Η συμφωνία, οι γκρίζες ζώνες και η διγλωσσία της κυβέρνησης

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης μετά την “θολή” συμφωνία του Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η συμφωνία, οι γκρίζες ζώνες και η διγλωσσία της κυβέρνησης

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης μετά την “θολή” συμφωνία του Eurogroup, ένα αφήγημα που μιλά για “μεταρρυθμίσεις” και όχι για νέα μέτρα αλλά και για “αντίμετρα”, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε νούμερα και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις απαιτήσεις των δανειστών για δημοσιονομικά μέτρα, επιχείρησε να εξηγήσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος το βράδυ της Τρίτης.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η προ- νομοθέτηση των “μεταρρυθμίσεων” και των “αντιμέτρων” μπορεί να περάσει από τη Βουλή, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν βουλευτές που δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου. Πρόσφατο παράδειγμα, ο Νίκος Μανιός. Το μήνυμα του Μαξίμου φαίνεται ωστόσο πως παραμένει ότι όποιος διαφωνεί, οφείλει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα και να παραιτηθεί.

Ποιο είναι το... σίγουρο μέρος της συμφωνίας

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την συμφωνία αυτή, όλα τα επόμενα βήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας είναι μετέωρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν τα πράγματα. Ακόμη και ο Γερούν Ντάισελμπλουν στην συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας αρνήθηκε να μιλήσει με συγκεκριμένα νούμερα.

Ουσιαστικά τα μόνα σίγουρα στοιχεία αυτής της συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα δέχθηκε την προ-νομοθέτηση μέτρων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και σε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, μέτρα τα οποία θα πρέπει θα συμφωνηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια που αναμένονται στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Πώς θα γίνει η νομοθέτηση

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος την Τρίτη, επειδή η ελληνική έννομη τάξη δεν προβλέπει προνομοθέτηση μέτρων, τα μέτρα θα ψηφιστούν κανονικά με έναρξη ισχύος από 1/1/2019 χωρίς αίρεση. Αυτό αφορά τόσο τα αρνητικά μέτρα, όσο και τα «θετικά». Εάν το πρωτογενές πλεόνασμα φθάσει το 3,5% τότε θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα (θετικά και αρνητικά), ενώ εάν δεν πιαστεί ο στόχος θα εφαρμοστούν μόνο τα αρνητικά με αντίστοιχη μείωση των θετικών.

Τι μένει ακόμη ανοικτό

Σε ότι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ανοικτό παραμένει το ύψος της δημοσιονομικής απόδοσής τους όπως και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σ ' αυτό. Στο τραπέζι των δύο πλευρών αναμένεται να βρεθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης από 1,5% του ΑΕΠ έως 2% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και διεκδικεί ο στόχος αυτός να καθοριστεί στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, ακόμη και κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν με βάση την πρώτη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών αφορούν:

- Στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση του από τα 8.636 ευρώ (για τον άγαμο) που ισχύει σήμερα. Το μέτρο συζητείται να εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα του 2019 παράλληλα όμως με μειώσεις στη φορολογία που θα λειτουργούν αντισταθμιστικά για τις απώλειες.

- Η σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το μέτρο αναμένεται να συνδυασθεί με αποφάσεις ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε όλη της χώρα.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με το ΔΝΤ να έχει και στο μέτωπο αυτό την πιο σκληρή ατζέντα ζητώντας απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Tι γίνεται με το χρέος, τα πλεονάσματα και το ΔΝΤ

Αγνωστο είναι ποια στάση θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένου ότι οι απόψεις του σε σχέση με τους ευρωπαίους δανειστές διίστανται. Επίσης δεν έχει συμφωνηθεί για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μετά την λήξη του 3ου μνημονίου. Κι επίσης, καμία συζήτηση δεν γίνεται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και για την εξειδίκευση των μέτρων που ζητά η Αθήνα, αλλά και το ΔΝΤ προκειμένου να δεχθεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην συνάντηση, το απόγευμα της Τετάρτης, ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Καγκελαρία, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το εάν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ θα αποφασίσει οριστικά αν θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέσα στην Ανοιξη» εκτιμά ένας διπλωμάτης. Αλλά πάει τώρα ενάμιση χρόνος που οι Βρυξέλλες προαναγγέλλουν την απόφαση του ΔΝΤ».

Ποια είναι τα τρία σενάρια για την αξιολόγηση

Το καλό σενάριο προβλέπει ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει μέσα σε ένα δεκαήμερο και άρα το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή της 7ης Απριλίου προκειμένου να εγκριθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη στο QE στις 27 Απριλίου.

Το κακό σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράταση της αξιολόγησης μέχρι και τον Μάιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Eurogroup της 22 Μαίου θα μπορούσε να αποφασίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το «άσχημο» σενάριο συνδέεται με την χρονική παράταση της αξιολόγησης μετά το καλοκαίρι και την αναβίωση μνημών του 2015, όπου η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία πριν κλείσει την αξιολόγηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Αυγ 2020 | 15:23

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους

Με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ θα βάλει τέλος στο πρόσφατο σχέδιό του για προσάρτηση εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τα Εμιράτα

ΑΝΤΙΔΡΑ ΕΝΤΟΝΑ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 14 Αυγ 2020 | 10:16

Τουρκία: Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει τα Αραβικά Εμιράτα για τη συμφωνία με το Ισραήλ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη η ιστορική συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΜΠΑΣ 13 Αυγ 2020 | 23:14

Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: Η Παλαιστίνη την καταγγέλλει και ζητά να συγκληθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

Οργισμένη η Παλαιστίνη για την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Η θέση της Ελλάδας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Αυγ 2020 | 10:43

Αιγυπτιακή προεδρία : Η ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής

"Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία.

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 10 Αυγ 2020 | 15:02

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

O Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 18:47

Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: "Επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή"

Χαιρετίζει από τη Χάλκη τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης