 74,8% αλλά και της αντιπολίτευσης σε ποσοστό 51,2%, ενώ αντίθετα επαινούν τον ρόλο των συγγενών των θυμάτων, καταδεικνύοντας τον ρόλο που έχουν παίξει οι παρεμβάσεις τους στην αναζήτηση της αλήθειας (85,8%). Απογοητευτικοί είναι οι αριθμοί για την δικαιοσύνη και την αξιολόγησή της, με το 30,1% να απαντά θετικά, και το 60,2% να απαντά αρνητικά για τις ενέργειες της. Όσο για τα μέσα ενημέρωσης, στην πεποίθηση του κόσμου μάλλον δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αφού μόνο το 18% απαντά θετικά και το 74% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Αυλαία με το "γαλάζιο" συνέδριο
Το Μέγαρο Μαξίμου μελετά, διαβάζει και ακούει τον σφυγμό των ερωτώμενων, βλέποντας την θετική πλευρά των ερευνών. Ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος για πρωθυπουργός με μεγάλη απόσταση από τον Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι παρά τα προβλήματα η κυριαρχία της είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για τα ποσοστά που χάνονται από τη μία μηνιαία μέτρηση στην άλλη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χάνει 1,4% και τον Στέφανο Κασσελάκη να αποκτά ένα ενισχυτικό 1,5 μονάδας, δείχνοντας ότι μετά το συνέδριο του κόμματος όχι μόνο έγινε αναστοχασμός και φυγή προς τα μπρος, αλλά και συσπείρωση με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα την Κυριακή των εκλογών.
Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο στη Νέα Δημοκρατία η οποία γνωρίζει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου ή της ψήφου διαμαρτυρίας, με την Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου να συνδέουν το πανηγυρικό συνέδριο στο Ζάππειο, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει σήμερα ο Πρωθυπουργός με ομλία του, με μία ένεση συσπείρωσης που είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση και μέχρι την 9η Ιουνίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr