Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε στο... παρά πέντε να αλλάξει την αρχική του απόφαση και να πάει τελικά στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Η είδηση ανατρέπει όλα τα προηγούμενα καθώς πρόκειται, όπως είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, για μια κίνηση καλής θέλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος θα παραστεί στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας, που είναι χωρισμένη σε τρία μέρη.

Η ανατροπή της απόφασης
Όλα έδειχναν μέχρι νωρίς το πρωί ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα έδινε το παρών στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, θέλοντας να δείξει την έντονη δυσφορία της Εκκλησίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να αντιδράσει με "αντάρτικο" στην απόφαση της κυβέρνησης για κλειστές εκκλησίες κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Όπως είχε αποκαλύψει ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, εκπρόσωπος τύπου Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα είναι εκείνος που θα όρκιζε τους νέους υπουργούς.
Όπως είπε, δεν θα ορκίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους υπουργούς γιατί "αυτό είναι το τυπικό". "Αν ορκιζόταν ο πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικά" τόνισε και έβαλε… τέλος στα σενάρια συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.
Επαναλαμβάνοντας πως όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σημείωσε ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Ιερώνυμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων
Ύστερα από πρόταση του προς την ΔΙΣ η οποία αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.
Αν και η τελετή θα είναι ιδιαίτερα λιτή με τον Αρχιεπίσκοπο μόνο, συνοδευόμενο από έναν διάκονο, ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά ισχυρός αφού η ΚΥΑ απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση. Το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προς τους κάθε λογής αντιφρονούντες είναι σαφές: Ο Αρχιεπίσκοπος ηγείται προσωπικά των αντιδράσεων.
Η απόφαση του Ιερώνυμου
Δώδεκα χρόνια μετά την ανάρρηση του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και αφού κατάφερε να συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται ότι για πρώτη φορά σηκώνει το... λάβαρο της αντίδρασης.
Η απόφαση για το άνοιγμα των ναών δείχνει την απόλυτη δυσφορία της εκκλησίας προς το Μέγαρο Μαξίμου, όταν με μια "κόκκινη γραμμή" η οποία ξεκίνησε να χαράσσεται από την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος πέρασαν σε μια σύγκρουση που φτάνει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας και ανακοινώνοντας με εγκύκλιο τη λειτουργία των ναών με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, όπως έγινε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Στα άκρα η διάσταση απόψεων
Στα άκρα βρίσκεται η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, αφού οι Ιεράρχες δείχνουν να είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τους ναούς για τους πιστούς για να εορταστούν τα Θεοφάνεια. Η Εκκλησία σε μια πρωτοφανή κίνηση προσφεύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως αναγγέλλει η εγκύκλιος που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα.
Οι ναοί της χώρας θα ανοίξουν κανονικά την ημέρα των Θεοφανείων όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση και είχε δημοσιευτεί στην προηγούμενη ΚΥΑ, πριν δηλαδή την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν δέχεται τις νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης, εμμένει στην αρχική συμφωνία και δεν αποδέχεται άλλη παρέμβαση στα του οίκου της.
Πρακτικά, οι ναοί θα μπορούν να δεχθούν έως και 25 πιστούς οι ενοριακοί και 50 οι κεντρικοί – μητροπολιτικοί όπως ακριβώς συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
"Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης"
"Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας στην εκπομπή του Mega "Live News".
"Σε δύσκολες καταστάσεις ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος έβρισκαν λύση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα" τόνισε, ενώ έκανε λόγο για μια "μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας" μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.
"Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δικιά μας"
Στο ερώτημα εάν η Αστυνομία πάει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνεια, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι "η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δικιά μας".
Σημείωσε δε ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την Αστυνομία, δίχως ωστόσο να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε ότι για την εκκλησία το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανείων ήταν κόκκινη γραμμή.

Κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν
Η αντίδραση για τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση, που εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να "αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε".
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: "Η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.
Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.
Άδωνις Γεωργιάδης: Εμείς την Εκκλησία τη σεβόμαστε και την αγαπάμε
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνεια το λάθος που έκανε με τη συρροή πιστών στην εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ο νόμος ισχύει για όλους.
"Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης... Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή” σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
"Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο λοκντάουν” πρόσθεσε.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι "αστειότητες τα περί κόντρας Εκκλησίας – Πολιτείας ποιος έχει το πάνω χέρι... Εδώ είναι να μη γίνει το κακό. Δε θέλω να πιστέψω ότι η Εκκλησία και ειδικά ο Μακαριότατος θα έπαιρναν την ευθύνη λέγοντας στους πιστούς 'ελάτε στις εκκλησίες' και αφήνοντας τους να συρρεύσουν”. Όπως εκτίμησε, τα μέτρα που ανέφερε η Εκκλησία δεν είναι εφαρμόσιμα στην πράξη.
"Με την εκκλησία είχαμε από την αρχή της πανδημίας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία... και το ξέρει αυτό ο Μακαριότατος, έπεσε κι ο ίδιος θύμα του κορωνοϊού γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδος έχει θρηνήσει θύματα από τον κορωνοϊό... Πριν από λίγες μέρες έφυγε ένας πολύ σεβαστός ιεράρχης, ο μητροπολίτης Καστοριάς, και πολλοί άλλοι πριν, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω η εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη σπουδή και ευαισθησία. Ο νόμος ισχύει για όλους δεν υπάρχει εξαίρεση στο νόμο” υπογράμμισε.
"Εμείς την Εκκλησία τη σεβόμαστε και την αγαπάμε. Δεν θέλαμε να διαρρεύσει πουθενά ο σχεδιασμός για λοκντάουν, δεν ενημερώσαμε κανέναν, γιατί φοβηθήκαμε φαινόμενα συνωστισμού” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr