Η τέχνη των "αυτογκόλ" από το νόμο Παππά έως το "φιάσκο Πολύδωρα"

Ως το χρονικό των αλλεπάλληλων αυτογκόλ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η περιπέτεια της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η τέχνη των "αυτογκόλ" από το νόμο Παππά έως το "φιάσκο Πολύδωρα"

Ως το χρονικό των αλλεπάλληλων αυτογκόλ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η περιπέτεια της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών: από την ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΡ ως τον -αντισυνταγματικό- νόμο Παππά κι από εκεί ως την πρόταση για ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΡ από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Η σύγκρουση Παππά - Κωνσταντοπούλου για το ΕΣΡ

Ηδη από το καλοκαίρι του 2015 είχε διαφανεί η επιχείρηση να "μπει χέρι" στο ΕΣΡ, προκαλώντας μάλιστα και ενδοκυβερνητικές κόντρες, με αιχμές των δύο "στρατοπέδων" τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μία και τον Νίκο Παππά από την άλλη. Χαρακτηριστική ήταν η κόντρα των δύο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015. Τότε ο Νίκος Παππάς είχε αναφερθεί στη διαδικασία επιλογής των μελών του ΕΣΡ, υπαινισσόμενος ότι υπάρχει ευθύνη στη Βουλή που δεν έχει διορίσει τα υπολειπόμενα τρία από τα επτά μέλη του ΕΣΡ. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Στέλιος Παππάς, ο οποίος φώναξε ότι «κάποιοι έχουν συγγενείς τους στο ΕΣΡ».

Προς απάντηση, η κ. Κωνσταντοπούλου παρενέβη και επισήμανε ότι «δεν επιτρέπω να σπιλώνει κανείς το πρόσωπο της κ. Αλεξίου». Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, η Λίνα Αλεξίου διορίστηκε στο ΕΣΡ το 2011 και δεν την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για άνθρωπο, συνέχισε, που δεν δέχεται και δεν θα δεχόταν παρεμβάσεις από κανέναν, ούτε από συγγενείς της, ούτε από κανέναν.«Εάν σύντροφε Στέλιο αυτά είναι τα όπλα για να δώσουμε τον πόλεμο, έχουμε πρώτα ηττηθεί μέσα μας» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εν συνεχεία παρενέβη εκ νέου ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνοντας ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πρέπει να προχωρήσει άμεσα ώστε να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση. «Η θητεία όλων των μελών του ΕΣΡ έχει λήξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε και έχω και προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός να κάνω τα πάντα ώστε η σύνθεση του ΕΣΡ που θα αποδώσει τις άδειες τις νόμιμες, να έχει νόμιμη σύνθεση» κατέληξε.

Νόμιμες άδειες από νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ έλεγε στις 30 Ιουλίου ο Νίκος Παππάς. Ομως λίγες μέρες, στις 4 Αυγούστου του 2015, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας των μελών του ΕΣΡ, όπως όριζε ο νόμος, επικαλούμενη μάλιστα σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πάλι ο κ.Παππάς, συνεπικουρούμενος από τον Αλέξη Μητρόπουλο, αμφισβήτησαν την αυτοδίκαιη και υποχρεωτική κατά την πρόεδρο της Βουλής παράταση της αρχικής από το νόμο τετραετούς θητείας των μελών του ΕΣΡ στα οκτώ χρόνια. τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δώσει στη δημοσιότητα και τα πρακτικά από την θυελλώδη Διάσκεψη των Προέδρων.

Με νέες τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς προχώρησε ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της.

Ακολούθησε τον Οκτώβριο του '15 το «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της, με τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς, αλλά και η κατάθεση του περίφημου πλέον νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, που περνούσε όλες τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Επικρατείας, με αιτιολογικό την αδυναμία λειτουργίας του ΕΣΡ, που ο ίδιος είχε ψαλιδίσει! Ως συνέχεια ήλθε άλλη τροπολογία Παππά, σε άσχετο νομοσχέδιο, που όριζε πως ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με διάταξη νόμου, που κατέληξε -πάλι μέσω τροπολογίας τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά και της "θολής" γνωμοδότησης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας- στον "μαγικό αριθμό" 4.

Με την τελευταία αυτή τροπολογία ο Νίκος Παππάς καθορίζει τον αριθμό των αδειών, διενεργεί τον διαγωνισμό, συλλέγει τις προσφορές, προσδιορίζει – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών- τιμές εκκίνησης, ανακηρύσσει υπερθεματιστές και τελικούς αναδόχους και αποδέκτες των αδειών.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ακολούθησε το "σώου" με τους υποψήφιους καναλάρχες κλεισμένους στη Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης, για το οποίο ο Νίκος Παππάς αλλά και συνολικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίαζε ως πρότυπο διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαπλοκής.

Πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο νόμος Παππά όμως πάνω στον οποίο έγινε ο διαγωνισμός εκπέσει ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι εδώ αρχίζει νέος γύρος "αυτογκόλ". Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δια της Ολγας Γεροβασίλη το ίδιο βράδυ της απόφασης, ήταν ότι θα κατατεθεί νέος νόμος, πάλι από τον κ.Παππά, που θα όριζε πώς και πόσο θα πληρώσουν όποιοι επιθυμούν να εκπέμψουν τηλεοπτικό πρόγραμμα, αγνοώντας την ουσία της απόφασης του ΣτΕ ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στο ΕΣΡ. Μάλιστα η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε ως απάντηση στους "κακούς" δικαστές, που με την απόφασή τους "καταδικάζουν" παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και νοσοκομεία να μείνουν χωρίς νοσηλευτές!

Οι αντιδράσεις, η υποχώρηση και το "φιάσκο Πολύδωρα"

Μετά από την θύελλα των αντιδράσεων σύσσωμου του δικαστικού, αλλά και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση την επόμενη μέρα ανέφερε πως "με εντολή Τσίπρα" επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ομως και αυτή η κίνηση προσέκρουσε στην αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συγκρότηση ΕΣΡ, χωρίς προηγουμένως να επιστρέψουν σ'αυτό όλες οι αρμοδιότητες που του είχαν αφαιρεθεί από το νόμο Παππά, άρα στην ουσία να αποσυρθεί και τυπικά μέσω της Βουλής ο νόμος αυτός.

Τελευταία πράξη των κυβερνητικών παλινωδιών ήταν η απόπειρα "παγίδευσης" της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επιλογή ενός πρώην στελέχους της, του Βύρωνα Πολύδωρα, για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ που προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων προσφέροντας και άφθονο γέλιο μέσω των social media, με την ταυτόχρονη άτακτη υποχώρηση του Νίκου Παππά, που ανέφερε ότι η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 21 Οκτ 2020 | 15:34

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας "παίζουν" τα ΜΜΕ- Ζητεί να κληθεί σε ακρόαση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του- όπως αναφέρει- από τα ΜΜΕ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Οκτ 2020 | 12:58

Το ΣτΕ ακυρώνει τον Μεγάλο Περίπατο - Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ 06 Οκτ 2020 | 16:50

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δικαστή του ΣτΕ - Σε καραντίνα σύμβουλοι Επικρατείας

Ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό 66χρονος, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συμμετείχε στην Ολομέλεια

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 29 Οκτ 2020 | 15:56

Tα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός– Σενάριο για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός – Τα δύο σενάρια για τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 29 Οκτ 2020 | 13:49

Γεννηματά για κορονοϊό: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο, μέτρα τώρα σε ΜΜΜ, ΕΣΥ και σχολεία

"Είναι ώρα για αποφάσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η κατάσταση με την πανδημία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις", λέει η Φώφη Γεννηματά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29 Οκτ 2020 | 13:38

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχαιρετά συγκινημένος τον φίλο του Πέτρο Κουναλάκη

Τι έγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 29 Οκτ 2020 | 13:06

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Σωτήρη Τσιόδρα: "Στηρίζει το κυβερνητικό ψέμα" - Ηχηρή απάντηση από Μητσοτάκη

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τον κατηγορεί ότι καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια στα Μέσα Μεταφοράς. Απαράδεκτες οι επιθέσεις, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:44

Συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραπομπή στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Θετική η παραπομπή στη Χάγη, αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ 29 Οκτ 2020 | 10:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για νέα "λίστα Πέτσα": Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δίνουν 2 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, λέει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΠΟΣΟ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΝ" 29 Οκτ 2020 | 10:23

Πέτρος Κουναλάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της δημοσιογράφου Ξένιας για τον πατέρα της - Γιατί δεν θα γίνει κηδεία

Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, Πέτρος Κουναλάκης, πέθανε στα 83 του χρόνια και η κόρη του Ξένια, γνωστή δημοσιογράφος, τον αποχαιρέτησε τρυφερά στα social media.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 29 Οκτ 2020 | 07:51

Συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ 29 Οκτ 2020 | 07:16

Κορονοϊός - Κρίσιμα 24ωρα: Νέο ωράριο στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ

Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Φόβοι για γενικό lockdown.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 28 Οκτ 2020 | 22:58

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.