Η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να ταράζει τα "πολιτικά νερά"

Αυξάνονται οι βουλευτές που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συμμετοχή που θα έχει το συλλαλητήριο.

Δύο ακόμη «ναι» υπέρ της συμφωνίας από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σπύρο Λυκούδη, μία επιχείρηση κοινοβουλευτικού μπλοκαρίσματος από τους ΑΝΕΛ και νέα επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση είναι η εικόνα που διαμορφώνεται ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Μέσα στο κλίμα της ακραίας πολιτικής πόλωσης που έχει διαμορφωθεί τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην συμμετοχή που θα έχει το συλλαλητήριο την Κυριακή το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση από τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος είναι ιδιαιτέρως μεγάλη ενώ και στην Αττική είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την συγκέντρωση. Το πως θα εξελιχθεί και η δυναμική που θα έχει αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι ενόψει του συλλαλητηρίου

Κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας η οποία θα έρθει στην βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στα αξιοσημείωτα είναι πως την ανακοίνωση που υπήρξε μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν γίνεται καμία αναφορά στο συλλαλητήριο ακολουθώντας διαφορετική επικοινωνιακή γραμμή σε σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει «λάδι στην φωτιά» μία κίνηση που θα συσπείρωνε ακόμη περεταίρω όσους διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών. «Απευθυνόμαστε σε κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που μέχρι στιγμής διαφωνούν με τη συμφωνία και τους καλούμε να τη διαβάσουν με νηφαλιότητα. Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Ναι» από Παπανδρέου και Λυκούδη

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μην είναι βουλευτής, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει ακόμη ερείσματα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Με συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. «Η εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ένας ακόμη βουλευτής που συνεργάζεται με το Ποτάμι, ο Σπύρος Λυκούδης αποφάσισε να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών η κύρωση της οποίας μετά μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τις 151 ψήφους. «Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή, απαιτούν τη λύση του προβλήματος. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς στην οποία ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί πως με τους χειρισμούς της προκαλεί κλίμα εθνικού διχασμού.

Μητσοτάκης: Εκλογές πριν από την κύρωση

Ο Πρόεδρος της ΝΔ που περιοδεύει στην Κρήτη τόνισε πως η μόνη λύση για να μην περάσει αυτή τη επιζήμια συμφωνία για την χώρα είναι η προκήρυξη των εκλογών πριν την κύρωση της. «Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, πέρα από την προσφυγή στις κάλπες. Εκλογές τώρα για να πετύχουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την αισιοδοξία. Όχι σε αυτό το τέλμα πολιτικής παρακμής. Εκλογές τώρα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την κύρωση συμφωνίας».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η συμφωνία «σπέρνει τον αλυτρωτισμό» ενώ αναφερόμενος στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση έκανε λόγο για ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο.

«Αυτή η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το στυλό που του έδωσε ο Καμμένος, έγινε πρόχειρα και σπέρνει τον αλυτρωτισμό. Έτσι δεν κλείνει καμία παλιά πληγή, αλλά ανοίγουν πληγές σε δύο χώρες. Οι δυο λαοί εμποδίζονται από τη συμφωνία για βιώσιμη λύση. Είναι μια συμφωνία που κοιτάζει προς τα πίσω και θα αποδείξουμε ότι είναι γεμάτη παγίδες. Ακόμη και στη ρηματική ανακοίνωση αναγράφεται δύο φορές ο μακεδονικός λαός».

Θεοδωράκης: Λογική λύση οι Πρέσπες

Την πλήρη αντίθεση του με την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξη του στον Alpha, ωστόσο χαρακτήρισε «λογική λύση» τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού. «Το βασικό που πρέπει να σκεφτούμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι σχεδόν όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τους γείτονές μας ως Μακεδονία. Έχουμε την ευκαιρία να την προσδιορίσουμε ως Βόρεια Μακεδονία. Πρέπει να αρπάξουμε αυτήν την ευκαιρία», ανέφερε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε επίσης ότι επιλέγει το πατριωτικό και όχι το κομματικό συμφέρον. «Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι σκέφτομαι την καρέκλα μου. Παραμένω στο Ποτάμι και ξέρω ότι επιλογές που κάνω μικραίνουν το Ποτάμι.»

Καμμένος: Προσπαθεί να μπλοκάρει την συμφωνία στην επιτροπή

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει πως στην περίπτωση η επιτροπή της βουλής δεν εγκρίνει τη συμφωνία τότε αυτή δεν μπορεί να εισέλθει για συζήτηση στην ολομέλεια.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως σημειώνει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ τότε θα πρόκειται για μια «πραξικοπηματική» κίνηση. Ο κ. Καμμένος επικαλούμενος άλλα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.

Ως προς την αύξηση των μελών των διαρκών Επιτροπών ο ίδιος αντιλέγει ότι αυτή «απαγορεύονται» ρητά, εκτός όπως σημειώνει «από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην αλλάξει τους συσχετισμούς στις κοινοβουλευτικές επιτροπές μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι πλέον «κυβέρνηση μειοψηφίας».

Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 27 Μαρ 2020 | 07:22

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τα "κορονο-ομόλογα" - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 27 Μαρ 2020 | 00:14

Μητσοτάκης υπέρ των κορονο-ομολόγων στη Σύνοδο: Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 26 Μαρ 2020 | 20:15

Μητσοτάκης: Φροντίζουμε τη σωματική και την ψυχολογική μας υγεία - Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Το υπουργείο Υγείας κοινοποιεί Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών λόγω του κορονοϊού

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 9 26 Μαρ 2020 | 07:21

Μάχη στην ΕΕ για το "κορονο-ομόλογο" - Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 25 Μαρ 2020 | 15:57

Κορονο-ομόλογα ζητούν Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες κρατών της ΕΕ από τον Σαρλ Μισέλ

Με επιστολή επισημαίνουν την ανάγκη να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 25 Μαρ 2020 | 14:42

Κορονοϊός: Η αντίδραση Μητσοτάκη στην πρώτη σύσκεψη με τον Τσιόδρα- "Να σώσουμε ζωές"

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη σύσκεψη με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΣΕ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗΣ 25 Μαρ 2020 | 10:27
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 24 Μαρ 2020 | 13:47

Το πρώτο υπουργικό με τηλεδιάσκεψη - Μητσοτάκης: Είναι πρωτοφανής και η κατάσταση και τα μέτρα [εικόνες & βίντεο]

Η συνεδρίαση αφορούσε στην κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν από τον κορονοϊό.