Η Τρίτη που κρίνει τις πολιτικές εξελιξεις σε Σκόπια και Αθήνα

Απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι την κρισιμότερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Τρίτη που κρίνει τις πολιτικές εξελιξεις σε Σκόπια και Αθήνα

Απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι την κρισιμότερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις αρμόδιες επιτροπές και πλέον την ερχόμενη Τρίτη οι 120 βουλευτές καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η φημολογία των τελευταίων ημερών επιβεβαιωθεί και ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, ήτοι 80 βουλευτές, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 110 ημέρες.

Η ερχόμενη Τρίτη θα είναι, όμως, σημαντική ημέρα και για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, καθώς από την έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας θα καθοριστεί εάν οι πολιτικές κόντρες εντός της συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πάνου Καμμένου θα συνεχιστούν ή εάν αντιθέτως η εύθραυστη συμβίωση θα πάρει άλλη μια παράταση.

Η διαδικασία

Μετά τη λήψη της απόφασης να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος το Κοινοβούλιο ορίζει χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου ο εισηγητής της πρότασης συντάσσει τα σχέδια των τροπολογιών. Στη συνέχεια τα σχέδια αυτά κατατίθενται στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ορίζει ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, το αργότερο εντός 30 ημερών για την συζήτηση των σχεδίων των τροπολογιών.Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης διεξάγεται ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Στο τρίτο στάδιο η τελική πρόταση κατατίθενται στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος ορίζεται ημερομηνία συνεδρίασης της ολομέλειας το αργότερο εντός 30 ημερών και η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία η οποία απαιτεί και πάλι 80 βουλευτές.

Ζάεφ: Δεν έχουμε την πλειοψηφία των δύο τρίτων

Σε αντίθεση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να ψηφίσουν επί των συνταγματικών τροπολογιών. «Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια συναίνεση, μια ενότητα, κάτι πίσω από το οποίο θα σταθούμε μαζί» είπε ο Ζάεφ προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι σχεδόν τα μόνα πράγματα που μας ενώνουν τόσο πολιτικά όσο και εθνικά.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι ότι μίλησε με όλους τους βουλευτές και ότι ξέρει ότι «ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης φοβούνται να χάσουν αυτή την ευκαιρία». Ωστόσο πρόσθεσε πως «χωρίς την αντιπολίτευση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο Κοινοβούλιο. Έχουμε βουλευτές, δεν έχουμε όμως την πλειοψηφία των δύο τρίτων».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έστειλε το μήνυμα του και μέσω Facebook. «Οι πολίτες επιδιώκουν σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Ο μόνος τρόπος για αυτούς τους στόχους είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την EE. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Απειλές» και «πλειοψηφίες»

Την εβδομάδα που πέρασε πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν βουλευτές του VMRO-DPMNE να δέχονται απειλές. Το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα εξετάσει αναφορές πως μέλη της αντιπολίτευσης που μπορεί να θέλουν να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών δέχονται απειλές για την ζωή τους. «Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι.

Μάλιστα εξήγησε ότι οι απειλές είναι κάποιες φορές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Όλιβερ Σπασόφσκι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποτρέψει «απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της δουλειάς των νομοθετών».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Meta, απειλές εξαπέλυσε και ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία». «Εκείνοι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE που θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών και υπέρ της εξάλειψης του ονόματος της χώρας μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι καν σε θέση να φτάσουν τα σύνορα στην προσπάθεια τους να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε ο Janko Bacev.

Ωστόσο, δημόσια κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν έχει παραπονεθεί ότι λαμβάνει απειλές για την ζωή του. Μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε, όμως, με ανώνυμες δηλώσεις στο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ερευνητική δημοσιογραφία BIRN, ότι έχει δει με τα μάτια του ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO. «Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πολυπόθητο «80»

Μετά τα αρχικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει 76 βουλευτές, την Πέμπτη ένα ακόμη δημοσίευμα ανέβασε τον αριθμό στο πολυπόθητο «80». «Την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ» μετέδωσε το αλβανόφωνο κανάλι ALSAT-M το οποίο επικαλέστηκε το πρώτο δίκτυο της σερβικής τηλεόρασης RTS. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPNE είναι έτοιμοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, tο RTS προσθέτει oτι σε αυτή την διαδικασία αρκετοί πρώην αξιωματούχοι του VMRO-DPMNE έχουν εμπλακεί ώστε να πείσουν τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Ωστόσο, το VMRO έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες κάνοντας λόγο για ανακρίβειες. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Και πρόσθεσε: «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Το κλίμα στα Σκόπια εμφανίζεται περισσότερο πολωμένο από ποτέ ενώ οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ενταθεί και σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναλυτές εντάσσουν και τη διενέργεια έξι νέων ερευνών σε βάρος πρώην και νυν στελεχών του VMRO που διέταξε ο ανακριτής, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής δίωξης».

Λίγα 24ωρα πριν, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι ανώνυμη πηγή από το ΕΛΚ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του VMRO έχει εξαγριώσει αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οποίοι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής του σκοπιανού κόμματος από τις βάσεις του.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προειδοποιώντας τον ότι εάν το κόμμα του εμποδίσει μια δημοκρατική κοινοβουλευτική συζήτηση για την έγκριση της συμφωνίας, «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες».

Στην ίδια γραμμή και ο Γιοχάνες Χαν. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τις απειλές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, VMRO, προς τα μέλη του, τα οποία θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι απαραίτητη, ώστε να μετονομαστεί η χώρα επί τη βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φωτογραφία: Ρόιτερς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ 02 Δεκ 2020 | 21:41

Σκληρή επίθεση Μπερνς: Το έχει παρακάνει ο Ερντογάν - Να σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Νίκολας Μπερνς είπε πως ανησυχεί πραγματικά για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 20:43

Κοντοζαμάνης: Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε ξεμπερδέψει

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης πραγματοποίησε διήμερο επισκέψεων σε νοσοκομεία της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 20:06

Μητσοτάκης στο 31ο Greek Economic Summit: Κλειστά τα σχολεία για όσο μας πουν οι ειδικοί

Στη συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 16:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σποτ για τον Αντιδήμαρχο Baden Baden και τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων

02 Δεκ 2020 | 15:35

Επίθεση στο Τρίερ της Γερμανίας - ΥΠΕΞ: Οδύνη για τον θάνατο του Έλληνα γιατρού και της κόρης του

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο των δύο Ελλήνων στην επίθεση στο Τρίερ της Γερμανίας.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 14:30

Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου - Τι είπε για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Τι είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για τον εορτασμό του Αγίου Νικαλάου - Τι μέτρα θα εφαρμοστούν για την επέτειο Γρηγορόπουλου.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ 02 Δεκ 2020 | 14:06

Κορονοϊός: "Ψεκασμένος" πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ καταγγέλλει τα εμβόλια- Εξαλλος ο γιατρός στο πάνελ

Ο πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης άρχισε να υποστηρίζει ψεκασμένες θεωρίες

31O GREEK ECONOMIC SUMMIT 02 Δεκ 2020 | 13:15

Γιάννα Αγγελοπούλου για 200 χρόνια από το 1821: Θέλουμε την επέτειο κτήμα όλων, όχι μιας μικρής ελίτ

"Δεν βλέπουμε την επέτειο των 200 ετών σαν ένα πανηγύρι. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο στόχος της επετείου είναι να γίνει μια πηγή έμπνευσης για όλους", είπε η κ. Αγγελοπούλου.

ΟΙ ΕΞΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 12:50

Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός στη βόλτα στην Πάρνηθα; - Μια αποτίμηση, η Αυγή και το Μακελειό

Μια αποτίμηση των αντιδράσεων για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η φωτογραφία χωρίς μάσκα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ 17,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 02 Δεκ 2020 | 12:18

Μητσοτάκης: "Μικρός άθλος" η αντοχή του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Στόχος, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι "η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει". Η ομιλία στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.