Follow us

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

Με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου για την "προοδευτική σκέψη στην Ελλάδα" δημιουργείται το Eteron- Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή με επικεφαλής τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με την οικονομική στήριξη του Δημήτρη Μάρη (Stoiximan/24 Media), στην οποία ηγείται η πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος τότε διαφώνησε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ακολούθησε το ινστιτούτο Eteron.

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας μετά την πρωτοβουλία Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας και οργάνων από τη βάση, αντιγράφοντας το δρόμο του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Σακελλαρίδη ως ενδεχόμενο αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα σε μια ενδεχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση.

Η χθεσινή παρουσίαση

Ο κ. Σακελλαρίδης, διευθυντής του Eteron παρουσίασε χθες τη φιλοσοφία και το προφίλ του Ινστιτούτου, το οποίο αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την παραγωγή γνώσης, μέσα από τεκμηριωμένες έρευνες και αναλύσεις που θα οδηγούν σε προτάσεις πολιτικής "με άξονα τη δικαιοσύνη, τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα", τη συμβολή στην ενδυνάμωση των πολιτών μέσα από καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας, δομές και προγράμματα και την προαγωγή των συνεργασιών, μεταξύ άλλων με ερευνητικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτό θα αποτελέσουν τα γραφεία του Ινστιτούτου στο κέντρο της Αθήνας, που η φιλοδοξία είναι να αποτελέσουν "μια κοιτίδα προβληματισμού για την παραγωγή ιδεών και δράσεων", και η ιστοσελίδα του eteron.org Ο κ. Σακελλαρίδης περιέγραψε την κοινωνική πραγματικότητα που γέννησε το Eteron, καθώς "συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, όπου πρακτικά τίποτα δεν μένει το ίδιο σε επίπεδο κοινωνικών εξελίξεων, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση "που αναδιέταξε όλα όσα γνωρίζαμε στο επίπεδο του κοινωνικού συμβολαίου", την πανδημία "που έθεσε μια νέα πραγματικότητα ανατρέποντας πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα", την κλιματική κρίση, τις νέες τεχνολογίες, τη "διάψευση των υποσχέσεων ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου για μεγαλύτερη ευημερία για όλους μας και ταυτόχρονα επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων", την αυξανόμενη ανεργία και συμπίεση των μισθών και τέλος την "προβληματική λειτουργία της Δημοκρατίας", με την αποκοπή "ευρύτατων τμημάτων της κοινωνίας από την ουσιαστική συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν όλους και όλες μας".

Το Ινστιτούτο Eteron θα παρουσιάζει πρότζεκτς μέσα από τα οποία θα τίθενται ζητήματα στο δημόσιο διάλογο. Για τα πρότζεκτς αυτά θα συνεργάζεται με ερευνητικό προσωπικό και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στο ερευνητικό δυναμικό της χώρας προκειμένου να συμμετάσχει στις επιστημονικές του.

Τα τρία πρώτα πρότζεκτς που έχει επιλέξει να παρουσιάσει τους πρώτους μήνες του 2022 αφορούν:

- στη στεγαστική επισφάλεια, τα υψηλά ενοίκια και τις κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτες (τίτλος "Ενοίκια στα ύψη. Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα"),

- στη διερεύνηση των τάσεων και αντιλήψεων των νέων ηλικίας 17-24 ετών, γνωστών και ως Generation Z ("GenZ- Voice On"),

- και τέλος στο ζήτημα της διερεύνησης της σημερινής πραγματικότητας γύρω από την οικονομική πολιτική και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις και δυνατότητες ("Οικονομική Δικαιοσύνη. Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα").

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα έχει διάρκεια περίπου δύο ετών και πολλά επιμέρους προγράμματα, ενώ η πρώτη έρευνα θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 17 Μαϊ 2022 | 00:09

Μητσοτάκης - Μπάιντεν: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση - Γαλανόλευκη γραβάτα φόρεσε ο Αμερικανός πρόεδρος [Εικόνες]

Με πλατύ χαμόγελο και φορώντας γραβάτα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τζο Μπάιντεν

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 16 Μαϊ 2022 | 22:18

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Σημαντικότερη όσο ποτέ η σχέση των δύο χωρών" το μήνυμα Μπάιντεν

"Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας", είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες - "Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο" ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GEORGETOWN 16 Μαϊ 2022 | 19:34

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Λάθος χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΤΙ ΕΙΠΕ 16 Μαϊ 2022 | 17:13

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον David Ignatius στο πανεπιστήμιο Georgetown

Σε εξέλιξη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» 16 Μαϊ 2022 | 16:04

Καρφί Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Δεν είναι ώρα για παζάρια... - Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

"Δεν είναι ώρα για παζάρεμα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο MSNBC για τις αντιρρήσεις της Αγκυρας στις υποψηφιότητες Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:10

Σύνοδος κορυφής των ηγετών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 10 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη

Σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:07

To σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα

"Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:54
ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:40

Επίθεση της ΕφΣυν στα "Νέα" και τον Γιώργο Παπαχρήστο - "Πλερέζες στο Συγκρότημα" για τις κάλπες του Τσίπρα

Επίθεση της ΕφΣυν στην εφημερίδα Τα Νέα και τον αρθρογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, με αφορμή τα σχόλια για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 13:08

Εξετάσεις Ελληνικής PISA: Αγωγή Κεραμέως κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ - Ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική

Καθηγητές και δάσκαλοι επιχειρούν να μπλοκάρουν την Ελληνική PISA. Η Ν. Κεραμέως με κατεπείγουσα αγωγή ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

«ΨΗΦΙΖΕ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠ ΕΞΩ» 16 Μαϊ 2022 | 11:57

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των 15χρονων: Όσα ψέματα και να πουν, η αλήθεια θα τους εκθέτει

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ηλικιακά όρια εγγραφής στις νεολαίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η ΟΝΝΕΔ, κάνοντας λόγο για "φιάσκο των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών" του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 16 Μαϊ 2022 | 11:36

Η αποτίμηση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας με το... 99%;

Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ασφαλώς, δεν ήταν να επανεκλεγεί.

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ 16 Μαϊ 2022 | 11:18

Καιρίδης: Δεν υπάρχει αμερικανική απόφαση για αγορά ή αναβάθμιση τουρκικών F-16

Δεν έχει αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να πουλήσει νέα μαχητικά ή να αναβαθμίσει τα τουρκικά F-16, όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.