Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Το σήριαλ της Κεντροαριστεράς, το φλερτ του ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι, η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό όπου στον χώρο της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κέρδισε το προβάδισμα έναντι του Ποταμιού αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καιροφυλαχτεί.

Πριν ξεκινήσει το κοινοβούλιο την νέα περίοδο λειτουργία του πήραν φωτιά οι συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στις οποίες πρωταγωνιστούν κυρίως στελέχη που ανήκουν ή προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ.

Στην πρόταση συμπόρευσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης απαντά αρνητικά και παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις σε συνέδριο. Την ίδια στιγμή που βουλευτές και στελέχη του κόμματος θέτουν επί τάπητος το θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.

Στην… γωνία όμως καραδοκεί ο ΣΥΡΙΖΑ που μετά την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος κεντροαριστερών ψηφοφόρων ετοιμάζει ανοίγματα στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία προσπαθώντας να κατακτήσει και την …«ταμπέλα» του χώρου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Παππά στα "ΝΕΑ", ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης" στην Ελλάδα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ανοιχτή πρόταση Φ. Γεννηματά για συνεργασία

Από τις ηγεσίες των κομμάτων, η Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει ανοιχτή και διαρκή πρόσκληση στα κόμματα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Προοδευτικού Κέντρου καθώς και στο Ποτάμι για συνεργασία. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων κομμάτων είναι διαρκής αλλά όχι πιεστική, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες στο Ποτάμι προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για κοινή πορεία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαμορφώνει τις άμυνες της απέναντι στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ με στελέχη να κάνουν λόγο σχετικά με την τηλεφωνική πρόταση συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα στην Φ. Γεννηματά, για « ψευδείς και ανυπόστατες διαρροές περί δήθεν πρότασης συνεργασίας προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που κατέρρευσαν αμέσως υπό το «βάρος» του εναγκαλισμού του με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τη συνέχιση της προηγούμενης συνεργασίας του.

Η προσπάθεια όμως πολιτικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία και οι δεσμοί που αναπτύσσει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προκαλούν ισχυρές πιέσεις στην Φ. Γεννηματά και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σύντομα σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση των ευρωπαίων.

Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ότι έχει μικρή συναίσθηση της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως και ελάχιστη κατανόηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα».

Σε νέα δημόσια παρέμβασή της, η Φώφη Γεννημαρά επιμένει να αποδυναμώνει σενάρια και εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις και κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες μπορεί να είναι ο χώρος που θα προσφέρει κοινοβουλευτικές εφεδρείες στον Αλ.Τσίπρα.

«'Οσοι προέβλεπαν την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου έχει τελειώσει οριστικά!"΄ανέφερε η κ. Γεννηματά το Σάββατο.

Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα πάντως δείχνει να επιμένει, με το Νίκο Παππά να αναφέρει (ΝΕΑ) πως «η κ. Γεννηματά προσπαθεί να βάλει το δικό της στίγμα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και αν οριοθετηθεί από την ταύτιση με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά, τότε θα είναι ένα καλό σήμα».

Η πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει... κεντροαριστερά

Οι …ΔΗΜΑΡίτες προάγγελοι συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης αμέσως μετά τις εκλογές σε δημόσιες δηλώσεις τους κάνουν έκκληση στο Ποτάμι να εμπλακεί στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και να αφήσει τη μοναχική πορεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται στις δηλώσεις τους και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, και Σπ. Δανέλλης.

Στο παρασκήνιο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πρώην συντρόφων στη ΔΗΜΑΡ στους οποίους περιλαμβάνονται τα στελέχη του κόμματος Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, ο δημοσιογράφος Ανδρ. Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στη Συμπαράταξη, και η Αννυ Ποδηματά. Από την πλευρά του Ποταμιού είναι ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης που προέρχεται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο Σπ. Δανέλλης σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών σημειώνει: «Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά δεν αναδείξαμε τα πρόσωπα και την ομάδα που διέθετε το Ποτάμι», είπε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε μέσω Facebook ότι «το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του μοναχικού αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις». Υπέρ ενός διαλόγου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού κέντρου έχει ταχθεί και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Από την πλευρά του ο Αν Παπαδόπουλος σε άρθρο του στην Athens Voice κάνει έκκληση στον Στ. Θεοδωράκη να τολμήσει και να συνεργαστεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τι απαντά ο Στ. Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συνομιλεί με τα παλιά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει επίσης με έμφαση ότι το Ποτάμι ή θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία ή θα διαλυθεί. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δρομολογήσει την διοργάνωση συνεδρίου για τις 4-6 Δεκεμβρίου στο οποίο θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ζητήσει την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής.

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία επίθεση φιλίας όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Την διεύρυνση του χώρου την έχουμε κάνει πράξη με την επιτροπή διαλόγου όπου συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Θ. Βερέμης και ο Ν. Μουζέλης», αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού. Σημειώνουν δε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη, τη ΝΔ της οικογενειοκρατίας ούτε τους νέο- κεντροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τα συνέδρια τους στα τέλη του έτους και την άνοιξη του 2016 για το κυβερνών κόμμα όπου θα αποσαφηνίσουν την ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 07:05

Επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα έως την 1η Φεβρουαρίου - Ολο το παρασκήνιο - Τι δεν αφορά

Από σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου απαγόρευση όλων των δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Ιαν 2021 | 14:35

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας για το Σήφη Βαλυράκη- Για το ραντεβού τους που δεν έγινε

Η ανάρτηση του Λουκά Δημάκα για το χαμό του Σήφη Βαλυράκη και το κείμενο πρώην υπουργού για τις διερευνητικές επαφές

ΑΝΤΙΟ ΣΗΦΗ ΜΟΥ 25 Ιαν 2021 | 14:10

Ο Κάρολος Παπούλιας για τον Σήφη Βαλυράκη- Του έχω θυμώσει που έφυγε πρώτος

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ 25 Ιαν 2021 | 11:10

Αιχμές Λοβέρδου κατά Γεννηματά: "Μπορώ καλύτερα..."

Αιχμές Λοβέρδου για την τακτική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Τι είπε για την υποψηφιότητά του - Στόχος ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ 24 Ιαν 2021 | 21:54

Φώφη Γεννηματά για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: "Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία"

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε ειλικρινή συλληπητηρια στην οικογένεια του.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 24 Ιαν 2021 | 12:33

Αποκάλυψη: Ο επικοινωνιολόγος του Καραμανλή, Γιάννης Λούλης συνεργάζεται τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Ιαν 2021 | 15:43

Είναι επίσημο: Ο Αντρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος