Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα το 2018 με αριθμούς-3.741 ασυνόδευτα παιδιά

Η εικόνα του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα για το 2018 και οι ενέργειες της ελληνικής πολιτείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα το 2018 με αριθμούς-3.741 ασυνόδευτα παιδιά

Την εικόνα του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα για το 2018 και τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας γα τη διαχείρισή του καταγράφει το πέμπτο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που εκδόθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, οι ροές προσφύγων και μεταναστών ήταν αυξημένες το 2018 έναντι του 2017. Το 2018 εισήλθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 32.115 άτομα έναντι 29.130 το 2017 (αύξηση περίπου 10%) και από τον Έβρο 15.814 άτομα έναντι 5.577 το 2017 (αύξηση περίπου 280%). Επίσης, το 2018 καταγράφηκαν 66.970 αιτήσεις χορήγησης ασύλου έναντι 58.642 το 2017.

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) διέμεναν στο τέλος του 2018 11.683 άνθρωποι, από 18.107 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Η μείωση επιτεύχθηκε μέσω μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα 29.090 ατόμων κατά το περασμένο έτος, που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Από τη χώρα έφυγαν το 2018, συνολικά, 10.746 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι 322 επέστρεψαν με βάση την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, οι 4.968 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, αξιοποιώντας το πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι 5.456 επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος του 2018, στην ηπειρωτική Ελλάδα, με βάση το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που εκτελείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διέμεναν σε διαμερίσματα 22.686 άνθρωποι. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων σε διαμερίσματα κατά 5.000. Στις 26 Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα διέμεναν 18.369 άτομα. Επιπλέον, με βάση το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σε διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων έμεναν 6.793 άνθρωποι.

Όσον αφορά στην ένταξη των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, περίπου 12.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών παρακολουθούν μαθήματα σε κανονικές τάξεις ή σε τάξεις εντός των Δομών Φιλοξενίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το σύνολο των εγγεγραμμένων προσφύγων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχεται έως το τέλος του 2018 σε 6.150 άτομα, εκ των οποίων 3.645 είναι άνδρες και 2.505 γυναίκες. Όσον αφορά στην Υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018, οι πρόσφυγες που δέχθηκαν υπηρεσίες υγείας στους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας ανέρχονται σε 17.601 άτομα.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ανερχόταν σε 3.741, εκ των οποίων 93,8% ήταν αγόρια και 6,2% κορίτσια, ενώ 7,2% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών. Στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε λειτουργία 48 Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας 1.040 θέσεων, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται ακόμα τρεις δομές φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 24 θέσεων. Σχεδόν το 73% των ανηλίκων προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Επόμενος κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οικοδόμηση ενός "ελληνικού μοντέλου ένταξης", με στόχο την αλληλοκατανόηση, την ειρηνική και δημιουργική συμβίωση και αλληλεπίδραση, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εξάλειψη των φαινομένων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι «το σύνθετο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού παραμένει μια σημαντική πρόκληση, την οποία η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί να διαχειρίζεται με βάση τις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Άλλωστε, αυτές οι αρχές και αξίες αποτέλεσαν εξ αρχής την πυξίδα για τη χάραξη της πολιτικής μας και στη συνέχεια για την εφαρμογή της. Οι ίδιες αρχές και αξίες διατρέχουν εμφανώς και το σύνολο του έργου που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο». Από την πλευρά της, η ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, επισημαίνει ότι πάγια ελληνική θέση είναι να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ετήσια έκδοση είναι αφιερωμένη σε τρία σημαντικά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή: Τη γιαγιά Μαρίτσα Μαυραπίδη από τη Συκαμιά Λέσβου, τον υποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον φούρναρη της Κω, Διονύση Αρβανιτάκη. Όπως αναφέρεται, «αποτελούν και οι τρεις φωτεινά σύμβολα των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, με τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας υποδέχθηκε τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 27 Ιαν 2022 | 22:01

Το ΚΙΝΑΛ απαντά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Η υπεύθυνη στάση της Παράταξής μας ενοχλεί και τους δύο

Η πρώτη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ μετά την κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην πρόταση δυσπιστίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2022 | 21:59

Ο Νίκος Παππάς ερμηνεύει τη στάση Ανδρουλάκη: "Όταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος. Ενδιαφέρον..."

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς υπενθύμισε την τελευταία φορά που έπεσε μια κυβέρνηση και δεν ακολούθησαν εκλογές

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 27 Ιαν 2022 | 21:13

Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχο της ελληνικής πρότασης για τη μετανάστευση - "Όχι" στην εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης με θέμα "Μετανάστευση και Κινητικότητα".

ΣΤΟΝ ALPHA 27 Ιαν 2022 | 20:37

Δημοσκόπηση Abacus: Το 75% λέει "όχι" σε πρόωρες εκλογές - Μεγάλες οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Οι συσπειρώσεις και οι διαρροές των κομμάτων, σε ενδεχόμενο εκλογών, παρουσιάζονται στο β' μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Abacus

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ 27 Ιαν 2022 | 20:34

ΝΔ για Ανδρουλάκη: Από τη μία υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη λέει ότι δεν θέλει εκλογές

"Η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη", αναφέρει η ΝΔ

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ» 27 Ιαν 2022 | 19:57

Ο Πολάκης πανηγυρίζει για την πρόταση μομφής: "Καλώς σας ξαναβρήκα, τις επόμενες ημέρες θα γλεντήσουμε"

Με μια ανάρτηση στο Facebook σχολίασε ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, την πρόταση μομφής

ΣΤΗΝ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ 27 Ιαν 2022 | 19:43

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του Τσίπρα- Το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Open

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο Open ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 27 Ιαν 2022 | 18:18

Με κορονοϊό ο Μάριος Θεμιστοκλέους: "Τριπλά εμβολιασμένος"

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι νοσεί με κορονοϊό.

ΣΤΟ TWITTER 27 Ιαν 2022 | 18:18

Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: "Δεν ξεχνάμε" - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

"Δεν ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας και όλους τους Εβραίους που χάθηκαν στο Άουσβιτς και στα στρατόπεδα της φρίκης" σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 17:30

Χαλαρώνουν τα μέτρα: Επανέρχεται η μουσική - Χωρίς ωράριο εστίαση και διασκέδαση - Τι προβλέπεται για γήπεδα και πιστοποιητικά

Χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης - Ποιοι περιορισμοί διατηρούνται και ποιοι καταργούνται.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 27 Ιαν 2022 | 17:25

Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο αρχίζει η τριήμερη "μάχη" - Το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» 27 Ιαν 2022 | 17:23

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκίνησε η προεργασία - "Από όνειρο γίνεται πραγματικότητα"

Από τον Ιούνιο, πρώτα οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα Σ/Μ θα αποκτήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 16:46

Δημοσκόπηση Alpha: Η Abacus απαντά στον οργισμένο ΣΥΡΙΖΑ - "Δύο έρευνες σε διαφορετικές ημερομηνίες"

Απάντηση στη σφοσδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση της εταιρείας Abacus από την τηλεόραση του Alpha, δίνει η εταιρεία δημοσκόπησης.