Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Οι επαφές Κοτζιά, τα δύο προσχέδια και το μέλλον της διαπραγμάτευσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Χθες το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα μετά από 10 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η σημειολογία έχει τη δική της σημασία, δεν αρκεί βεβαίως για να λύσει ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Ο σημερινός μαραθώνιος συναντήσεων που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με την πολιτική ηγεσία της γείτονος θα δείξουν εν πολλοίς εάν η αισιοδοξία που εξέφραζαν οι δύο πλευρές όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν ή όχι δικαιολογημένη. Η πίεση του διεθνούς παράγοντα για ταχεία επίλυση του ζητήματος, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο της ευρωατλαντικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, φαίνεται να εντείνεται την τελευταία περίοδο, προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού παράγοντα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η ρωσική κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς να υπενθυμίσει στη σκοπιανή κυβέρνηση τις... «αρνητικές επιπτώσεις» από την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση ρώσου αξιωματούχου με τον σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά τόνισε ότι «τα σχέδια εισόδου της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και στις διμερείς σχέσεις». Την ίδια στιγμή, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ.Κοτζιά, το νέο ορόσημο για το Σκοπιανό έχει ήδη οριστεί. Το νέο ραντεβού θα γίνει στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τη διαιτησία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά - εικόνα 2

Τα δύο προσχέδια

Σε αυτό το κλίμα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις δύο -όπως απεδείχθη τελικώς- προσχέδια συμφωνίας για τα όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σημειώνεται ότι ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά θα ήταν εκείνη που θα συνέτασσε το προσχέδιο συμφωνίας και κατόπιν η πλευρά των Σκοπίων θα τοποθετείτο με τις παρατηρήσεις, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι δύο κείμενα. Το πρώτο είναι εκείνο που συνέταξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το άλλο εκείνο που καταρτίστηκε από τον κ. Ντιμιτροφ.
Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο θέμα της ονομασίας, όπου και προκρίνεται το «Gorna Macedonija», αμετάφραστο. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος καθώς το θέμα της σύνδεσης της ταυτότητας και της γλώσσας με τη νέα ονομασία. Από την πλευρά της η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια «σαλαμοποίηση» αλλά λύση πακέτο που θα απαντά στα επτά κεφάλαια που συμπεριέλαβε στο δικό της σχέδιο συμφωνίας. Αυτά είναι: Τα κεφάλαια που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επτά: 1. Ονομασία, 2. Εύρος χρήσης, 3. Γλώσσα, 4. Ταυτότητα, 5. Εμπορικές χρήσεις, 6. Ακρωνύμια, 7. Συντμήσεις.

Η στάση Ντιμιτρόφ και ο Καμμένος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση στην Αθήνα έκαναν οι τελευταίες διαρροές του υπουργού Εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ, στις οποίες φέρεται να δηλώνει ότι ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις ισοδυναμούν με παραλογισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντιμιτρόφ φαίνεται να υιοθετεί ορισμένες φορές σκληρότερη στάση από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζάεφ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση μιας διαπραγματευτικής κατανομής ρόλων αλλά και στο πλαίσιο των προσωπικών φιλοδοξιών και του διακριτού ρόλου που επιδιώξει να έχει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Τα εσωκομματικά ζητήματα δεν αφορούν βεβαίως μόνο τη γειτονική χώρα αλλά και την κυβέρνηση, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες και παρά την ανανέωση των πολιτικών όρκων της συγκυβέρνησης, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν συναινεί στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Κοτζιά

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά - εικόνα 3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 20:13

Επανεμφάνιση Φουρθιώτη με απειλές για Γεραπετρίτη και Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιος εκβιασμός ενός υπόδικου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό, με τον Γ. Γεραπετρίτη να παραδέχεται τις επαφές και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωποφαγία και τοξικότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 23 Ιαν 2022 | 14:17

ΝΔ για τα φυλλάδια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και χυδαία η προσπάθεια να καπηλευτούν κομματικά την υπόθεση της 24χρονης

"Τέλος στην ασυδοσία των ελίτ είμαστε μαζί με κάθε Γεωργία" και "Πλούσιοι, νέοι, ωραίοι, σεξιστές δεν μας κάνει εντύπωση που είστε βιαστές" ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 23 Ιαν 2022 | 12:35

Θετικός στον κορονοϊό και ο Αλέξης Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ

"Το μοριακό τεστ που έκανα χθες βγήκε θετικό. Έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ευτυχώς τα συμπτώματα είναι ήπια", έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Ιαν 2022 | 22:05

Βιασμός 24χρονης: Η Εφη Αχτσιόγλου πήρε τηλέφωνο την Γεωργία Μπίκα

"Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, εγώ επικοινώνησα με την κυρία Γεωργία Μπίκα, ως γυναίκα και ως πολιτικός", έγραψε η κ. Αχτσιόγλου.

"ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" 22 Ιαν 2022 | 21:54

H απρόσμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιαν 2022 | 12:28

Δένδιας στο "Κεφάλαιο": Κανείς να μην έχει αυταπάτες ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζει ο Ν. Δένδιας στο "Κεφάλαιο".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία