Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Οι επαφές Κοτζιά, τα δύο προσχέδια και το μέλλον της διαπραγμάτευσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά

Χθες το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα μετά από 10 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η σημειολογία έχει τη δική της σημασία, δεν αρκεί βεβαίως για να λύσει ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Ο σημερινός μαραθώνιος συναντήσεων που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με την πολιτική ηγεσία της γείτονος θα δείξουν εν πολλοίς εάν η αισιοδοξία που εξέφραζαν οι δύο πλευρές όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν ή όχι δικαιολογημένη. Η πίεση του διεθνούς παράγοντα για ταχεία επίλυση του ζητήματος, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο της ευρωατλαντικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, φαίνεται να εντείνεται την τελευταία περίοδο, προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού παράγοντα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η ρωσική κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς να υπενθυμίσει στη σκοπιανή κυβέρνηση τις... «αρνητικές επιπτώσεις» από την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση ρώσου αξιωματούχου με τον σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά τόνισε ότι «τα σχέδια εισόδου της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και στις διμερείς σχέσεις». Την ίδια στιγμή, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ.Κοτζιά, το νέο ορόσημο για το Σκοπιανό έχει ήδη οριστεί. Το νέο ραντεβού θα γίνει στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τη διαιτησία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά - εικόνα 2

Τα δύο προσχέδια

Σε αυτό το κλίμα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις δύο -όπως απεδείχθη τελικώς- προσχέδια συμφωνίας για τα όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σημειώνεται ότι ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά θα ήταν εκείνη που θα συνέτασσε το προσχέδιο συμφωνίας και κατόπιν η πλευρά των Σκοπίων θα τοποθετείτο με τις παρατηρήσεις, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι δύο κείμενα. Το πρώτο είναι εκείνο που συνέταξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το άλλο εκείνο που καταρτίστηκε από τον κ. Ντιμιτροφ.
Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο θέμα της ονομασίας, όπου και προκρίνεται το «Gorna Macedonija», αμετάφραστο. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος καθώς το θέμα της σύνδεσης της ταυτότητας και της γλώσσας με τη νέα ονομασία. Από την πλευρά της η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια «σαλαμοποίηση» αλλά λύση πακέτο που θα απαντά στα επτά κεφάλαια που συμπεριέλαβε στο δικό της σχέδιο συμφωνίας. Αυτά είναι: Τα κεφάλαια που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επτά: 1. Ονομασία, 2. Εύρος χρήσης, 3. Γλώσσα, 4. Ταυτότητα, 5. Εμπορικές χρήσεις, 6. Ακρωνύμια, 7. Συντμήσεις.

Η στάση Ντιμιτρόφ και ο Καμμένος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση στην Αθήνα έκαναν οι τελευταίες διαρροές του υπουργού Εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ, στις οποίες φέρεται να δηλώνει ότι ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις ισοδυναμούν με παραλογισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντιμιτρόφ φαίνεται να υιοθετεί ορισμένες φορές σκληρότερη στάση από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζάεφ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση μιας διαπραγματευτικής κατανομής ρόλων αλλά και στο πλαίσιο των προσωπικών φιλοδοξιών και του διακριτού ρόλου που επιδιώξει να έχει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Τα εσωκομματικά ζητήματα δεν αφορούν βεβαίως μόνο τη γειτονική χώρα αλλά και την κυβέρνηση, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες και παρά την ανανέωση των πολιτικών όρκων της συγκυβέρνησης, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν συναινεί στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Κοτζιά

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό – Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά - εικόνα 3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 18 Ιαν 2021 | 14:44

Η Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο- Η πρώτη συνάντηση μετά τις αποκαλύψεις για τον βιασμό [εικόνες]

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 18 Ιαν 2021 | 14:04

Le Figaro για Άννα Διαμαντοπούλου και ΟΟΣΑ: Το βιογραφικό της μιλά από μόνο του

Η εφημερίδα Le Figaro για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 18 Ιαν 2021 | 13:56

Χρυσοχοΐδης: Το σώμα της ΕΛΑΣ στα ΑΕΙ θα μπορεί να κάνει και συλλήψεις

Δικαίωμα συλλήψεων από το σώμα της ΕΛΑΣ στα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 18 Ιαν 2021 | 12:44

Σάλος με σκίτσο της "Εφημερίδας των Συντακτών": Συγκρίνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με το Άουσβιτς"

Έκρηξη οργής για το σκίτσο της Εφημερίδας των Συντακτών που συγκρίνει το Άουσβιτς με τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 12:31

Ταραντίλης: Έχουν γίνει 80.531 εμβολιασμοί - "Τεστ" το λιανεμπόριο για το άνοιγμα οικονομίας και σχολείων

Τι θα κρίνει το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων - Τι απάντησε ο Χ. Ταραντίλης.

ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" 18 Ιαν 2021 | 11:08

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου έκανε η Κ. Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοϊό έκανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ 18 Ιαν 2021 | 11:07

Στο τραπέζι τώρα η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών και το άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων

Σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως εξετάζεται να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού και να ανοίξουν τα χιονοδρομικά.

ΣΤΟ "ΑΤΤΙΚΟΝ" 18 Ιαν 2021 | 09:04

Η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη [εικόνες & βίντεο]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νοσοκομείο "Αττικόν".

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 18 Ιαν 2021 | 07:37

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Κουρτς με Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των αποκαλούμενων "First Mover" χωρών.

ΣΤΙΣ 2 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 18 Ιαν 2021 | 07:26

Η Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο - Κίνηση υψηλού συμβολισμού από την Σακελλαροπούλου

Βροχή οι καταγγελίες από ολυμπιονίκες εναντίον της ομοσπονδίας. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθεί η Μπεκατώρου από την δικαιοσύνη.