Η παραίτηση Κατριβάνου, η Βαγενά και το εύθραυστο «153»

Η παραίτηση Κατριβάνου -η πρώτη απώλεια βουλευτή σε κρίσιμη ψηφοφορία- προκαλεί αναταραχή στο Μαξίμου. Το παρασκήνιο της χθεσινής ψηφοφορίας και η οργή των βουλευτών

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η παραίτηση Κατριβάνου, η Βαγενά και το εύθραυστο «153»

Αναταραχή στην κυβέρνηση και στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η στάση της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου να καταψηφίσει τα άρθρα για τον «κόφτη» και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Η διαφωνία της κ. Κατριβάνου ξύπνησε τον εφιάλτη της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό το βάρος των σκληρών μέτρων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τα μέτρα εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με κάθε τρόπο αναφέροντας μερικοί εξ αυτών ακόμα ότι θρηνούν για την απώλεια της δημόσιας περιουσίας και για τα μέρα που ψηφίζει η κυβέρνηση της Αριστεράς, εξέφρασαν την οργή τους για την διαφοροποίηση της Β. Κατριβάνου αμέσως μετά την ψηφοφορία.

«Δεν είναι δυνατό να ψηφίζουμε όλα αυτά τα μέτρα και να διαφοροποιείται η Κατριβάνου χωρίς να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων της», ανέφερε κυβερνητικός βουλευτής αργά χθες το βράδυ.

Η διαφωνία της κ. Κατριβάνου ξύπνησε τον εφιάλτη της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό το βάρος των σκληρών μέτρων την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έδινε την εικόνα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος βουλευτής του κόμματος να διαφωνήσει στο 90 του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για την συμφωνία και την διευθέτηση του χρέους».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξύπνησε ο εφιάλτης της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς φάνηκε στην πράξη ότι υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Σε αυτήν την φάση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στον πολυνόμο αναμένουν θετικές εξελίξεις για την διευθέτηση του χρέους ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Διατηρώντας την πλειοψηφία των 153 μετά την παραίτηση της κ. Κατριβάνου και την είσοδο στη βουλή του Γ. Κυρίτση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται τις αντιδράσεις των βουλευτών στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει η επιθυμητή συμφωνία για το χρέος στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο πριν από την ψηφοφορία στην βουλή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξε η πληροφορία ότι η Β. Κατριβάνου και η Άννα Βαγενά είναι έτοιμες να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και τότε κινητοποιήθηκαν στελέχη του Μαξίμου και της Κ.Ο προκειμένου να μεταπείσουν τις δύο αντάρτισσες βουλευτίνες.

Η κ. Βαγενά μάλιστα μοίραζε προσκλήσεις θεάτρου για την παράσταση της κόρης της στην βουλή ενώ η κ. Κατριβάνου αποχώρησε από την αίθουσα αρκετή ώρα πριν από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Βαγενά μεταπείστηκε την τελευταία στιγμή ενώ η κ. Κατριβάνου μετά από πιέσεις γνωστοποίησε στα στελέχη της Κ.Ο του κόμματος ότι θα υπερψηφίσει τον πολυνόμο αλλά θα διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένα άρθρα όπως και τελικά έγινε.

Οι πιέσεις που ασκούνται από ψηφοφόρους του κόμματος και κοινωνικές ομάδες ανάγκασαν πολλούς βουλευτές να εκφράσουν την διαφωνία τους για τα μέτρα πριν δώσουν την θετική τους ψήφο με την προοπτική ότι η θεσμοθέτηση των σκληρών μέτρων θα αποτελέσει όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

Κλειδί το χρέος, αλλιώς έρχεται θύελλα

Σε μία διαφορετική εξέλιξη όπου θα επικρατήσει η άποψη στο Eurogroup για την μετάθεση της συζήτησης για το χρέος δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Εκτός των κ.κ. Κατριβάνου και Βαγενά που γνωστοποίησαν στο εσωτερικό του κόμματος την διαφοροποίηση τους τουλάχιστον τρεις ακόμα βουλευτές (Δημαράς, Τσιρώνης, Συρμαλένιος) εξέφρασαν την διαφωνία τους με την ένταση των μέτρων καταγράφοντας ότι η πλειοψηφία των 153 είναι ευάλωτη σε τυχόν δύσκολες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον στον βαθμό που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει καθορίσει η κυβέρνηση όπως είναι το χρέος.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος χαμήλωσε τον πήχη για το χρέος στην ομιλία του στην βουλή αναφέροντας ότι «εγώ δεν θέλω να πω τι θα είναι η λύση (για το χρέος) στις 24. Θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε όλοι μαζί, θα δούμε πόσο ικανοποιητικό είναι. Δεν θα σας πω τι θα υπάρχει, αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «Θέλω να πω ότι έχω πλήρη κατανόηση για αυτούς που λένε ότι και να πάρουμε κάτι για το χρέος, αυτό δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο αυτήν τη στιγμή, που του βάζουμε και περισσότερους φόρους και είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Κατανοώ πλήρως αυτή τη θέση και είναι και σωστή αυτή η θέση. Αλλά, από την άλλη μεριά, νομίζω, αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γιατί θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και άρα οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα, που όντως παίρνουμε….»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ" 15 Ιαν 2021 | 15:04

Κουτσούμπας: Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνηση

Κκριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 14 Ιαν 2021 | 19:18

Κυριάκος Μητσοτάκης: Eνημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 14 Ιαν 2021 | 09:48

Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Επόμενη στάση... Βουλή για το τρένο των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli Follie.