Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Μητσοτάκη με βαριά ατζέντα

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

i-prwti-sunodos-korufis-tis-ee-gia-mitsotaki-me-baria-atzenta
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι και η πιο εύκολη, καθώς μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Κύριος παρονομαστής των περισσοτέρων θεμάτων είναι η Τουρκία, μετά την εισβολή στην Συρία, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο μεταναστευτικό, ενώ η ελληνική και η κυπριακή πλευρά θα επιχειρήσουν να βάλουν στο τραπέζι και το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης το Brexit που φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίλυση του είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τους «28». 

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με ηγέτες κρατών της Ε.Ε. 

Οι «28» με το βλέμμα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία 

Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι στις Βρυξέλλες, στην Άγκυρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό «παζάρι» μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση του Μάικ Πένς και του Μάικ Πομπέο με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για το μέλλον της Τουρκικής εισβολής στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή όμως ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε ανοιχτή γραμμή και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μην έρθουν αντιμέτωπες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις με τον συριακό στρατό τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.  

Στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις της Άγκυρας αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα θα ζητήσει την πλήρη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε για το μεταναστευτικό. Βεβαίως ο πρωθυπουργός θα στραφεί εναντίον και των κρατών που κρατούν κλειστά τα σύνορα τους απέναντι στους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως τόνισε στο  Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ναι υπό όρους στην χρηματοδότηση της Άγκυρας

Όσον αφορά την νέα κοινοτική χρηματοδότηση προς την Άγκυρα και την οποία δεν έχει αποκλείσει το Βερολίνο σε αντίθεση με το Παρίσι φαίνεται να είναι αρνητικό, ο πρωθυπουργός πιθανότατα δεν θα την αποκλείσει, αλλά θα επιχειρήσει να την συνδυάσει με την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας από τους εταίρους να θέσουν ως όρο να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση δια στόματος του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και η χώρα μας την ενίσχυση των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ε.Ε: 2,2 δισ. ευρώ έχει πάρει η Ελλάδα 

Από το 2015 μέχρι σήμερα η Κομισιόν έχει δώσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκανστη δημοσιότητα, η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα προέρχονται από τρία ευρωπαϊκά ταμεία: 1,18 δις. ευρώ από το Ταμείο για το Άσυλο, την Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση, 404,5 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 643.6 εκατομμύρια ευρώ από το Εργαλείο Επείγουσας Βοήθειας. 

Κατεβάστε από εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος στο προσφυγικό.

H συμφωνία για το Brexit

Τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται πάντως να μονοπωλήσει η συμφωνία που επετέυχθη το μεσημέρι για το Brexit. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι το Σάββατο, με το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, κοινοβουλευτικό σύμμαχο των Τόρις, να δηλώνει προς το παρόν ότι δεν καλύπτεται από το περιεχόμενό της. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook