Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Το σήριαλ της Κεντροαριστεράς, το φλερτ του ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι, η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό όπου στον χώρο της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κέρδισε το προβάδισμα έναντι του Ποταμιού αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καιροφυλαχτεί.

Πριν ξεκινήσει το κοινοβούλιο την νέα περίοδο λειτουργία του πήραν φωτιά οι συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στις οποίες πρωταγωνιστούν κυρίως στελέχη που ανήκουν ή προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ.

Στην πρόταση συμπόρευσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης απαντά αρνητικά και παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις σε συνέδριο. Την ίδια στιγμή που βουλευτές και στελέχη του κόμματος θέτουν επί τάπητος το θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.

Στην… γωνία όμως καραδοκεί ο ΣΥΡΙΖΑ που μετά την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος κεντροαριστερών ψηφοφόρων ετοιμάζει ανοίγματα στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία προσπαθώντας να κατακτήσει και την …«ταμπέλα» του χώρου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Παππά στα "ΝΕΑ", ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης" στην Ελλάδα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ανοιχτή πρόταση Φ. Γεννηματά για συνεργασία

Από τις ηγεσίες των κομμάτων, η Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει ανοιχτή και διαρκή πρόσκληση στα κόμματα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Προοδευτικού Κέντρου καθώς και στο Ποτάμι για συνεργασία. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων κομμάτων είναι διαρκής αλλά όχι πιεστική, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες στο Ποτάμι προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για κοινή πορεία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαμορφώνει τις άμυνες της απέναντι στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ με στελέχη να κάνουν λόγο σχετικά με την τηλεφωνική πρόταση συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα στην Φ. Γεννηματά, για « ψευδείς και ανυπόστατες διαρροές περί δήθεν πρότασης συνεργασίας προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που κατέρρευσαν αμέσως υπό το «βάρος» του εναγκαλισμού του με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τη συνέχιση της προηγούμενης συνεργασίας του.

Η προσπάθεια όμως πολιτικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία και οι δεσμοί που αναπτύσσει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προκαλούν ισχυρές πιέσεις στην Φ. Γεννηματά και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σύντομα σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση των ευρωπαίων.

Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ότι έχει μικρή συναίσθηση της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως και ελάχιστη κατανόηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα».

Σε νέα δημόσια παρέμβασή της, η Φώφη Γεννημαρά επιμένει να αποδυναμώνει σενάρια και εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις και κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες μπορεί να είναι ο χώρος που θα προσφέρει κοινοβουλευτικές εφεδρείες στον Αλ.Τσίπρα.

«'Οσοι προέβλεπαν την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου έχει τελειώσει οριστικά!"΄ανέφερε η κ. Γεννηματά το Σάββατο.

Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα πάντως δείχνει να επιμένει, με το Νίκο Παππά να αναφέρει (ΝΕΑ) πως «η κ. Γεννηματά προσπαθεί να βάλει το δικό της στίγμα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και αν οριοθετηθεί από την ταύτιση με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά, τότε θα είναι ένα καλό σήμα».

Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Οι …ΔΗΜΑΡίτες προάγγελοι συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης αμέσως μετά τις εκλογές σε δημόσιες δηλώσεις τους κάνουν έκκληση στο Ποτάμι να εμπλακεί στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και να αφήσει τη μοναχική πορεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται στις δηλώσεις τους και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, και Σπ. Δανέλλης.

Στο παρασκήνιο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πρώην συντρόφων στη ΔΗΜΑΡ στους οποίους περιλαμβάνονται τα στελέχη του κόμματος Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, ο δημοσιογράφος Ανδρ. Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στη Συμπαράταξη, και η Αννυ Ποδηματά. Από την πλευρά του Ποταμιού είναι ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης που προέρχεται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο Σπ. Δανέλλης σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών σημειώνει: «Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά δεν αναδείξαμε τα πρόσωπα και την ομάδα που διέθετε το Ποτάμι», είπε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε μέσω Facebook ότι «το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του μοναχικού αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις». Υπέρ ενός διαλόγου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού κέντρου έχει ταχθεί και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Από την πλευρά του ο Αν Παπαδόπουλος σε άρθρο του στην Athens Voice κάνει έκκληση στον Στ. Θεοδωράκη να τολμήσει και να συνεργαστεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τι απαντά ο Στ. Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συνομιλεί με τα παλιά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει επίσης με έμφαση ότι το Ποτάμι ή θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία ή θα διαλυθεί. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δρομολογήσει την διοργάνωση συνεδρίου για τις 4-6 Δεκεμβρίου στο οποίο θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ζητήσει την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής.

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία επίθεση φιλίας όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Την διεύρυνση του χώρου την έχουμε κάνει πράξη με την επιτροπή διαλόγου όπου συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Θ. Βερέμης και ο Ν. Μουζέλης», αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού. Σημειώνουν δε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη, τη ΝΔ της οικογενειοκρατίας ούτε τους νέο- κεντροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τα συνέδρια τους στα τέλη του έτους και την άνοιξη του 2016 για το κυβερνών κόμμα όπου θα αποσαφηνίσουν την ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 11:10

Δημήτρης Μάντζος: Ο 40άρης δικηγόρος που αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γυναίκα δημοσιογράφος αναπληρώτρια

Εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο 40χρονος δικηγόρος, μέχρι τώρα διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Μάντζος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

16 Ιαν 2022 | 18:01

ΣΥΡΙΖΑ: Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι "επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15 Ιαν 2022 | 19:16

Ηλιόπουλος: Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο

"Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο", υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 15 Ιαν 2022 | 18:30

Επεισόδιο με Πολάκη: Απείλησε αστυνομικούς για να σβήσουν πρόστιμο σε ταβέρνα φίλου του- "Ξέρεις πού θα σε στείλω εγώ ρε"

Ο Π. Πολάκης απείλησε αστυνομικούς "με δυσμενή μετάθεση" λέει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. για πρόστιμο που έκοψαν σε σερβιτόρο. "Το πρόστιμο ισχύει κανονικά" λέει η ΕΛ.ΑΣ.