Η συμφωνία του Ιουλίου: Πρώτα υπογράφεις και μετά ξεχνάς

Με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου η Κυβέρνηση πρέπει να παραβιάσει όλες τις «κόκκινες» γραμμές της αν θέλει να περνά τις αξιολογήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η πρόσφατη διαπραγμάτευση Αθήνας - Θεσμών και η απαίτηση του ΔΝΤ για ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων με «ρήτρα αποτυχίας» φέρνει στην επιφάνεια τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Η συμφωνία του Ιουλίου: Πρώτα υπογράφεις και μετά ξεχνάς

Με μια προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων ζητά το Ταμείο προβλέπεται από τη συμφωνία την οποία υπέγραψε η ελληνική πλευρά το δραματικό βράδυ της 12ης προς τη 13η Ιουλίου του περασμένου χρόνου στις Βρυξέλλες. Και το κυριότερο, τα χειρότερα έρχονται.

Το Thetoc σταχυολογεί τα πιο σημαντικά της σημεία. Πολλά από αυτά αφορούν στις περίφημες «κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές. Σε όλα τα μέτρα υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι περισσότερες τον ερχόμενο Ιούνιο και μέχρι τέλος του έτους, στις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί αν θέλει να περνά το «μαρτύριο» των αξιολογήσεων.

Αναθεώρηση ανά τρίμηνο

Με την επισήμανση αυτή η συζήτηση για έξτρα πακέτο μέτρων είναι το λιγότερο υπερεκτιμημένη αφού η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι κάθε τρίμηνο θα «μπαίνει« στη μέγγενη της αξιολόγησης και συνεπώς της λήψης και νέων μέτρων αν χρειαστεί.

Στη συμφωνία - μνημόνιο αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι:

«Σύμφωνα με το άρθρο 13(3) του καταστατικού του ESM υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης που περιλαμβάνει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις για την χρηματοπιστωτική βοήθεια που καλύπτει την περίοδο 2015-18. Οι όροι αναθεωρούνται ανά τρίμηνο, συνυπολογίζοντας την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο».

Το Ταμείο θα είναι παρών έτσι κι αλλιώς

Με βάση τη συμφωνία «Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να συμβουλευτεί και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημόνιου Κατανόησης πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά».

Συνεπώς οι αναφορές ότι η Ευρώπη μπορεί και χωρίς το ΔΝΤ είναι εκ των ων ουκ άνευ.

«Κόκκινα» Δάνεια: Απελευθέρωση όλων από το 2017

Και εδώ εισερχόμαστε στις περίφημες «κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές.

Η όποια συζήτηση διεξάγεται τώρα για την πώληση των «κόκκινων» δανείων γίνεται απλά για να γίνει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων για το επόμενο 8μηνο, αφού με βάση τη συμφωνία -η εν λόγω ρύθμιση ανήκει στην κατηγορία των προαπαιτούμενων- μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο θα πρέπει να απελευθερωθούν όλα, ακόμη και όσα αφορούν στην πρώτη κατοικία ευπαθών ομάδων που προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη. Μάλιστα με βάση τη συμφωνία πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επιτρέψει την πώληση «κόκκινων» αλλά και «πράσινων» δανείων.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά οι αρχές πρέπει «Να υιοθετήσουν τις τροπολογίες του νόμου 43354/2015 (Νόμος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων), ώστε να επιτρέψουν γρήγορα την πώληση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και προστατεύονται πλήρως από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ωστόσο η απελευθέρωση της πώλησης αυτών των δανείων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016».

Περικοπές και στις βασικές συντάξεις

Άλλη μια «κόκκινη» κυβερνητική γραμμή που έχει ξεθωριάσει, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, από πέρυσι το καλοκαίρι.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι «Σαν προαπαιτούμενο οι αρχές θα υιοθετήσουν μια ολοκληρωτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, με στόχο την εξοικονόμηση της τάξης του (0,5%) του ΑΕΠ το 2016 και της τάξης του (1%) του ΑΕΠ έως το 2018, επιπρόσθετα με την αποκατάσταση των επιπτώσεων της εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012. Πρόκειται για την περίφημη εξοικονόμηση 1.8 δισ.

Στην παράγραφο δύο του συγκεκριμένου εδαφίου συμφωνήθηκε «Να επαναρρυθμίσουν τις συνταξιοδοτικές παροχές. Για να επιτευχθεί δικαιοσύνη εντός των γενεών αλλά και μεταξύ των γενεών και για να αντιμετωπιστεί το κόστος της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα επαναρυθμιστούν όλες οι υπάρχουσες συντάξεις».

Μάλιστα στην παράγραφο τρία (iii) γίνεται λόγος για «πάγωμα» στις «τρέχουσες συντάξεις που καταβάλλονται μέχρι η αξία τους να γίνει ίση με εκείνη που υπολογίζεται βάσει των νέων ενιαίων κανόνων. Στις περιπτώσεις που η διαθεσιμότητα στοιχείων αποτρέψει από τον επανυπολογισμό των παροχών, οι προσωρινές συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση την απόδοση. Ο προσωρινές συντάξεις πρέπει να μετατραπούν σε τελικές επαναρρυθμισμένες συντάξεις έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2017».

Τέλος το ΕΚΑΣ και επανέρχεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Η επόμενη παράγραφος προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ αφού αναγράφει χαρακτηριστικά: «Να εξαλείψουν το ΕΚΑΣ και να εναρμονίσουν τους κανόνες εισφορών. Θα καταργήσουν σταδιακά το επίδομα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Απρίλιο του 2016».

Σε ότι αφορά τα επικουρικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα προβλέπεται «Εφαρμογή του παράγοντα βιωσιμότητας όπως αυτός προβλέφθηκε στην μεταρρύθμιση του 2012 στις επικουρικές συντάξεις. (ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα) ώστε να επιτευχθεί η εξισορρόπηση στα επικουρικά ταμεία το 2016 και μεσοπρόθεσμα - ρύθμιση των εξόδων σε όλα τα μετοχικά ταμεία (π.χ. Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) με τρόπο ώστε να αποφεύγεται αυτόματα οποιοδήποτε ετήσιο έλλειμμα.». Αυτή η «αμοιβαία αποδεκτή λύση» δεν μπορεί να είναι άλλη από την επαναφορά, από άλλη πόρτα, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Στο ασφαλιστικό αλλάζουν όλα

Τον Ιούλιο με βάση τη συμφωνία οι πληρωμές παροχών και εισφορών σε όλα τα Ταμεία θα πρέπει να εναρμονιστούν και μέχρι τέλους του έτους θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα Ταμεία και να δημιουργηθεί ένα.

«Σχετικά με την διοίκηση του ασφαλιστικού τομέα, ως προαπαιτούμενο οι αρχές θα (α) νομοθετήσουν ώστε να εναρμονίσουν πλήρως τις διαδικασίες πληρωμών εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία (β) ιδρύσουν μια μόνη οντότητα (ΕΦΚΑ) που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο του 2016 και (γ) νομοθετήσουν ότι μέχρι το τέλος του 2016 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία [με την εξαίρεση των λειτουργιών ΧΧ του ταμείου YY (σσ υπονοείται ο ΕΔΟΕΑΠ) θα καταργηθούν και όλοι οι ασφαλισμένοι θα μεταφερθούν σε μια καινούρια οντότητα και κάθε υπάρχουσα διοίκηση και δομή διαχείρισης αυτών των ταμείων θα καταργηθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία».

Έρχονται ομαδικές απολύσεις

Άλλη μια κυβερνητική «κόκκινη» γραμμή καταρρίπτεται από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Όπως προβλέπεται «Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις ομαδικές απολύσεις και τα πλαίσια συνδικαλιστικής δράσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.»

Αν μάλιστα η κυβέρνηση αποφασίσει να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως πρόσφατα υπονόησε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος η συμφωνία προβλέπει πως «Οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο των πολιτικών της αγοράς εργασίας, θα γίνεται ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμούς ».

Και άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Επίσης σημειώνεται ότι οι αρχές «θα ελευθερώσουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επαναφορά του 5ευρου στα νοσοκομεία

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι αρχές «Θα αντικαταστήσουν το πρακτικώς δοκιμασμένο εισιτήριο των 5 ευρώ για τις νοσοκομειακές επισκέψεις με αντίστοιχα μέτρα σε επίπεδο διαχείρισης της ζήτησης. Εναλλακτικά θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή του» και μάλιστα από τον επόμενο Μήνα.

Και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στην παράγραφο δύο του σχετικού εδαφίου σημειώνεται ότι οι αρχές «θα μεταφέρουν στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της ΔΕΗ που ανήκει στο κράτος, και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πώληση σε έναν ή περισσότερους ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον 40% των ενεργών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μαζί με το υπάρχον 17% της ΔΕΗ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ το νέο υπερΤαμείο θα διαθέτει το 51% της επιχείρησης, δηλαδή η ΔΕΗ με απλά λόγια ιδιωτικοποιείται. Διαδικασία που με βάση τη συμφωνία-μνημόνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Υπερταμείο: όλα τα λεφτά για το χρέος

Όσο για το νέο υπερΤαμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και για το οποίο ο κ. Τσίπρας το δραματικό βράδυ της 12ης με 13ης Ιουλίου του 2015 στις Βρυξέλλες είχε απειλήσει με αποχώρηση, η συμφωνία είναι σαφής: προβλέπει «ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων» που όπως σημειώνεται «θα είναι μία πηγή αποπληρωμής του νέου δανείου από τον ESM, σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Euro Summit». Η απουσία αναφοράς στην πρόβλεψη του προηγούμενου μνημονίου ότι «μετά την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει για την ανάπτυξη» μπορεί με απλά ελληνικά να σημαίνει ότι τα όποια έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή δανείων και μόνο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 9 26 Μαρ 2020 | 07:21

Μάχη στην ΕΕ για το "κορονο-ομόλογο" - Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 25 Μαρ 2020 | 08:31

Το "πάρτι" φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο: Θα λογαριαστούμε μετά την καραντίνα

H ησυχία στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ανεκτή από πολλούς "ριζοσπάστες" του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 24 Μαρ 2020 | 07:18

Υπουργικό για κορονοϊό με τηλεδιάσκεψη: Μόνος στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης

Η στρατηγική, τα μέτρα και οι οικονομικές επιπτώσεις από τον Κορονοϊό στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Μαρ 2020 | 13:31

Κόβονται πτήσεις από Τουρκία και Αγγλία - Αύριο υπουργικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη - Νέες αποφάσεις

Η ενημέρωση από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Μαρ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η αίτηση

Την αίτηση θα καταθέτουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ 20 Μαρ 2020 | 19:35

Πυρ ομαδόν από την κυβέρνηση στους "εκδρομείς του κορονοϊού": Αντικοινωνική η συμπεριφορά σας

Οργή στην πολιτική ηγεσία για την απερισκεψία των λίγων που υπονομεύει την προσπάθεια των πολλών

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ 19 Μαρ 2020 | 09:19

Κυβερνητικές πηγές για ένταξη Ελλάδας στο QE: Τεράστια επιτυχία Μητσοτάκη, δεν το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια

"Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 17 Μαρ 2020 | 17:19

Κορονοϊός: Σχέδιο λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο

Το σκεπτικό είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η παρουσία του αριθμού εργαζομένων στις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, τις ΔΕΚΟ, αλλά και τους δήμους

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 17 Μαρ 2020 | 08:24

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει Μητσοτάκη στην κόντρα με την Ιεραρχία - Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

"Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία" σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 17 Μαρ 2020 | 07:25

Το τολμηρό "φρένο" Μητσοτάκη στις λειτουργίες εκθέτει την Ιερά Σύνοδο

Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.

16 Μαρ 2020 | 15:34

ΔΝΤ: Δεν έχουμε ακόμη υπολογίσει με ακρίβεια τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα υπολογίσει με ακρίβεια τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.