Ιστορίες διπλωματικής τρέλας: Η πΓΔΜ, ο Καμμένος & το Μαξίμου

Μια ακόμη κυβερνητική διγλωσσία αναδείχθηκε την Τετάρτη με την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιστορίες διπλωματικής τρέλας: Η πΓΔΜ, ο Καμμένος & το Μαξίμου

Μια ακόμη σειρά σοβαρών αναταράξεων προκάλεσε στην κυβερνητική συμμαχία το Plan B που πρότεινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμμένος ως εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις ΗΠΑ με τον αμερικανό ομόλογό του.

Ενώ η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι τέλους, πράγμα στο οποίο επέμεινε ο κ. Τσίπρας χωρίς περιστροφές στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ λέγοντας ότι “δεν θα παίξει παιχνίδια με τη συμφωνία”, ο… υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του στην επίσημη συνάντηση με τον κ. Ματίς υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού. Πρότεινε δε την υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που σύσσωμος ο διεθνής παράγων, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και το Βερολίνο, εντείνουν τις πιέσεις και τη στήριξή τους στον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ήταν επόμενο, η δήλωση προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μαξίμου προκάλεσε, με κυβερνητικές πηγές να παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Διγλωσσία και για τη Ρωσία

Η διγλωσσία δεν αποτελεί βεβαίως πρωτόγνωρο φαινόμενο στην σημερινή κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Ωστόσο, οι δύο και τρεις γραμμές σε θέματα που εκτείνονται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων της χώρας με ξένεις δυνάμεις μπορεί να έχουν πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν ήταν όμως το μόνο στο οποίο η τοποθέτηση του κ. Καμμένου "ήχησε παράφωνα". Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ματις, και αφού ο κ. Καμμένος συζήτησε το ζήτημα ενίσχυσης της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, τόσο με την επέκταση των υπαρχουσών βάσεων όσο και με τη δημιουργία νέων, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας φέρεται να τον ευχαρίστησε για την αντιμετώπιση των “πρόσφατων κακόβουλων ρωσικών ενεργειών”. Ακόμη, οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν υπόλογη τη Ρωσία για τις πράξεις της. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να μεταβεί στο Κρεμλίνο για να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο στις 12 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών με αφορμή τη στάση της Μόσχας στο Σκοπιανό.

Η δήλωση για το Plan B και το επικοινωνιακό αλαλούμ

Στη συνάντησή του με τον κ. Ματίς, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ και κατέθεσε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού. Ποιο είναι το σχέδιο αυτό; Η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Το ερώτημα που τέθηκε αρχικά αλλά λύθηκε με το "άδεισμα" του Μαξίμου ήταν εάν οι τοποθετήσεις του κ. Καμμένου αντανακλούσαν τις κυβερνητικές θέσεις αλλά και αν ήταν ενήμερος για αυτές ο Αλέξης Τσίπρας ή ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως φάνηκε, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη, προκαλώντας ακόμη ένα "επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα" στην συγκυβέρνηση και ενισχύοντας την εικόνα ενός αλαλούμ όπου ο κάθε κυβερνητικός εταίρος θέτει και συζητά ζητήματα της δικής του ατζέντας.

«Άδειασμα» στον Πάνο Καμμένο έκανε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε μιλώντας στο news247.

ΝΔ: Διπλωματική σχιζοφρένεια στην κυβέρνηση

Σχετική δήλωση για την επίσκεψη Καμμένου εξέδωσε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος. «Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά».

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός 'Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τοσουνίδης: Θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας αν...

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών οδεύσει προς την Βουλή άφησε ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού εταίρου, Θεόδωρος Τοσουνίδης, ανατρέποντας τις έως τώρα ισορροπίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τοσουνίδης σημείωσε στην ΕΡΤ πως εφόσον η ΝΔ δεσμευτεί ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση, τότε οι ΑΝΕΛ «μπορούν να συζητήσουν» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε όμως ότι εάν η ΝΔ δεν διατυπώσει ξεκάθαρη στάση οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να την βοηθήσουν να ανατρέψει την σημερινή κυβέρνηση και το έργο που έχει τελεστεί.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΕΙ 400 ΕΛΛΗΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 18:24

Ακόμη 110 Έλληνες στην Αθήνα με τρίτη ειδική πτήση από Μόσχα

Είχαν εγκλωβιστεί στη Ρωσία εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

29 Μαϊ 2020 | 19:12

Νέα ένταση: Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

H διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη και Αφρική είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν πτήσεις

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.

ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 28 Μαϊ 2020 | 21:21

ΠΟΥ: Οκτώ υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν κατοχυρώσει Ρώσοι επιστήμονες

Το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ρωσία είναι έτοιμο να συνεργασθεί απευθείας με τους Ρώσους επιστήμονες

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 28 Μαϊ 2020 | 19:55

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: "Είναι θετική εξέλιξη, μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε" [Βίντεο]

Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού

BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 25 Μαϊ 2020 | 19:08

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον μάντη κακών" - Τι αναγνώρισε στην κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο Μέγαρο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 25 Μαϊ 2020 | 17:54

Λιβύη: Χάνει "συμμάχους" ο Χάφταρ; Απομακρύνονται Ρώσοι μισθοφόροι, σύμφωνα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εδώ και έναν χρόνο έχει εξαπολύσει επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης όπου εδρεύει η GNA

ΤΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 25 Μαϊ 2020 | 15:57

Απίστευτο: Πατέρας και γιοί κρύφτηκαν σε δάσος στη ρωσική Άπω Ανατολή για να σωθούν από τον κορονοϊό!

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι των εξαφανισθέντων ένα σημείωμα στο οποίο έγραφαν ότι είχαν πρόθεση να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

23 Μαϊ 2020 | 16:27

Μόσχα: 'Εληξε η ομηρία στη Μόσχα - Σώοι και αβλαβείς οι έξι πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα.