Η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών & ο απρόβλεπτος Ερντογάν

Η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και η κλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών & ο απρόβλεπτος Ερντογάν

Σε μια ακόμη υπόθεση που θα προκαλεί τριβές διαρκείας κινδυνεύει να εξελιχθεί το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, μετά από την είσοδό τους κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ανοιχτών θεμάτων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Τη Δευτέρα, ορισμένοι από τους βασικούς φόβους της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν, καθώς το τουρκικό δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων με την οποία ζητούσαν την άρση της προφυλάκισης που τους επιβλήθηκε με την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Όπως είναι προφανές, ορατός είναι ο κίνδυνος η όλη διαδικασία να διαρκέσει για σημαντική χρονική περίοδο.

Τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, έντονη παραμένει η ανησυχία για την τροπή που θα πάρει εν τέλει η υπόθεση, καθώς ένα περιστατικό με πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας στην επίλυσή του τείνει να μετατραπεί σε κομβικό ζήτημα. Σε δηλώσεις του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς κάλεσε την Άγκυρα να μην μετατρέψει σε πρόβλημα τη υπόθεση των δύο στρατιωτικών: «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Πίσω από τις ανησυχίες της Αθήνας κρύβεται ο φόβος για το ενδεχόμενο η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν να «τρενάρουν» όσο μπορούν την όλη διαδικασία -και άρα την επιστροφή των δύο στρατιωτικών- προκειμένου να προσθέσουν άλλο ένα θέμα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοινώνει άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 7 Μαρτίου σε χερσαίο Τουρκικό έδαφος, αλλά και σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρο το Καστελόριζο.

Αποκλείουν ενδεχόμενο ανταλλαγής

Σημειώνεται ότι ο χειρισμός του θέματος μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα συσχετισμός της υπόθεσης των δύο ελλήνων με τους δύο τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πριν δύο χρόνια. Το βεβαρυμένο κλίμα, ωστόσο, ευνοεί τέτοιες ρητορικές συνδέσεις, οι οποίες παρατηρούνται σε αρκετά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ.

Η αμφιλεγόμενη δήλωση του κ. Βozdağ δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για κατασκοπεία, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της τουρκική κυβέρνησης, προφυλακίστηκαν στη βάση της κατηγορίας της παράνομης εισόδου και μόνο, ενώ υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα και για την κατασκοπεία.

Αυξάνονται τα περιστατικά ανησυχίας

Σημειώνεται ότι το περιστατικό με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς έρχεται σε μια περίοδο που η ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι «καυτή» και η τουρκική προκλητικότητα εμφανής. Αρκεί κανείς να ανακαλέσει στη μνήμη του ορισμένα από τα περιστατικά της τελευταίας περιόδου. Στις 12 Φεβρουαρίου σημειώθηκε ο εμβολισμός του «ΓΑΥΔΟΣ 090» από την τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, ενώ ένα μήνα νωρίτερα το κανονιοφόρο «Νικηφόρος» είχε παρενοχληθεί από τουρκικό σκάφος. Την ίδια περίοδο, η Άγκυρα κατάφερε να αναβάλει την προγραμματισμένη γεώτρηση σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ και ανέβασε αισθητά τους τόνους σε επίπεδο ρητορείας.

Με την στρατηγική της αυτή, η Άγκυρα φαίνεται να επιδιώκει τη θεμελίωση μιας παρουσίας στην περιοχή, ακόμη και κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι η διεκδικήσεις της, παρά τον παράνομο χαρακτήρα τους, δημιουργούν την αίσθηση στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει κάτι διεκδικούμενο και άρα λειτουργούν προς όφελός της.

Τα παραπάνω θα πρέπει ίσως να συσχετιστούν με την επερχόμενη Σύνοδο της ΕΕ στη Βάρνα που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα δείχνει να ακολουθεί μια τακτική στο πλαίσιο της οποίας ανοίγει όσα περισσότερα θέματα μπορεί προκειμένου να έχει περισσότερα διαπραγματευτικά εργαλεία στην τελική διαπραγμάτευση.

Ανησυχεί ο διεθνής παράγων

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε με τον πιο σαφή τρόπο ο διεθνής παράγων τις προηγούμενες ημέρες και ιδίως οι ΗΠΑ δια στόματος του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε δύο μάλιστα παρεμβάσεις του.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή». Παρόλ'αυτά στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως επεσήμανε, «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας με νόημα πως «κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας».
Δύο ημέρες αργότερα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ανησυχία του περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια» και προς τούτο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ 29 Νοε 2021 | 09:55

Παραλογισμός στην Τουρκία με την Χούλια Αβσάρ: Η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια αλλά κάποιοι άνοιξαν 200 σαμπάνιες στα πόδια της

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία παραπαίει, κάποιοι άνοιξαν σε κέντρο διασκέδασης 200 σαμπάνιες για την Χούλια.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ 26 Νοε 2021 | 09:05

Εικόνες εξαθλίωσης στην Τουρκία: "Αντί να αγοράζετε δύο κιλά κρέας, αγοράστε μισό" λένε κυβερνητικοί βουλευτές

Κυβερνητικοί βουλευτές στη Τουρκία σχολιάζουν την ακρίβεια στη χώρα. Μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: "Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας".

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 13:44

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "σώζουν" τον Ερντογάν: Ζεστό χρήμα 10 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Η αλλαγή κλίματος στη Μέση Ανατολή. Γιατί τα ΗΑΕ προσέγγισαν την Τουρκία. "Φιλί της ζωής" στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία από το Άμπου Ντάμπι.

TURKOVAC 25 Νοε 2021 | 11:50

Με την Τουρκία χρεοκοπημένη ο Ερντογάν βγάζει στην αγορά... τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΡΑ 24 Νοε 2021 | 22:18

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα βενζινάδικα [εικόνες-βίντεο]

Με συνθήματα όπως "Κυβέρνηση, παραιτήσου" και "Δεν τα βγάζουμε πέρα" οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους - Τουλάχιστον 30 συλλήψεις.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΣΤΕΥΤΙΚΟ 24 Νοε 2021 | 17:58

Γερμανία: Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση - Τι αναφέρει για την Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων

Η Προγραμματική Συμφωνία της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία αναφέρεται σε μια "περιοριστική πολιτική" και "πιο δεσμευτικούς κανόνες" στις εξαγωγές όπλων

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 24 Νοε 2021 | 15:15

Τουρκία: Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της λίρας με απλά λόγια- Οι εμμονές του Ερντογάν [εικόνες]

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και πάλι την Τρίτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδροςντογάν

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 24 Νοε 2021 | 14:31

Τέλος τα iPhone στην Τουρκία μετά τη βύθιση της λίρας - "Μη διαθέσιμο αυτή τη στιγμή", γράφει η Apple

Οι Τούρκοι που προσπαθούσαν να αγοράσουν iPhones και άλλα ηλεκτρονικά έλαβαν σήμερα διαδικτυακά μηνύματα για μη διαθεσιμότητα προϊόντων