Ηλίας Ψινάκης: Αλλού ζει ο Δήμαρχος

H τραγωδία στο Μάτι, οι προμήθειες για τους πυρόπληκτους και ένα... άλλο σύμπαν.

ilias-psinakis-allou-zei-o-dimarxos
SHARE THIS
0
SHARES

Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από την τραγική ημέρα της 23ης Ιουλίου, όταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι άλλαξε κόσμους ολόκληρους, ξεκλήρισε οικογένειες και οδήγησε στη θλίψη εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων. Πάνω από δύο μήνες πέρασαν και στην περιοχή οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Δυστυχώς όμως δημιουργούνται και νέες.

Οι εικόνες που κάνουν από χθες τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν προμήθειες που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους στο Μάτι να είναι παρατημένες και εγκαταλελειμμένες στο δρόμο, χωρίς καμία φροντίδα και προστασία προκαλούν το λιγότερο σοβαρό προβληματισμό. Πρόκειται για ρουχισμό, τρόφιμα, συσκευές και άλλα είδη που ήρθαν από το εξωτερικό και είχαν συγκεντρωθεί, με στόχο να δοθούν αξιοκρατικά σε οικογένειες-θύματα της τραγωδίας. Τις καταγγελίες έκαναν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο Μαραθώνα για κακοδιαχείριση, ενώ πραγματοποιήθηκε και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών.

Μία από τις εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου
Μία από τις εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου

Και ο δήμαρχος; Υπήρξε κάποια ανακοίνωση, κάποια εξήγηση, κάποια ενημέρωση για το ποιος έχει την ευθύνη ή την εποπτεία για την κατάσταση και πώς αυτή θα επιλυθεί; Η απάντηση είναι όχι. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ψινάκης, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, δείχνει ότι σε ζει σε ένα… άλλο σύμπαν. Ένα σύμπαν, όπου κυριαρχεί η ανεμελιά, οι lifestyle εκδηλώσεις, οι κοσμικές εμφανίσεις και οι δημόσιες σχέσεις, ενώ η ουσία της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, η αποτελεσματικότητα και η λύση προβλημάτων, μοιάζει να απουσιάζει.

Είναι αυτό ακριβώς το… παράλληλο σύμπαν που κάνει τον κ. Ψινάκη να προσπερνά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το γεγονός ότι τον περασμένο Αύγουστο σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την παραίτησή του για την στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι και να λέει “όχι δεν παραιτούμαι και δεν φυγομαχώ”. Και είναι σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο που δεν δημιουργεί κανένα προβληματισμό το γεγονός ότι εθεάθη να ξεφαντώνει σε γάμο γνωστού τραγουδιστή -όπως ανέφερε προσφάτως το protothema.gr-, όταν οι δημότες του παραμένουν μουδιασμένοι με όσα τραγικά συνέβησαν στις φωτιές και προσπαθούν με δυσκολίες να ορθοποδήσουν.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης

Μόνο σε αυτό το σύμπαν μπορεί άλλωστε να πει δημόσια ένας δήμαρχος ότι κάηκε το σπίτι του, ενώ έχουν καεί μερικά παρακείμενα δέντρα και επίσης μόνο σε αυτό μπορεί ένας δήμαρχος να ακυρώνει λόγω πένθους θεατρικές παραστάσεις τα έσοδα των οποίων θα πήγαιναν στους… πληγέντες από τις φωτιές.

Οι πολιτικές στρεβλώσεις και οι τρανταχτές πολιτικές αντιφάσεις δεν είναι βεβαίως κάτι καινούργιο. Εχουν συμβεί πολλάκις και στο παρελθόν. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε το θάρρος ως εκλογείς, ως πολίτες και ως δημότες να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η πολιτική, είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο, θέλει θάρρος, παρρησία, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως αφοσίωση και αληθινή φροντίδα για τον συνάνθρωπο τον οποίο ο αιρετός άρχοντας οφείλει να υπηρετεί και όχι το αντίστροφο. Δεν θέλει ούτε πομπώδεις δηλώσεις, ούτε αχρείαστη επιδίωξη δημοσιότητας, ούτε ματαιοδοξίες. Θέλει, για να πούμε λαϊκά, λίγα λόγια και πολλή μα πολλή δουλειά. Εάν κάποιος δεν διαθέτει τον χαρακτήρα και την αντοχή για τα παραπάνω, όσο και αν προσπαθήσει να το κρύψει, όσο και αν επιχειρήσει να προβάλλει άλλα πράγματα, κάποια στιγμή η πραγματικότητα και αλήθεια θα αποκαλυφθούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook