Η τρίτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα: Τι ανοίγει από σήμερα, τι φοβούνται οι ειδικοί

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την ολική επαναφορά στην κανονικότητα.

Η τρίτη φάση των περιοριστικών μέτρων που ξεκινάει από σήμερα είναι και η πιο κρίσιμη για την πορεία της νόσου στη χώρα μας. Μπορεί τα πρώτα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά καθώς η καμπύλη της εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι δεν εφησυχάζουν και καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσταςίας.

Το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές της Α΄- Β΄ λυκείου και του γυμνασίου, η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων αλλά και η άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το οποίο θα ολοκληρωθεί επτά μέρες μετά με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την ολική επαναφορά στην κανονικότητα η οποία θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν γρηγορότερα την χώρα από την ύφεση.

Ο κορονοϊός είναι εδώ

Μέσω τηλεοπτικών μηνυμάτων τα οποία προβάλλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τα social media αλλά και με τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση στέλνει ένα διαρκές μήνυμα προς την κοινωνία πως τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα προστασίας, δεν λείπουν και οι παραφωνίες με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και έξω από μαγαζιά "take away". Το "κορονο – πάρτι" αλλά και ο συνωστισμός που επικράτησε σε ορισμένα λεωφορεία, είναι εκείνα που ανησυχούν τόσο το Μαξίμου όσο και την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως όλοι θα πρέπει να λάβουν την ατομική τους ευθύνη προκειμένου να προστατέψουν την δημόσια υγεία. "

Δεν μπορεί σε κάθε παραλία, σε κάθε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, σε κάθε δημόσιο χώρο να υπάρχει και ένας αστυνομικός. Και δεν είναι αυτή η βούλησή μας, δεν είναι αυτή η διάθεσή μας Προφανώς είναι και θέμα ατομικής ευθύνης και νομίζω ότι αυτό που έχουμε πει δημόσια, το έχουμε πει για κάθε περίπτωση και για κάθε διαφορετική παρουσία τέτοιου είδους συνωστισμών".

Θετική εικόνα για παραλίες και εκκλησίες

Θετικό ήταν το πρώτο τεστ που έγινε με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών αλλά και των εκκλησιών. Οι πολίτες τήρησαν τις αποστάσεις, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είχαν στηθεί στις σωστές αποστάσεις, στους ναούς υπήρχαν αντισηπτικά, καθαρίζοντας συνεχώς στασίδια και εικόνες ενώ οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν όπου ήταν απαραίτητες.

Την ικανοποίηση του δεν έκρυψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η εικόνα από τις εκκλησίες σήμερα ήταν πολύ καλή, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των πιστών, που προσήλθαν στους ναούς για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία. Παράλληλα θετικός είναι ο απολογισμός και από τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, όπου τηρήθηκαν, σε γενικές γραμμές, οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα".

Τα μέτρα για τα εμπορικά κέντρα

Τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί. Δεν θα λειτουργήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια που υπάρχουν παρά μόνο για "take away" ενώ τα περιοριστικά μέτρα όπως και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός της εμπορικού κέντρου ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. του συνόλου του εμπορικού κέντρου.

Υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υποχρεωτική η μάσκα για το προσωπικό και τους πελάτες εντός του καταστήματος του εμπορικού κέντρου.

Συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%.

Οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις

Από σήμερα αίρονται οι απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα ενώ αρχίζουν και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για την Κρήτη. Όσοι θα ταξιδέψουν θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Τρένα, ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία πληρότητα 50% μέχρι την 31η Μαΐου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

Προτροπή για έκδοση ηλεκτρονικό εισιτηρίου

Το προσωπικό να έχει μέσα ατομικής προστασίας και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Στις αερομεταφορές, η επιβίβαση θα γίνεται τμηματικά και μόνο από την μπροστινή πόρτα. Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί. Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.

Οι κανόνες για την εστίαση

Μία εβδομάδα νωρίτερα στις 25 Μαΐου από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης. Ο υπουργός Εσωτερικών με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στην βουλή θα δίνει το δικαίωμα σε καφετέριες και εστιατόρια να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα με στόχο να καλυφθεί το 80% της λειτουργίας του καταστήματος. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε τους κανόνες με τους οποίους θα ανοίξουν τα μαγαζιά της εστίασης.

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς, δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ σύσταση για τους πελάτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ 3 06 Ιουλ 2020 | 08:23

Νέα έρευνα: DNA από τους Νεάντερταλ αυξάνει τον κίνδυνο για κορονοϊό

Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με ένα τμήμα γονιδιώματος του Homo sapiens, το οποίο έχει κληροδοτηθεί μετά τις επιμιξίες του με τους Νεάντερταλ.

ΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Προκλητικό κορονο-πάρτι στην Αλίαρτο: Συνωστισμός παρουσία βουλευτών ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και δημάρχων

Το γλέντι του Αθλητικού Ομίλου Υψηλάντης στην Αλίαρτο τα είχε όλα. Χορό, φαγητό και συνωστισμό.

234 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 06 Ιουλ 2020 | 06:37

Κορονοϊός ΗΠΑ: 39.379 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης ανήλθε σε 57.683 το Σάββατο, επίπεδο που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 28.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 05 Ιουλ 2020 | 21:19

Συναγερμός στην Ισπανία: Δεύτερη τοπική καραντίνα μέσα σε δύο μέρες - Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού

Μετά την Καταλονία, νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στη Γαλικία.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ 05 Ιουλ 2020 | 20:51

Σήμα κινδύνου από 239 επιστήμονες: Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα - Έκκληση για μέτρα

Καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του για την πανδημία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 05 Ιουλ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Εννέα νέα κρούσματα στη χώρα, τα επτά εισαγόμενα - Κανένας νέος θάνατος

192 οι νεκροί συνολικά - 3.519 τα κρούσματα - 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΞΙ ΤΟ ΠΡΩΙ 05 Ιουλ 2020 | 16:08

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στη Σερβία λόγω κορονοϊού

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 11 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 05 Ιουλ 2020 | 12:53

Χόπκινς: Εξι εκατ. οι ιαθέντες από τον κορονοϊό, στους 530.898 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα το πρωί στις 10:00 ώρα Ελλάδος ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως από την COVID-19 ανερχόταν σε 530.898

05 Ιουλ 2020 | 10:04

Κρήτη: Σε καραντίνα η τουρίστρια από τη Ρουμανία - Αρνητικό το τεστ στο σύζυγό της

Θέμα χρόνου η μεταφορά της στο ξενοδοχείο καραντίνας - Αρνητικό το τεστ στο σύζυγό της

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΧΗ 05 Ιουλ 2020 | 09:57

Πλαστικό: Μια "πληγή" που επέστρεψε λόγω της πανδημίας

Η παγκόσμια μάχη κατά των ρυπογόνων πλαστικών

05 Ιουλ 2020 | 08:35

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως

Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Ιουλ 2020 | 21:48

ΠΟΥ: Τέλος οι δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι δοκιμές "δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας" ασθενών με Covid-19.

212.326 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 21:38

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως - Ανήσυχος ο ΠΟΥ

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.