Follow us

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Τα ηχηρά μηνύματα για Τουρκία και F-16 - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Τα εύσημα και τα χειροκρoτήματα που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Με μια ομιλία ορόσημο, ανάλογη της ιστορικής στιγμής για τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που απευθύνεται στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να συγκινήσει αλλά και να αποσπάσει τα εύσημα τόσο της προέδρου Νάνσι Πελόζι, όσο και των μελών του ανώτατου νομοθετικού οργάνου των ΗΠΑ. Η ομιλία του δεν ήταν μια τυπική ομιλία και έκανε μεγάλη εντύπωση στους αμερικανούς ακροατές του.

Παράλληλα όμως, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Άγκυρα. Κι αυτό γιατί οι ακροατές του πρωθυπουργού, αμερικανοί βουλευτές και Γερουσιαστές, θα λάβουν προσεχώς κρίσιμες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός συνδύασε τις αξίες και τα ιδανικά που συνδέουν τους αγώνες που έδωσαν οι δύο λαοί για την ανεξαρτησία τους, όπως η "Δημοκρατία" και η "Ελευθερία", τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν με την εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, αλλά και με την τακτική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με την συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις απειλές εναντίον της Κύπρου. Και το έκανε κυρίως, χωρις να μιλήσει ευθέως για τη γειτονική χώρα και κατηγορηθεί ότι υποδευλίζει την ένταση.

"Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως", είπε χαρακτηριστικά, με τα μέλη του Κογκρέσου να δείχνουν με το χειροκρότημα τους, την πλήρη στήριξη των ελληνικών θέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέπεσε χρονικά με την αρνητική στάση που εκφράζει η Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας, μία τακτική που έχει προκαλέσει δυσφορία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του έβαλε στο ίδιο κάδρο τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τα απολυταρχικά καθεστώτα.

"Να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει".

Διαβάστε Επίσης

Έθεσε το ζήτημα των τουρκικών F16

Όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή, έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης και αγοράς των F16 που έχει ζητήσει η Τουρκία, στα μέλη του Κογκρέσου, του αρμόδιου οργάνου που αποφασίζει για τα εξοπλιστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημόσια και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες, αφού περιέγραψε τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να το σκεφτούν καλά πριν το πράξουν.

"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο".

Μητσοτάκης Πελόζι

Τα εύσημα Πελόζι στον Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, απένειμε δημόσια τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο.

"Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη", είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η κ. Πελόζι ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την "ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του" και τον χαρακτήρισε ως ένα καλό φίλο των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός απένειμε στην πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής ,που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση για την χώρα μας. "Ήταν μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας, αλλά και να μιλήσω ευρύτερα για το που βαδίζει η δημοκρατία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς".

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης και του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας την ανάγκη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να παραμείνει το ΝΑΤΟ ενωμένο.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

"Συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά, ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές", είπε ο Νίκος Δένδιας.

Το ταμείο της επίσκεψης

Την αποτίμηση μετά την σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο κάνουν στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν απόλυτα επιτυχημένη την επίσκεψη, σημειώνοντας πως "η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης".

Διαβάστε Επίσης

Η θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο και τα όσα ειπώθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και το χειροκρότημα των μελών του ανώτατου νομοθετικού οργάνου των ΗΠΑ, στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, δείχνουν πως "η χώρα μας κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης πως η χώρα μας, της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, παρουσιάζεται ως μια ηθική δύναμη απέναντι σε κράτη- ταραξίες της παγκόσμιας ειρήνης. "Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Παράλληλα γίνεται αναφορά στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στην οικονομία, με την "Ελλάδα να δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης".

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Στο Μαξίμου τονίζουν πως ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας της κυβέρνησης. "Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα" επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 25 Ιουν 2022 | 14:06

Φουντώνει η εκλογολογία: Οι τρεις επικρατέστερες Κυριακές του φθινοπώρου - Τι θα "ζυγίσει" ο Μητσοτάκης

Στο... ζύγι των πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, πριν την όποια κίνηση προς την κατεύθυνση πρόωρης και διπλής, κατά τα φαινόμενα, κάλπης, θα τεθούν πολλά.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 25 Ιουν 2022 | 08:45

Στη Μαδρίτη η επόμενη κόντρα Μητσοτάκη & Ερντογάν - Οργή στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Οργή στην Άγκυρα για την στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. – Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται για σύγκρουση στην Μαδρίτη.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 25 Ιουν 2022 | 08:21

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω: 25 Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ - Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις - Τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια Αμερικανίδες.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ 24 Ιουν 2022 | 23:07

ΗΠΑ: Αποφασισμένοι οι πολέμιοι των αμβλώσεων - "Θέλουμε την πλήρη κατάργηση σε όλη την Αμερική"

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων θα ήθελε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ 24 Ιουν 2022 | 22:16

"Είναι θέλημα Θεού": Προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές και έτσι άλλαξε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 20:38

Απανωτά σοκ στις ΗΠΑ: Ανώτατος δικαστής αμφισβητεί τους νόμους για την αντισύλληψη και τον γάμο ομοφυλοφίλων

Πρόκειται για τον Κλάρενς Τόμας που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

ΠΟΙΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ 24 Ιουν 2022 | 19:45

Μπάιντεν: "Οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους" - Η πρωτοφανής απόφαση για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενταφίασε μια απόφαση που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 24 Ιουν 2022 | 18:47

Reuters: Σε ποιες Πολιτείες των ΗΠΑ θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις - Πού θα απαγορευθούν

Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτοι περιορισμοί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση θα τεθούν σε ισχύ σε 13 πολιτείες

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Ιουν 2022 | 18:00

Σοκ στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νόμο που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση

Όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιουν 2022 | 15:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης - Ανυπόστατη η ρητορική της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

ΧΥΔΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 24 Ιουν 2022 | 13:42

Αλέξης Πατέλης: Ξέσπασε για τον ομοφοβικό οχετό σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ο σύμβουλος του Μητσοτάκη [εικόνες]

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, πόσταρε σε ανάρτησή του τα ομοφοβικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων εναντίον του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΚΑΦΑ 24 Ιουν 2022 | 12:58

Νέα γκάφα για τον Τζο Μπάιντεν: Έδειξε στην κάμερα σημείωμα με οδηγίες για το τι να κάνει και πώς να κάθεται

Στιγμή αμηχανίας: Ο Τζο Μπάιντεν κρατάει "σκονάκι" με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ 24 Ιουν 2022 | 07:55

ΗΠΑ: Η Γερουσία υιοθετεί νομοσχέδιο για να περιοριστεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων

Το νομοσχέδιο δεν συγκρίνεται με τα μέτρα που ζητούσε αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.