Follow us

Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί την αισχροκέρδεια - Εδώ και τώρα επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

"Είναι ανορθολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη σε αυτούς που "κλέβουν" τους πολίτες, ενώ μπορούμε με 340 εκ. να έχουμε μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές" , αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να λεηλατεί την κοινωνία στο ενεργειακό, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105.5 FM".

"Τα χρήματα των επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τις τιμές τα παίρνει από την κοινωνία, όταν υπάρχουν αυξημένα φορολογικά έσοδα μόνο από το ΦΠΑ 2,5 δισ. και όταν σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%, η ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία μέσω των λογαριασμών. Υπάρχει δηλαδή μια διπλή διαδρομή λεηλασίας, την οποία συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη", δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας ότι "στα ενεργειακά το ζήτημα είναι το μοντέλο και όχι οι επιδοτήσεις", εξήγησε: "είναι ανορθολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη σε αυτούς που "κλέβουν" τους πολίτες, ενώ μπορούμε με 340 εκ. να έχουμε μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές". "Είναι ανορθολογικό να μην ακολουθούμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όλο αυτό το διάστημα οι δύο αυτές χώρες πληρώνουν 100 με 170 ευρώ τη μεγαβατώρα και στην Ελλάδα την πληρώνουμε 400 με 650", πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς για το διάγραμμα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη με τις λιανικές τιμές ρεύματος σε επίπεδο Ευρώπης, ο Νάσος Ηλιόπουλος εξήγησε: "στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πει ψέματα χρησιμοποιώντας τη στατιστική, αυτό που δεν μας έδειξε είναι τις τιμές λιανικής στο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών". "Αν μας έδειχνε αυτή τη σχέση, θα φαινόταν ότι είμαστε 13% πιο ακριβοί από τη Μαδρίτη, 20% από τη Λισαβόνα, 54% πιο ακριβοί από το Παρίσι. Το δεύτερο που δεν είπε είναι ότι η Ελλάδα, μόνο για τον Αύγουστο, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο. Η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 221% με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 62%", τόνισε, λέγοντας ότι "αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή λεηλασίας των πολιτών".

Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, σημείωσε ότι είναι αναγκαία "η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική στο ρεύμα".

"Μόνο για το Σεπτέμβρη, αν συγκρίνει κανείς την τιμή με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι με την τιμή πώλησης, προκύπτει ότι έχουν 500 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν δουλεύει για την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά υπέρ αυτών που κερδοσκοπούν στην αγορά της ενέργειας. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης "κατά λάθος" εξειδικεύτηκε από τον κ. Πέτσα πριν λίγες μέρες: "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει"", υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Αναφερθείς στην υπόθεση των υποκλοπών, σχολίασε: "είναι φανερό ότι έχουμε πλέον ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες". "Το γεγονός ότι δεν καλούνται κρίσιμοι μάρτυρες στην εξεταστική, όπως ο κ. Δημητριάδης είναι χαρακτηριστικό", είπε.

"Έχουμε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε απόπειρα παρακολούθησης από το Predator και όταν αυτό δεν πέτυχε ανέλαβε η ΕΥΠ, ενώ στην περίπτωση του κ. Κουκάκη είχαμε την αντίστροφη πορεία. Δεύτερη διαβολική σύμπτωση, το ίδιο link με κακόβουλο λογισμικό να έχει σταλεί σε Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη. Τρίτη σύμπτωση, η επιμόλυνση του κινητού του κ. Σπίρτζη γίνεται αμέσως μόλις αυτός καταθέτει ερώτημα για την ΕΥΠ", ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

"Χθες στην εξεταστική, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να κληθεί πρόσωπο που είχε σημαντικό ποσοστό μετοχών της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator, ενώ δέχτηκε ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας μπορεί να καταθέσει γραπτώς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τασούλας ακόμα δεν έχει συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την περίπτωση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Τασούλας δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής, είναι το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή", δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι "διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας", έκανε λόγο για "επικίνδυνη φράση" και είπε: "δυστυχώς στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έχει φανεί ότι δεν σχεδιάζει με σοβαρούς όρους".

"Η χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο και καλό είναι να μην βρεθεί σε πόλεμο. Είναι πολύ προβληματικό ότι στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, ανατρέπεται το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που έχει η χώρα, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε στρατιωτικό υλικό και δεν έχουμε καμία εμπλοκή, ένα δόγμα που ακολουθούσαν όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης", υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην κριτική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα, επισήμανε: "είναι μια χυδαία προσπάθεια να μετατρέψουν τον Ερντογάν σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, κάτι που δεν έχει κάνει καμία άλλη πολιτική δύναμη". "Όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία έκανε αγώνα για να μην περάσει και γνωρίζαμε πως εναντίον της συμφωνίας ήταν ο Ερντογάν και ο Πούτιν, ποτέ κανένας δεν διανοήθηκε να μετατρέψει τον Ερντογάν σε ρυθμιστή της ελληνικής πολιτικής ζωής και να λέει ότι αυτά που λέτε ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις", τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσκληση της Τουρκίας για συμμετοχή στην πρώτη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας και την κριτική για ανεπάρκεια της κυβέρνησης, σχολίασε: "δεν είναι το μόνο παράδειγμα που βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει με ευκολία "γιοκ" στα κομματικά ακροατήρια, αλλά εκεί που πραγματικά χρειάζεται να θέσει όρους και προϋποθέσεις, να υπάρχει αφωνία". "Στη συζήτηση για την αναβάθμιση τελωνειακών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει κανένα όρο και καμία προϋπόθεση, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν διεκδικεί καμία κύρωση σε επίπεδο Ευρώπης ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις", εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ STAR 22 Σεπ 2022 | 23:49

Δημοσκόπηση GPO: 7,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος κέρδισε τη "μάχη" της ΔΕΘ

Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει πόσο επηρεάστηκε το πολιτικό σκηνικό από την παρουσία και τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ OPEN 22 Σεπ 2022 | 20:39

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά η ΝΔ με 7,5 μονάδες, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης - Νο1 θέμα η ακρίβεια

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ - Τα ευρήματα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

«ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» 22 Σεπ 2022 | 13:46

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης επιδοτεί την αρπαχτή στην ενέργεια – Τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μια κατακόρυφη αύξηση των αποκοπών ρεύματος αφού ένα μέρος των καταναλωτών δεν θα αντέξει.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 22 Σεπ 2022 | 13:32

Ηλιόπουλος: Είναι λογικό στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις να μην καλούνται οι ιδιοκτήτες του Predator;

"Είναι λογικό στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις να μην καλούνται οι ιδιοκτήτες του Predator;" αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Ηλιόπουλος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 21 Σεπ 2022 | 20:58

Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ μετά τις ομιλίες Μητσοτάκη - Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σταθερό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού, τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ - Ευρύ προβάδισμα και στην παράσταση νίκη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse

ΔΗΛΩΣΗ ΓΑΙΤΑΝΗ 21 Σεπ 2022 | 19:08

"Πυρά" ΝΔ για την ανάρτηση Πολάκη περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ: "Δηλαδή ούτε ρεύμα θα έχουμε, ούτε συντάξεις!"

Ανάρτηση Πολάκη για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με νόμο, που θα προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του δημοσίο και ίσως του ΕΦΚΑ.

ΓΙΑ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ 21 Σεπ 2022 | 12:06

Κόντρα Νοτοπούλου με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Προκόπη Δούκα- Τα σχόλια για τη θητεία της ως καθαρίστρια που άναψαν φωτιές

Για "λάσπη και σεξισμό" κατηγόρησε η Κατερίνα Νοτοπούλου τον Προκόπη Δούκα - "Το να κατηγορούμαι για σεξισμό είναι σα να κατηγορείται ο Αντετοκούμπο για ανθελληνισμό", τόνισε ο δημοσιογράφος

ΖΗΤΑ ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ 21 Σεπ 2022 | 11:48

Χαρίτσης: Η Γερμανία εθνικοποιεί τη Uniper, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι μόνη λύση είναι η "επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλαφόν στα τιμολόγια και φορολόγηση των υπερκερδών".

FAKE NEWS 21 Σεπ 2022 | 11:32

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ

Την καταδίκη τους για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 21 Σεπ 2022 | 10:58

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε μια κουβέντα για τις ανυπόστατες κατηγορίες του Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δεκάδες ανακοινώσεις καθημερινά, δεν είπε μια κουβέντα για τις αντυπόστατες κατηγορίες του Ερντογάν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 21 Σεπ 2022 | 10:06

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται από τον Ερντογάν - Να προβληματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται από τον Ερντογάν δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζητά να προβληματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευσή του.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 21 Σεπ 2022 | 08:44

Eteron: Τα έξι σημεία που λείπουν από το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στέγαση

Ο αναλυτής του Eteron διαπιστώνει έξι σημαντικές ελλείψεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στέγη.