Ισχυρές πιέσεις: Κλείστε έως τις 5 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση

Εντείνονται οι προτροπές εκ μέρους των δανειστών προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσουν εγκαίρως και χωρίς περιττές χρονοτριβές όλες οι εκκρεμότητες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ισχυρές πιέσεις: Κλείστε έως τις 5 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση

Καθώς λιγοστεύουν οι μέρες για την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση και στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών στην διαπραγμάτευση, εντείνονται οι προτροπές εκ μέρους των δανειστών προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσουν εγκαίρως και χωρίς περιττές χρονοτριβές όλες οι εκκρεμότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι η πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, τονίζοντας ότι δεν συζητά νέα μέτρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος και η πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν τα κύρια ζητήματα που συζήτησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους. Οπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η «δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.

«Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Γιούνκερ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε ο Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι η Κομισιόν στηρίζει μια προωθημένη λύση για το χρέος στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους.

Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

Σίγουρος για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δηλώνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στις αγορές.

Ο κ. Ρένγκλινγκ, μιλώντας κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του «Φόρουμ 2016 της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομιματικής Ένωσης», που πραγματοποιείται στη Βιέννη, θεωρεί ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισχύει έως το 2018, θα είναι το τελευταίο.

Μαξίμου: Στόχος η πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

«Δουλεύουμε για να κλείσουμε όλα τα μέτωπα. Στόχος είναι η πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «δημοσιονομικά και εργασιακά» είναι τα ζητήματα αιχμής, για τα οποία η ελληνική πλευρά δουλεύει εντατικά χωρίς υποχωρήσεις. Σε ερώτηση δε αν είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία η απάντηση ήταν "βεβαίως".

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν «πολύ αισιόδοξες για την πορεία των δημοσιονομικών» ενώ διευκρίνισαν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει πολύ και διαβεβαίωσαν ότι «νέα μέτρα δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση», παραπέμποντας και στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι άλλα νομοσχέδια έως το τέλος του χρόνου

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, έχουμε συμφωνήσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απομένουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και στόχος είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να συγκεκριμενοποιηθούν», τόνισαν οι πηγές της κυβέρνησης.

Επίσης, διευκρίνισαν ότι έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου και θα γίνει ό,τι έγινε και με τη συμφωνία του Μαϊου.

Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα για την αξιολόγηση

«Δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

"Η συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών "

Σε αποκλειστική του συνέντευξη του στην ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του "ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε μια φάση επιτυχίας" και πρόσθεσε: "Γνωρίζω , , ότι απαιτείται προσπάθεια από τον ελληνικό λαό , το έχω συνειδητοποιήσει αυτό , αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή είναι μέσω της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και των θέσεων εργασίας . Ελπίζω μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών". Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να πάρει μέρος και το ΔΝΤ.

Νέα μέτρα σε εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Θεσμοί στους τομείς των εργασιακών και των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις “είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί”.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων συζητήθηκε στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου προσθέτωντας ότι υπάρχουν “κάποια επιπλέον μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα”.

Όσον αφορά το θέμα του ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

Τέλος, μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι «θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι το 3,5%». «Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε. Μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό «ναι» είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2021 | 21:10

Χουάν Ραμόν Ρότσα: "Είμαι με τον Αλέξη Τσίπρα - Έκανε μεταρρυθμίσεις και έσωσε την κατάσταση"

Μιλώντας στην εφημερίδα "Puntal" της Αργεντινής, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟ 23 Νοε 2021 | 20:31

Think Tank Τσίπρα: Αυτοί είναι οι 30 νέοι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Τα βιογραφικά τους

Την πρώτη συνάντησή του με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του, είχε την Τρίτη ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Νοε 2021 | 12:01

Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία: Είμαστε συγκλονισμένοι, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων

"Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρερει ο Α. Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία και είχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2021 | 11:14

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν "ψίχουλα", σήμερα είναι θρίαμβος…

Στη σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του και σ' αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ προέβη, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Νοε 2021 | 21:12

ΝΔ: "Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός"

Στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε η ΝΔ, μετά την πολιτική του αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΑΡΗ, ΑΡΤΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΗ 22 Νοε 2021 | 17:00

Οι 3 λογαριασμοί "φωτιά" της ΔΕΗ που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

3 λογαριασμούς της ΔΕΗ από επαγγελματίες έδειξε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας για να δείξει το πρόβλημα της ακρίβειας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Νοε 2021 | 13:25

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια - "Είστε η κυβέρνηση των deals με συμφέροντα"

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.