Η ώρα των exit polls, όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Στις 7 κλείνουν οι κάλπες της πιο απρόβλεπτης εκλογικής διαδικασίας των τελευταίων ετών. Όλα τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η ώρα των exit polls, όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα της πιο αμφίρροπης εκλογικής μάχης των τελευταίων ετών. Στις 19:00 ακριβώς, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα παρουσιαστεί το διακαναλικό exit poll που θα δώσει την πρώτη εικόνα και διενεργείται για πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς από αντίστοιχες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Το τελικό αποτέλεσμα του exit poll θα ανακοινωθεί στις 20:00 ενώ η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών στις 21:00 ή στις 21:30.

Με τα έως τώρα δεδομένα κάθε πρόβλεψη για σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών φαντάζει και είναι παρακινδυνευμένη.

Για τους δημοσκόπους το διψήφιο ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που μαζί με το ποσοστό της αποχής όχι μόνο θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά και το κυβερνητικό σχήμα που έχοντας μια «καθαρή» εκλογικά τριετία μπροστά του θα κλιθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές, να διαχειριστεί το χρέος της χώρας και μια ενδεχόμενη απομείωσή του και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα την επομένη των εκλογών.

Ηδη η Alco εκτιμά σε ποσοστό - ρεκόρ που ενδέχεται αν ξεπεράσει και το 40% την αποχή στις σημερινές εκλογές.

Με τα έως τώρα δεδομένα κάθε πρόβλεψη για σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών φαντάζει και είναι παρακινδυνευμένη.

Το TheTOC παρουσιάζει όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών συμπεριλαμβανομένων και της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος αλλά και του μεγάλου συνασπισμού παρά το γεγονός ότι και τα δύο ενδεχόμενα φαίνεται να απομακρύνονται με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα και τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων.

Σενάριο 1ο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης που δείχνουν οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης απομακρύνεται αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο ένα τελικά επικρατήσει μία τάση των αναποφάσιστων υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος τις τελευταίες ώρες.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από την διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος αλλά αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού που λαμβάνει ο νικητής των εκλογών και του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Για παράδειγμα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 34,4%και το δεύτερο 34,2% αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής ξεπεράσει το 15% (δηλαδή μείνουν εκτός βουλής ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Ένωση Κεντρώων και με τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται μεταξύ 0,2 και 2%) σε μία πεντακομματική ή εξακομματική βουλή, τότε το πρώτο κόμμα καταλαμβάνει 151 βουλευτές.

Αντίστοιχα το ποσοστό της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 34,8% όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αθροίζουν 14%, στο 35,2% όταν τα κόμματα εκτός βουλής είναι στο 13%.

Η σχέση μεταξύ ποσοστού εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώτου κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογη αφού: το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%, το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό 38%, το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%, το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%, το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%, το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2% και το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%.

  1. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: στο ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση με στελέχη του κόμματος του και προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους καθώς η Κουμουνδούρου είδε με θετικό μάτι τις δηλώσεις στήριξης του κόμματος από τον Φ. Κουβέλη, την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναμένεται να επιδιώξει την συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη αλλά και του Πάνου Καμμένου ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού.
  2. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ: Ο Ευ. Μεϊμαράκης ακόμα και στην απίθανη περίπτωση της αυτοδυναμίας της ΝΔ θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως έχει δηλώσει προεκλογικά και πιθανότατα να αξιοποιήσει στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 2ο: Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί σε μία «παραφύση» κυβέρνηση – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα μετατρέψει την Χρυσή Αυγή – εάν είναι τρίτο κόμμα- σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- θα μπορούσε να σχηματιστεί μετά από μερικούς μήνες- στις αρχές του 2016- υπό την πίεση των εταίρων, στην περίπτωση που θα έχει φυλλορροήσει κάθε συμμαχία του πρώτου κόμματος με άλλα μικρότερα κάτω από το βάρος της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙZA κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τη ΝΔ και λάβει το μπόνους των 50 εδρών θα έχει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης οπότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας:

  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ: απαραίτητη προϋπόθεση για να …επαναληφθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι να μπεί στην βουλή το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης – πιθανότατα- να χρειαστεί και η συμβολή ενός ακόμη κόμματος αφού οι ΑΝΕΛ θα διαθέτουν 10-11 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπερνά τους 133 ακόμα και αν υπερβεί το 30%. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την προεκλογική περίοδο θέτουν βέτο στην συμμετοχή Καμμένου σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ- ΛΑΕ: Ακούγεται ως απίθανο σενάριο όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν συνεργασία και με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη παρά το γεγονός ότι η ΛΑΕ έχει ξεκόψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση μίας οκτακομματικής ή εννιακομματικής βουλής με την συμμετοχή ΛΑΕ και ΑΝΕΛ είναι πιθανή μία προσέγγιση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που όμως αναμένεται να έχει αποτέλεσμα πολιτικό.
  • Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: Το σενάριο της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων έχει υποστηρικτές και στο εξωτερικό αφού έχει καταγραφεί ως θετική εξέλιξη ακόμα και από οικονομικούς αναλυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία αλλά η πολεμική ρητορική προς το Ποτάμι που το ταυτίζει με τα μεγάλα συμφέροντα, δυσκολεύουν την προσέγγιση των δύο κομμάτων. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για την συγκρότηση κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών προκειμένου να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 30% και τα δύο κόμματα κινηθούν μεταξύ 4-6% σε μία επτακομματική βουλή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 130 βουλευτές και από 12-14 βουλευτές το καθένα από τα άλλα δύο κόμματα, που θα έδινε μία ευρεία από 154 – 158 βουλευτές.
  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και…. Είναι πιθανό να μην ευοδωθεί η συνεργασία με μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού ακόμα και λόγω αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Εάν το ΠΑΣΟΚ αγγίξει ή ξεπεράσει το 8% και καταφέρει να αναδειχτεί τρίτη δύναμη τότε είναι πιθανό να σχηματίζεται πλειοψηφία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα θα ξεπερνούν τους 151 βουλευτές. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 143-148 βουλευτές, είναι πιθανό να χρειαστεί η συμβολή ενός μικρότερου κόμματος όπως η Ένωση Κεντρώων εάν τελικά μπει στην Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
  • Κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τα άλλα κόμματα: η αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου αλλά και η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μην καταλήξει σε συμφωνία ούτε με τους πιθανούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο- αν και φαίνεται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα - να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διαθέτει 131-133 βουλευτές με την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και πιθανότατα της ΝΔ.

Σενάριο 4ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Κουμουνδούρου αναμένεται να τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία τέτοια περίπτωση.

Σενάριο 5ο: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν εκφραστεί θετικά στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ τότε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό ενδεχόμενο ο σχηματισμός κυβέρνησης από στελέχη όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό Προσανατολισμό (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ακόμα και με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα συμβάλουν στην προσπάθεια πιθανότατα και χωρίς την έγκριση του κόμματος τους.

Σενάριο 6ο: Εκλογές

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να διαβεβαιώνουν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών και η χώρα να οδηγηθεί σύντομα ξανά σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει έως και απίθανο να γίνει πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 15 Ιαν 2022 | 09:17

Επιχείρηση Save Big Dog: Πώς ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να σώσει το κεφάλι του εν μέσω κατακραυγής για τα κορονο-πάρτι

Η κρίση των κορονο-πάρτι στη Βρετανία απειλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που του ζητείται να παραιτηθεί ενώ ο ίδιος έχει στήσει Επιχείρηση διάσωσης.

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 11 Ιαν 2022 | 07:21

Ράδιο Αρβύλα: Επέστρεψαν αλλά δεν έπεισαν κανέναν για τα ροζ βίντεο του Στάθη - Για όλα φταίει η κυβέρνηση... η άμυνα του Κανάκη

"Πόλεμος" στο Twitter για την επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα στους τηλεοπτικούς δέκτες - Τι (δεν) είπε ο Αντώνης Κανάκης για τον πρώην συνεργάτη τους, Στάθη Παναγιωτόπουλο, και τα ροζ βίντεο

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 07 Ιαν 2022 | 12:47

ΣΥΡΙΖΑ για αναρρωτικές άδειες: "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης κι όποιος επιβιώσει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και ρωτά: "Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ;".

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 06 Ιαν 2022 | 10:43

Χάος στο Καζακστάν με δεκάδες νεκρούς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις - Καταφθάνουν ρωσικά στρατεύματα [Βίντεο]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Καζακστάν με την απαγόρευση συγκεντρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα.

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

«ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ» 04 Ιαν 2022 | 15:16

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid tests

"Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και rapid tests όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες", ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 31 Δεκ 2021 | 10:42

Μακρή: Ο προγραμματισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου - Πιθανόν με rapid test

"Η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί", είπε η Ζέττα Μακρή.